תכירו: אלדד לידור

אחרי מאות פרוייקטים לתיאטרון ולטלוויזיה מוציא אלדד לידור אלבום חדש ואינסטרומנטלי. מאחורי הצלילים.

"באתי לעולם הזה כדי ללחוש באוויר, לערבל תנודות בחלל"

"הקטעים שנבחרו לאלבום 'Closer' הם קטעים שעומדים בפני עצמם ויוצרים את החוויה, גם בלי שיהיו מחוברים לתמונה או הצגה", אומר המוזיקאי אלדד לידור, אחד מיוצרי המוסיקה לתיאטרון וקולנוע המוכרים ביותר בארץ, שבימים אלה מוציא אלבום אינסטרומנטלי חדש. "כשעושים הצגה בדרך כלל הקטעים מוגדרים בזמן, ואילו באלבום יש קטעים שאמנם נכתבו בבסיס לתיאטרון, אבל באלבום עבדתי עליהם והרחבתי אותם לקטעים של חוויה שלמה ולא נגיעה מתוך חוויה".

הרזומה הרחב של לידור כולל בין היתר הפקה, הלחנה ועיבוד ל'שקוף' - תקליט ומופע בפסטיבל ישראל בשיתוף אלברט עמר, מוסיקה ליותר מ-150 הצגות בינהן 'מקוה', 'אישה, בעל, בית', 'הכיסאות', 'מותו של סוכן' ועוד. בימים אלו עובד לידור על המוסיקה של מוזיאון יצחק רבין. וכמו שקורה עם מוזיקאים רבים בתחומי התאטרון והקולנוע גם לידור מצטיין בפעילות ענפה, ונשאר לא מוכר בקרב הקהל הרחב. "בכיתה תמיד ישבתי בספסל האחרון", אומר לידור". בדיסק שלי כתבתי: 'לא באתי לעולם הזה כדי להשאיר חותם בצעקה, באתי ללחוש באוויר, לערבל תנודות בחלל, אולי משהו יישאר אחרי. עשיתי הרבה פרויקטים אבל אף פעם לא עמדתי בחזית. מין פחד קהל".

מה יש באלבום החדש?
"האלבום 'מתקרב' הוא מעין מסע בתוך עולמות מוסיקליים שיצרתי. ערך והפיק אותו אמנותית תומר לנצינגר (מפיק ויועץ מוסיקלי לאלבום הראשון של מטרופולין 1). הוא קיבל כ 60 יצירות ובחר מתוכן 15 רצועות. הרעיון שלי היה להיפתח לתפיסות חדשות בבחירת הקטעים ועיצוב המוצר. הזמינות שבה היום כל אחד יכול ליצור וגם לצרוך מוסיקה טובה הביא אותי לעולמות האינטרנט ועולם המייספייס. אנחנו חיים בעולם של דגימות, הכל נמצא בטרק אחד, לא באלבום קונספט. הקטעים עצמם הופקו באולפן שלי 'קיו סאונד' שקיים כבר למעלה מעשרים שנה והוא מעין דיאלוג שלי עם סאונדים ונגנים. אני עובד עם מספר נגנים קבועים: שי אלון - גיטריסט-על, חיים גרינשפון - פסנתרן מדהים, ואריק ליבנת סקסופוניסט וחלילן מרתק, ונגנים נוספים לפי הצורך. יחד עם גילי צימרמן, הסאונדמן של כל עבודותיי, אני בונה את הקטעים, כשכל ההקלטות והמידי יושבים במחשב, ומכאן מתחילה יצירה חדשה וצומחת מתוך עצמה בבחירות שלנו. הרבה מהקטעים נכתבו בהשראת סיטואציה אנושית, מתוך טקסט מסוים, או סאונד מעניין".

מה התגובה הכי מרגשת שקיבלת על האלבום?
"הכי מרגש לשמוע שאנשים מתחברים למוסיקה והופכים אותה לפס-קול של החיים שלהם, במכונית ,בi tunes . משם חשבתי שיצרתי מעין פסיפס שמלווה את היום-יום. כל אחד יוצק את התכנים שלו לתוך המוסיקה שהיא אינסטרומנטלית ופתוחה לתחושות ורגשות".
כמה קהל יש ליצירות אינסטרומנטאליות בעידן של היום?
"אני בא מרדיו דרמה, תסכיתים, שם רק חוש השמיעה והדמיון עובדים. אני חושב שנמאס להאכיל אותנו באינפורמציות: גם לשמוע שיר עם מילים וגם לראות את הקליפ של השיר לא משאיר לנו כמאזינים מרחב פנימי וזה מה שמוסיקה אינסטרומנטלית עושה. אני מקווה שיפתחו רצועות שידור כאלה אולי בתוספות של מלל אסוציאטיבי".
עשית המון דברים בקריירה שלך.
"אני די עצלן והפרויקטים שאני מעורב בהם יוצרים אצלי את הגירוי לעשייה.למעשה אני הנגן, המלחין, ובעיקר המפיק של העבודות שלי".

.

ת.ז אלדד לידור
מגורים: "מעוז אביב, צפון תל אביב, וחוף טנטורה מול פראדיס, באוטובוס שהוסב לבית חוף"
פרנסה: "מוסיקה ואהבה".
רקע מוסיקלי: "בוגר קומפוזיציה באקדמיה בירושלים וחתרן בלתי נלאה אחר תופעות אקוסטיות".
השפעות: "מפלסטרינה (מלחין מהמאה ה16) ועד בכלל, דרך באך,ברהמס, התרנגולים, אחרית הימים, ז'אק ברל, אגברטו גיסמונטי, תחזית מזג האויר, פיטר גבריאל וכל מה שהדהד באוזני במשך 58 שנים.
לנצח ת'שיטה: "בהתמדה, באופטימיות ובאהבה".
היום בעוד 10 שנים: "באותו מקום: מנסה להבין את המהות של כל זה, מחפש דרכים ליצור, להתבטא. אני חושב שהיצירה היא הדרך היחידה לשרוד את הכאבים שהחיים האלה מביאים עלינו".
אלבום אחרון שקנית: "TOMASZ STANKO – LONTANO. חצוצרן פולני שראיתי בפסטיבל הג'אז באילת והדהים אותי בסאונד ובאווירה שהוא יוצר עם הרביעייה שלו".
למי בא לך לתת סטירה: "אני נגד אלימות".

קליפ: http://mooma.keshet-tv.com/PlayerIframe.aspx?MediaID=25127&CategoryI D=0