פרשת לך לך- הרב כפיר ברוך מבורך דדון

מה עושה אדם כאשר עובר דירה, הוא דואג למקום שיהי'ה נוח לגור בו, הוא דואג לסדר כל חפץ וחפץ במקומו המתאים לו, ומה עושה אדם כשעובר לגור במדינה אחרת הוא דואג למקום עבודה מתאים לו, ולבני ביתו מסדר מוסדות חינוך, דואג לדירה וכן על זה הדרך. התורה מספרת לנו כאשר יש רעב בארץ כנען ואברהם יורד לגור במצרים מה הדבר הראשון שעושה, מבאר הזהר הקדוש (דף פא: ) "ויהי כאשר הקריב לבא מצרימה" (י"ב י"א) הקריב עצמו לתשובה התעורר להתחזק מפני טומאת מצרים,ע"כ. ואף שאברהם אבינו הי'ה צנוע ואפילו בשרה לא הסתכל (ב"ב דף ט"ז ותנחומא לך לך אות ה'), מכל מקום כאשר עובר למצרים, מקום הטומאה, חיזק עצמו והקריב עצמו לתשובה.

ומעשה אבות סימן לבנים, בדרכו של אברהם אבינו כך נהג גם יעקב אבינו טרם רדתו למצרים כמובא במדרש רבה (פרשה צ"ה) ששלח את יהודה להתקין לו בית ועד במצרים שיהא מורה בו דברי תורה, והטעם כדי להתגונן מטומאת ארץ מצרים. ולעומת זאת אצל לוט מצאנו שאף שהי'ה עם אברהם במצרים רק ג' חדשים למד מאנשי מצרים שהיו שטופי זימה (ילקוט פרשת לך לך סימן ס"ו, וראה בשפתי חכמים בראשית י"ג י"ד), ואף שהי'ה במצרים זמן קצר מכל מקום השפעת הסביבה גרמה לו ללמוד ממעשיהם.

דבר זה בא ללמדנו שהסביבה משפיעה מאוד, אף בזמן קצר מאוד. וכדי שלא תשפיע הדבר הראשון שיש לעשות הוא להתקין בית ועד, להוסיף בבנית בתי כנסת ובתי מדרש תלמודי תורה ומוסדות תורה וללמד בהם תורה לרבים.

וה' יזכנו ללמוד וללמד לשמור ולעשות ולקיים את כל דברי התורה!

"כל המשמר שבת, כאילו קיים את בכל התורה כולה" (פסיקתא ).

שבת שלום לכולם!!!