מאמן קבוצת הנוער של אשדוד יגאל זריהן, מדבר בראיון ל-אתר אלירם על העתיד: "למדתי המון בנוער, שואף לאמן את הבוגרת" . על הקבוצה שלו: "עמדנו במטרות" , והלחץ מההורים: "אין לי בעיה לשמוע אותם"...
יגאל זריהן, חלוצה האגדי של עירוני אשדוד וכיום מאמן קבוצת הנוער של מ.ס אשדוד, ניצב גבוה במקום השלישי בליגה לקראת סיום העונה ושני משחקים בלבד מלהניף את גביע המדינה. בראיון מיוחד ל-אלירם קדושמדבר זריהן בין היתר על ההצלחה היחסית של קבוצתו, הלחץ מההורים שאינו משפיע עליו, וגם איך לא, על הרצון הגדול לאמן בעתיד את הקבוצה הבוגרת. זריהן מאמין בדרכו ונשמע בטוח שיכולתו כמאמן תוביל אותו למקומות שהוא שואף להגיע.
ש: יגאל, מיקום קבוצת הנוער וההעפלה לחצי גמר גביע המדינה מספקים אותך בשלב זה? זה עומד בקו אחד עם הציפיות מתחילת העונה?
ת: "אני מכוון תמיד הכי גבוה שאפשר, המטרות בתחילת העונה היו שקבוצת הנוער תהיה בצמרת ותהווה גורם משמעותי בליגה, זו מטרה עיקרית לאורך שנים ובינתיים אנחנו עומדים בזה.
"מחלקת הנוער שמספקת שחקנים צעירים בכל שנה לקבוצת הבוגרים חייבת להיות במקום גבוה בליגה שלה ובסוף ניקח גם אליפות, זה עניין של מסורת ברגע שנהפוך לקבוצה קבועה בצמרת הליגה. האלופה בית"ר ירושלים הייתה קבוצה יותר מאוזנת השנה, הם התחזקו בזרים ואנחנו סיפקנו שחקנים לקבוצה הבוגרת, וכך נוצר פער למרות שהמשחקים בינינו הסתיימו בשוויון ואף גילינו עליונות, זה אומר שיש לנו מה להציע".
כשאליפות הליגה היא כבר לא אופציה לעונה זו, כיצד אתם מכינים את עצמכם למשחק חצי גמר הגביע הקרוב? האם כל הסגל יעמוד לרשותך במשחק זה?
"למרות שהאליפות הוכרעה אנו מתייחסים בכובד ראש לכל משחק ליגה עד לסיומה. אנחנו משלבים שחקנים מנערים א' ושומרים על מתח גבוה למשחק הגביע, רמת האימונים גבוהה וכל זאת כדי להגיע מוכנים. בפגרה הקרובה אנחנו עורכים משחקי אימון ולגבי הסגל אנחנו תלויים במחלקה הבוגרת וחייבים קודם לשרת אותם, הסגל יקבע רק בסמוך למשחק".
מה עבר לך בראש במשחק רבע הגמר הגביע בנצרת כאשר הקבוצה המקומית עלתה ליתרון?
"זה מסוג המשחקים שקשה לצפות את הנולד, הפערים בגביע מצטמצמים, במחצית המשחק כשירדנו בפיגור 1:0 דיברתי לליבם של השחקנים והכנסתי להם ביטחון באפשרותלנצח את המשחק, הזכרתי להם את הדברים הטובים שהקבוצה עשתה במהלך העונה וזה כנראה עשה את שלו בצירוף שני מהלכים טקטיים שביצעתי בסגל, דבר שגרם למהפך במשחק ותוך 20 דקות כבר הובלנו 1:3. בסך הכל המטרה הושגה ועברנו שלב בצורה משכנעת".
"נכון להיום יש 4-5 שחקני נוער שמתאמנים בקבוצה הבוגרת, לקראת סוף השבוע מחליטים בבוגרים את מי לוקחים ושאר השחקנים יורדים אלי. מה גם ששחקנים מתגייסים, לוקח זמן עד שהם מסתדרים במהלך החיול, טירונות ומציאת בסיס קבוע, כל זה לוקח בסביבות שלושה חודשים עד שהשחקן חוזר לקבוצה וזה כמובן פוגע ביכולת הקבוצתית למרות שאנחנו משתדלים לצמצם למינימום ע"י בניית סגל תחרותי ובסוף לכל אחד יש מחליף".כמה שחקני נוער משולבים בקבוצה הבוגרת ואיך זה השפיע על תוצאות ומיקום הקבוצה העונה?
מה היא תגובתך לעונש שקיבלה מכבי נתניה בעקבות האירועים במגרש במשחק רבע הגמר שלהם (2 משחקי בית ללא קהל, 4 משחקים ע"ת ותוצאת המשחק נשאת בעינה) האם זה הוגן לדעתך?
"אני חושב שזה הוגן בהחלט, מכבי נתניה קיבלה את העונש הראוי. הקהל התנהג בצורה מאוד לא ספורטיבית אך למרות זאת אין טעם לשנות את התוצאה שנקבעה על הדשא והחלטת בית הדין לא פגעה בהם בקטע הספורטיבי".
איך אתה מתמודד עם לחץ ההורים מחוץ למגרש ותוך כדי משחק? האם זה משפיע על הריכוז בזמן משחק?
"כמאמן נוער כמובן נתקלתי בלחץ הורים, אך ככל שאתה מאמין בדרך שלך ועושה את העבודה ביושר קל יותר להסביר זאת גם להורים. אין לי בעיה בכללי לשמוע את ההורים, זה גם לגיטימי ואני מבין אותם, כל הורה רוצה את טובת הילד שלו וגם אני אבא לשני שחקנים ותאמין לי עד עכשיו כל הורה שבא אליי בטענות יצא איתי ביישור קו וללא כל בעיה".
מהן התוכניות שלך לעונה הבאה?
"קודם כל אני אסביר לך מה מתרחש בכל תחילת עונה בה אני מתחיל עם בסביבות 40 שחקני נוער ואמור לקצץ חלק מהם ולהגיע לסגל נבחר של כ-24 שחקנים.
את השחקנים הנותרים אנחנו שולחים למועדונים בסביבה הקרובה כגון אשקלון, יבנה וקריית גת. כל תחילת עונה אנחנו מתמודדים עם אותה הבעיה כי כל השחקנים רוצים לשחק בבית ולייצג את אשדוד. קח לדוגמה הפוכה את עידן שריקי ששיחק במכבי יבנה וחזר אלינו
משופר. חיים כהן אחראי על כל נושא הסקאוטינג כאשר הוא עוקב אחרי השחקנים שלנו "בתפוצות" וגם בודק כישרונות צעירים מאגודות אחרות ובמידה שקלט שחקן כישרוני אנחנו מבקשים להביא אותו אלינו. בקבוצה כרגע יש לנו שחקן מקריית גת ושחקן מבני יהודה".
היכן אתה רואה את עצמך בעוד 3 שנים? אימון הקבוצה הבוגרת היא אופציה ראויה עבורך?
"כל אדם שואף וחולם להגיע רחוק ומכוון הכי גבוה, לפחות אצלי זה כך ואני רוצה מאוד להגיע לאימון הבוגרים בשלב שהוא בעתיד הקרוב. התגלחתי והתחשלתי על קבוצות הנוער, למדתי ואני עדיין לומד המון, דבר שיתן לי כלים עתידיים להצליח בהמשך הדרך. אני עושה באופן עצמאי השתלמויות מאמנים בארץ ובחו"ל ולמרות שאתה לומד ורואה דברים חדשים אני ממשיך להאמין רק בדרך שלי וביכולת שלי. רוב המאמנים יודעים לאמן ועושים השתלמויות והפערים מצטמצמים מבחינת איכויות האימון אך הדרך של המאמן הוא הגורם הכי משמעותי".
התייחסות שלך להפתעת העונה - החזרה של הקהל למגרשים?
"כדורגל ללא קהל זה דבר לא מלהיב בכלל, כל האנרגיה של השחקנים נשאבת מהקהל, ההצלחות של עירוני והפועל מליגה ב' היו בזכות הקהל שלנו. קח לדוגמה את מכבי ת"א בכדורסל שהגיעה לפיינל-פור רק בזכות קהל התומך שדחף אותם קדימה מעבר לשיאם".

ציטוט ההודעה