אהלן חברייה, היום הייתי במוזיאון לאומנות באשדוד..ומזמן לא עידכנתי!
אני רוצה קצת להעיר על המציאות של האומנות של היום,
שאלתם את עצמכם מה זה האומנות של היום? אז לפי איך שמגדירים את זה, זה הכל כל אחד יכול להיות אומן ולעשות מה שהוא רוצה!
ואני חושב שזה מה שמקלקל את המיוחדות של האומנות, אם פעם היה צריך לדעת לצייר אז היום כבר לא, אתה פשוט יכול להיות אומן! כי זה אבסטרקט(מופשט) מוחלט! כל אחד עושה מה שבראש שלו!
אתם רוצים להגיד שהקשקוש הזה הוא אומנות?
וזה?
על תנסו לשכנע את עצמכם שהאומנים של ה"יצירות" הללו באמת הקדישו מחשבה פילוסופית עמוקה!
זה לא באמת אומנות...
את הריבוע של מלויץ' "אומן" רוסי...
כל אחד יכול לצייר, ללא חשיבה מיותרת וללא ידע מסוים
אבל את המונה ליזה לא כל אחד יכול לצייר
***שימו לב יש הבדל בין אמנות לאומנות...אני דיברתי איתכם על אומנות באמנות!
אומנות כעיקרון זה כל דבר שבן אדם מתמחה בו ואמנות זה שהאמן מחקה את הטבע ועושה לו טרנספורמציה בעזרת טכניקות שונות...
מה זה אומנות מודרנית באמת?
זה מין התפתחות שנוצרה בתחילת המאה ה20, שאומנים החליטו להראות את העולם בצורה שונה יותר (כמו סוג של נרקומנים,
בצורה שונה לגמרי)
יצירות של אמנות מודרנית מהוות לעתים נושא ללעג, ואפילו לשנאה, מכיוונם של אנשים הממשיכים לראות באמנות הקלאסית את הדרך האחת והיחידה ליצירה אמנותית.
****לפני כשנתיים יצא בארץ ספרו של אפרים קישון "נקמתו המתוקה של פיקאסו" ובו הוא סוגר חשבון עם כל עולם האומנות המודרנית. הספר ראה אור בהוצאת "ידיעות אחרונות" ובו הוא מכנה את יוצרי האומנות העכשווית "מאפיה של רמאים".
מתוך רעיון אם אפריים קישון:
אפרים, חוץ מהביטויים "מאפיה" ו"רמאים" אתה מתאר בספר אמנים ידועים ומוערכים כמו וורהול, דושאן וקליי כ"נוכלים, מוקיונים, בלפנים, אוספי גרוטאות", עד כדי כך?? הם הרי נחשבים לגדולי האומנות של המאה שלנו.
קישון: קודם כל אני מרגיש את עצמי רשאי לומר את דעתי מאחר שאני לא רק צופה ובחור אינטליגנטי אלא גם בוגר אוניברסיטה לתולדות אומנות ופסל מדופלם. אני מוצא שמה שהם עושים זה ניצול גרוטאות. אני חושב על כך שלקליין, במוזיאון האומנות המודרנית בניו יורק יש תמונה שמורכבת כולה ממסגרת, והיצירה הזאת מוצגת שם כיצירת אומנות.
ואנדי וורהול למשל?
קישון: אין לו מושג בציור. המבקר הגדול ביותר של האומנות המודרנית, ליאו שטיינברג, אמר על היצירות שלו שהן יצירות מופת ומיד הפכו אותו לגדול, וקונים את הצילומים שלו. אני לא סתם חושב שהאומנות המודרנית היא רמאות, אני פשוט יודע זאת.
יש לך דוגמא מאלפת בספר לתיאוריה הזאת. אני מתכוון לתערוכה יוקרתית של אמנים אפריקאיים, תערוכה שהוצגה בהמבורג וזכתה למחמאות בלתי רגילות ממבקרי האומנות.
קישון: בטלוויזיה צילמו שלושה שימפנזים, הם מרחו כמה צבעים על איזה בד ומכך עשו תערוכה, של הציירים ה"פראיים" מאפריקה. כל גדולי האומנות באו ושיבחו את הדבר הזה, בלי לדעת שמדובר בצילומים מהטלוויזיה. צריך לומר להם: 'חבר'ה, לא כולם מטומטמים'.
אפרים, אתה מתגאה בתואר שלך מהאוניברסיטה בבודפשט ולכן, לטענתך, בניגוד למתחזים, אתה יודע על מה אתה מדבר. אבל אתה סיימת ללמוד בסוף שנות הארבעים ומאז השתנו דברים רבים בעולם האומנות. אולי קרה לך מה שקורה לרבים שעוברים גיל מסוים – אתה פשוט שמרן ומקובע, ומרובע, ולא פתוח לשינויים. אולי הבעיה דווקא אצלך.
קישון: זה היה נכון לולא הייתי מוצף במברקים ומכתבים ופקסים והמון מתנות על מה שכתבתי וכולם מודים לי על כך, ששחררתי אותם מהלהיטות והאכזבה מכך שהם לא מבינים לגמרי את האומנות המודרנית. ואני הרי אומר, מה יש שם להבין בכלל?
אני נורא מכבד את הבן אדם הזה ומסכים איתו ב213421321 אחוז!
אז לסיום אני רוצה להגיד לך,
כשהייתי במוזאון אמרתי למדריכה שיש לי רעיון, לתלות דף לבן ולחתום אני אומר שציירתי אנשים עושים אהבה מתחת לסמיכה לבנה! הקדשתי המון מחשבה! ולהפתעתי היא אמרה אמרה כמובן שזה רעיון טוב, ולקחה את זה ברצינות!
כמה שלא ישטפו לכם את הראש(המורים חסרי השכלה האלה) שמה שהם מסבירים לכם זה אומנות אמיתית
זה עדיין לא יהפוך את האומנות שלהם לאומנות ריאלית אמיתית...ה>אומנות שזכאית להיקרא ככה!
הרי העבודה הכי קשה זה להעביר את מה שהעין רואה לדף בעזרת צבעים...
וזה מה שהופך את האומנות למיוחדת, וזהו הקושי שלא כל אחד יכול לעשות ולהתמודד..
פיקחו את עינכם!
ביוגרפיה:
נענע,תמונות מגוגל,MSN,ויקיפדיה,ידע אישי ואידיאולגיה אישית(אתם לא חייבים להסכים אם הדעות שלי)
שלכם, דימה

ציטוט ההודעה