ביקור נדיר: כלבת-ים ים תיכוני במרינה בהרצליה
נקבת כלב-ים ים תיכוני, אחד היונקים הנדירים ביותר בעולם המצויים בסכנת הכחדה חמורה, שנכחדו ככל הנראה מאזור ישראל לפני עשרות שנים, נצפתה לראשונה אתמול (ה') במרינה בהרצליה, כשהיא תשושה וחבולה. אנשי שימור טבע שעורכים סריקות מקווים כי ניתן יהיה ללכוד אותה ולהעניק לה טיפול רפואי
שני דייגים חובבים שהגיעו לדוג אתמול (ה') במרינה בהרצליה, נתקלו אתמול באחד היונקים הנדירים ביותר בעולם בשעת לילה מאוחרת.
"רבע שעה אחרי שהתחלנו לדוג עם חכות, הבן שלי שמע נשיפות חזקות מאזור הסלעים במרינה. לא הבנו מה זה בהתחלה וחשבנו שזה מישהו שצולל במים", מספר ל-ynet משה טביב, תושב קרני שומרון. "פתאום ראינו את החיה, עולה לנשום מעל המים וחוזרת בחזרה למים. הבן שלי צעק בהתרגשות שזה כלב ים, אבל מה יש לחיה הזאת לעשות פה?".
לדבריו, לאחר שכלבת הים נעלמה, השניים המשיכו לדוג ולאחר מספר דקות, שמעו צווחה חזקה. השניים החלו ללכת בעקבות הנשיפות הכבדות וגילו כלבת ים שנחה על אחד הסלעים. "לא ידענו איך לעזור לה. היא נראתה מותשת מאוד", מספר טביב. "זו פעם ראשונה שאנחנו רואים כלב ים בטבע ועוד בארץ. זה בלתי יאומן".

(צילום: שמוליק לנדאו)
כלבת הים שנראתה חבולה ותשושה - נעלמה במים
השניים דיווחו על התגלית ולמקום הגיע שמוליק לנדאו, מבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. "הדיווח הראשוני נשמע לי כל כך מופרך והזוי. זה נראה בלתי אפשרי באותו רגע והגעתי למקום במהירות", מספר לנדאו. "הדייגים האירו לי את המקום בעזרת פנסים ובין מבני הבטון הגדולים, שמעתי את החירחור הראשון של כלב הים. הייתי בהלם מוחלט באותו רגע. לא האמנתי שזה באמת קורה".
לנדאו, מטפל בחיות בר בבית החולים, כבר ראה במהלך עבודתו אלפי חיות בר פצועות, בעיקר בעלי כנף ויונקים יבשתיים על ארבע, אך זו הפעם הראשונה שהוא נתקל בכלב-ים ים תיכוני.
"היא היתה אפאטית לחלוטין ונראתה במצוקה. בתחילה היא לא הסתכלה לכיווני וגם כשהגעתי אליה, היא בקושי הרימה את הראש. כשראיתי את העיניים שלה מקרוב, זה אחד הדברים המדהימים שראיתי בחיי ואני עדיין לא מאמין שזה קרה. זו חיה שתמיד קראתי עליה בספר האדום של החיות בסכנת הכחדה ופתאום היא היתה מולי", מספר לנדאו בהתרגשות.
חיים במיםהידעת?כלב- ים ים תיכוני (Mediterranean Monk Seal) נפוץ כיום לאורך חופי צפון-מזרח ודרום-מערב הים התיכון, ובחופי צפון-מערב אפריקה. תזונתו מורכבת בעיקר מדגים שונים, כדוגמת צלופים, סרדינים, דגי סולית ומולית, תמנונים ודיונונים. הוא כלב הים היחיד מבין מיני כלב הים שהסתגל לחיים בימים טרופיים וסוב טרופיים, פעיל וביום בלילה, צד בשעות הגאות. בעל חוש שמיעה לא מפותח, אך חושי הראייה, ריח ומישוש מפותחים למדי. אורך ממוצע: 230-280 ס"מ, הנקבות קטנות מעט מהזכרים, השוקלים עד 400 ק"ג.
לדבריו, כלבת הים נראתה חבולה וסבלה משיפשופים רבים בגופה. "אין ספק שהיתה היתה בעקה (סטרס) מאוד גדולה והתקשתה בתזוזה. הנחתי עליה שמיכה ואז היא החלה לחרחר בקול גדול, השמיעה קולות מצוקה ובסופו של דבר, הצליחה לגלוש בחזרה למים ונעלמה", הוא אומר.
למקום הוזעקו מתנדבים רבים של עמותת מחמל"י (המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים) ואנשי המרכז להצלת צבי ים של רשות הטבע והגנים שהחלו בסריקות לאורך המרינה והחוף, בתקווה שניתן יהיה לאתר את כלב הים.
עד לפנות בוקר סרקו מתנדבים ואנשי הרשות את האזור ובמהלך היום, נרתמו למשימה גם חותרי מועדון קיאקים בהרצליה, המבצעים סריקות במטרה לאתר את היונק הימי. במחמל"י כבר העניקו לכלבת הים את הכינוי "טביבה", על שם צמד הדייגים שגילו אותה לראשונה.

(צילום: שמוליק לנדאו)
הערכה: תיעוד ראשון מסוגו בעשרות השנים האחרונות
על פי נתוני הספר האדום של החולייתנים בישראל, כלב-ים ים תיכוני, הידוע בכינוי העממי הנפוץ, כלב- ים נזירי, נחשב ליונק ימי המצוי בסכנת הכחדה חמורה. הוא נכחד באזור חופי ישראל ככל הנראה במחצית השניה של המאה ה-20 וכל אוכלוסיית הים התיכון נמצאת על סף הכחדה בטבע.
באיחוד האירופאי הוא נמנה עם 12 היונקים הנדירים ביותר בעולם, כשאומדן האוכלוסיה הכלל עולמית מוערך בכ-300-600 פרטים בטבע, המצויים באוכלוסיות קטנות ומבודדות. עד שנות ה-60 וה-70 התקבלו דיווחים ספורים על כלבי ים באזור חופי ישראל והאוכלוסיה האחרונה שנצפתה באזור נמל ביירות בשנת 1976 מנתה כשבעה פרטים. כיום ההערכות הן כי עיקר האוכלוסיות הגדולות ביותר הן באזור מאוריטניה, יוון וטורקיה.
לדברי אביעד שיינין, יו"ר מחמל"י, התקבלו בחודשיים האחרונים שלושה דיווחים שונים מנמל אשדוד ומקצא"א באשקלון על תצפיות של כלב ים, אך ללא תיעוד ויזואלי. ככל הנראה, זו העדות המצולמת הראשונה של כלב-ם ים תיכוני בישראל בעשרות השנים האחרונות.
במרכז להצלת כלבי ים בהולנד שבחנו את התמונות של החיה, ציינו כי מדובר בנקבה צעירה בת כשנה-שנתיים. מה הסיכויים להצלת כלבת הים אם יצליחו ללכוד אותה? ד"ר דני מוריק, ווטרינר יונקים ימיים ומתנדב במחמל"י, מעריך כי "לפי העדויות שהצטברו עד כה, היא נראית רזה, עם רעשים לא נקיים בנשימה ונראה כי עברה דרך ארוכה עד שהגיעה אלינו", הוא מסביר. "מדובר בחיות רגישות יחסית למינים אחרים של כלבי ים והטיפול בהן מסובך יותר, אך בעל סיכויי אישוש גבוהים".- ראיתם את כלבת הים? צרו קשר עם אביעד שיינין ממחמ"לי בטלפון 052-3571193
קרדיט ל: YNET