שאטר איילנד Shutter Island
![]()
ארה"ב (2009)
Shutter Island
שפת הסרט: אנגלית, תרגום לעברית
משך זמן סרט: 148 דקות
ז'אנר : דרמה, מתח
במאי/ת: מרטין סרקוזה
שחקנים: לאונרדו די קפריו, מרק רפאלו, בן קינגסלי, אמלי מורטימר , מישל וויליאמס, ג'קי הארל אלי, פיטריסיה קלרקסון, טד לוין
מפיק : מרטין סקורסזה, בראד פישק, מייק מדבוי, ארנולד מסר
תסריטאי/ת: לאיטה קלוגרידיס
לפני 8 שנים נחשפתי למשהו חדש, סרט שלא ראיתי מעולם, זה היה סרט ששינה את החיים שלי, אחרי הצפייה בסרט הזה הבנתי מה אני ירצה לעשות בעתיד ושזה יהיה קשור לסרטים פשוט, אני מדבר עם הסרט כנופיות ניו יורק סרטו של מרטין סקורסזה משנת 2002 סרט שבשבילי יצירת מופת הסרט הכי טוב שראיתי בעולם, זה סרט שעד היום מעביר בי צמרמורת (במובן הטוב) בגוף כל פעם שאני רואה אותו, עד היום אני מתפלא איך סקורסזה לא קיבל את פרס האוסקר על הבימוי הטוב ביותר או על איך דניאל דיי לואיס לא קיבל את פרס, פשוט תעלומה.לסיכום למי שלא אוהד של סקורסזה יכול לראות את הסרט הזה ולהינות שעתיים וחצי של עלילה מרתקת ומותחת עד הסוף. לגבי אלו שאוהדים את סקורזסה אני מציע להימנע מין הסרט הזה והיתרפק על העבר עם השור הזועם ושאר יצירותיו של במאי ענק שהפך רק בגלל הוליווד הממוסחרת לבמאי קטן.
עם הזמן התחלתי לחקור את הסרטים של סקורסזה, ראיתי כל סרט של שלו (מי דופק על דלתי? משנת 1967 או כנופיות ברטה מ 1972), עם הזמן סקורסזה הפך להיות המודל לחיקוי שלי בכל הנוגע לקולנוע פשוט כל סרט שלו ראיתי וכל סרט שלו פשוט אהבתי, הדבר המוזר באמת שלמרות שבהיסטוריה שלו יש סרטים ששינו את פני התעשייה ועד היום נחשבים לסרטים הכי טובים שנעשו כמו נהג מונית והחברה הטובים הוא אף פעם לא קיבל עליהם אוסקר. בשבילי זאת הייתה תעודת עניות של האוסקר שהכל שם ממוסחר ומרטין סקורסזה בשבילי היה האנטיטזה של הקולנוע הממוסחר הזה אלא קולנוע עם נשמה משהו שאין בסרט האחר.
אבל לפני כמה שנים האהדה שלי כלפי סקורסזה קיבלה זעזוע, הסרט השתולים יצא לאקרנים ואיכשהו למרות כל ההסיטוריה שלו דווקא על סרט הכי גרוע שלו, סרט שלא היה בכלל שלו אלא חיקוי של סרט הונג קונגי במקור קיבל על זה את האוסקר הראשון שלו פשוט היה זעזוע ובשבילי האוסקר הפך להיות לביזיון וסקורסזה איכזב אותי מאוד.
אבל עזבו את זה השנה יצא לסקורסזה סרט חדש-"שאטר איילנד"- ואחרי שראיתי את הטריילר דווקא אהבתי הסרט, נראה מהסרטים האלו הפיסכולוגים האלו, סרט שמשחק עם המוח של הצופה ועוד עם ליאונרדו דיקפריו בתור שחקן ראשי (בפעם המי יודע כמה) ומארק רופאלו המשובח, אז אולי יש מצב שסקורזה יחפר על הבזיון של השתולים?.
העלילה עצמה מספר על טדי דנילאס (דיקפריו) מרשל במקצוע שביחד עם שותפו הצעיר (רופאלו) באים לחקור את העלמותה המיסתורית של רייצ'ל סולנדו, שברחה מתא הנעול בבית הכלא אשקליף שנמצא על האי שאטר איילנד (דא!!), במהלך החקירה עולה החשדות שיש קונספירציה ממשלתית, את החלומות הקשים של טדי בחלומות כל הזמן ואט אט העלילה עוד יותר מסתבכת ובכללי העלילה ממש מפותלת שעושה כאב ראש. אבל שלא תבינו אותי לא נכון, העלילה היא טובה מאוד היא מסובכת ומותחת ויותר מזה היא תרתק אותכם מהרגע שתעברו את החצי השעה הראשונים אתם לא תפסיקו לראות את הסרט הזה פשוט עד שתגיעו לתשובה. נכון היא עושה כאב ראש אבל במינון הנכון, הטוויסט בסוף (תיראו בעצמכם) לא משהו מקורי שאף פעם לא היה בשום סרט אבל עדיין לא צפוי מראש. עוד פלוס לסרט זה האווירה המותחת הצועקת היצ'קוק הממש טובה שגורמת לך לצמרצורת ומתח ממש על הרמה הגבוהה.
לגבי השחקנים אין לי טענות כלפיהם דיקפריו עושה עבודה טובה בתור הבלש קשה היום והחרדה עם הסיוטים וממש גרם לי לרחם עליו ועל הגורל שלו ומה שקרה לא, רופאלו מראה כמה הוא שחקן משובח מאוד ושהוא עתיד להיות אחד השחקנים המובילים, בן קיגסלי לא מזיק ושאר השחקנים פשוט טבעיים ולא מיוחדים.
אז למה סרט עם כל כך הרבה דברים טובים הוא בכל זאת אכזבה? הרי יש לו עלילה טובה שחקנים עוד יותר טובים אווירה טובה מאוד הרי זה כל סרט צריך לא?
אז זהו שלא! אולי אלו קריטריונים שיתאימו לבמאי אחר מתחיל או סתם עוד במאי מהתעשייה אבל בשביל סקורסזה זה לא, אני יסביר.
רק מי שמבין מיהו סקורסזה יכול להבין אותי, הרי לכל הסרטים של סקורסזה יש את האווירה שלו, מין איזה שהוא קסם שהוא מביים, מעיין יחודיות כזאת שבא לידי ביטוי בכל הסרטים, זאת אומרת שלמשל שאת החברה הטובים אף אחד לא היה יכול לעשות חוץ ממנו או את כנופיות ניו יורק אף אחד לא היה יכול לעשות את הסרט ככה.
וזה מה שחסר לסרט הזה לא היה את זה, אותה מגמה שהתחילה מהשתולים ממשיכה כאן, כל הסרט פשוט מועתק מכל מיני סרטים אחרים של היצ'קוק, איפה המקוריות של סקורסזה איפה כל היחודיות שלו זה בא לידי ביטוי בכך שלא גם אם במאי אחר היה עושה את הסרט לא הייתי מבחין בהבדל וזה משהו שמעולם לא קרה לי עם סרט של סקורסזה.

ציטוט ההודעה