למה לסיפור בריאת העולם יש שתי גרסאות? אחד בפרק א והשני בפרק ב בראשית?
למה לסיפור בריאת העולם יש שתי גרסאות? אחד בפרק א והשני בפרק ב בראשית?
|
|
טענתם של פרשני מקרא היא שבפרק א' בריאת העולם מתוארת באופן כללי ואילו בפרק ב' זה יורד לפרטים,בפרק א' הרחיב הכתוב על בריאת העולם ולעומת זאת צימצם במידע על תיאור בריאת האדם.
לעומת זאת בפרק ב' הדגש הוא על בריאת האדם ותיאור הבריאה מצומצם.
יש כמה וכמה הבדלים בין בריאת העולם בפרק א' לבריאת העולם בפרק ב'(אם אתה רוצה שאני ירשום אותם אז תגיד לי)
ההבדל היסודי הוא בסיפור בריאת האדם בפרק ב',ששונה לחלוטין מהסיפור בפרק א'.(אם אתה רוצה תגיד לי אני יפרט)
ההסבר המקובל להימצאות שני סיפורים כה שונים זה ליד זה הוא בישראל היו לפחות שתי גירסאות ספרותיתות שונות לבריאת העולם ועורכי ספר בראשית לא רצו לוותר על אף גירסא והכניסו לספר את שתיהן.
זהו פירוט דיי קצר על זה,אם תרצה אתה יכול לחפש ולקבל הסבר יותר מעמיק.
מקווה שעזרתי.
כן גם אותי זה מעניין
מקווה שתרחיב,
וממ אם אפשר לדעת למה מוזכרת כל הבריאה בפרק א' עם המילה אלוקים,ופרק ב' מוזכר השם המפורש+אלוקים.
אשמח אם תענה גם על זאת.
ובכן בפרק א' אלוקים בורא את העולם בציווי בלבד ובפרק ב' הבריאה נעשית על ידי אלוקים באופן מוחשי.נכתב במקור על ידי חיליק
ואל תדאג,אני ירחיב על הנושא.
נערך לאחרונה על ידי Silva; 04-10-2006 בשעה 20:12.
רש"י מפרש בספר בראשית פרק ב' פס' ח' :" כלל שלאחריו מעשה הוא פירוטו של הראשון"
משמעו שבפרק א' מתוארת בכלליות הבריאה ובפרק ב' זה בפרטי פרטים.
יש עוד משו שאפשר לשים לב אליו, בפרק א' מתוארת הבריאה מההתחלה עד הסוף(המציאות הטבעית שלה)-בריאת אור חושך וכו'... ואילו בפרק ב' זה נאמר מהסוף להתחלה(מתחיל מהאדם) , מדוע? זה בא להראות לנו שהאדם הוא התכלית של הבריאה. בפרק א' זה נראה כאילו ה' מנהל את העולם כלפי חוץ ואילו בפרק ב' זה מראה שלא , דרך האדם זה מראה שהעולם מנוהל על פי ה' גם מבפנים לפרטי פרטים.
עכשיו חיליק לשאלתך למה בפרק א' נאמר "אלוקים" ובפרק ב' נאמר "ה' אלוקים" זה מתקשר למה שכתבתי מקודם.
פרק א'- אלוקים= טבעי, זה נאמר על איך שהעולם נברא.
פרק ב'= ה' אלוקים= צד אחר של הקב"ה, זה מתאר את ההנהגה של ה' בעולם. אבל שוב מוזכר פה אלוקים ולא רק ה' ולמה זה?! כדי שלא נחשוב חלילה שזה אל אחר ושזה לא הקב"ה ולכן שוב הזכירו עם ה' גם אלוקים.
מקווה שעכשיו זה מובן....![]()
מיכל , הוצאת לי את האותיות מהמקלדת .
א' - הבריאה
ב' - ההתמקדות באדם .
__________________________________________________"עַיִן בְּמַר בּוֹכָה וְלֵב שָׂמֵחָ:"__________________________________________________בובית יש רק אחת
אין על מה :]
מתי שתרצה , כמה שתרצה .
__________________________________________________"עַיִן בְּמַר בּוֹכָה וְלֵב שָׂמֵחָ:"__________________________________________________בובית יש רק אחת
באמת עזרתם
חג שמח ושבת שלום![]()
יצחק חיים צמח הלוי ז"ל,
1992-2006, ת.נ.צ.ב.ה