תיקון נשמות ישראל
אמנם כל חייו של רבינו היו שרשרת אחת של מסירות נפש עילאית הרי שבענין תיקון נשמות ישראל השליך את נפשו מנגד, וסבל יסורים קשים מנשוא בגוף ובנפש, עבורם הקריב את בניו שנפטרו על פניו בעודם קטנים.
בחודש סיון של שנת תקס"ו נפטר בנו של רבינו, הילד שלמה אפרים ז"ל, ואז אחר פטירת הילד הנ"ל - מביא רבי נתן בספרו חיי מוהר"ן (קנא) "כשבאנו אליו אז התחיל לדבר עמנו מענין תיקון הנשמות, מענין הבעל שדה, שיש שדה שגדלים בו נשמות וצריך בעל שדה לתקנם, וזה שחוגר מותניו להיות בעל השדה יש עליו יסורים הרבה בלי שיעור, ומאז דיבר הרבה מענין תיקון הנשמות"
"כי באומן היה קדושת השם גדול מאד, כי נהרגו רבים
מישראל לאלפים ורבבות, אשר מכל זה נתקדש שמו, כידוע,
גם רבים מתו ממש על קידוש השם, כי העכו"ם (עובדי כוכבים ומזלות) רצו שימירו דתם,והם מתו על קידוש השם, וגם הנפשות מישראל שנהרגו
לאלפים ולרבבות, אשר כל זה קדושת השם"
בהקשר לזה אמר רבינו "שכל ההשגות הגבוהות שהוא השיג, אינם חשובים אצלו כל כך, רק העיקר הוא כשזוכה להכניס איזה דיבור בתוך העולם, כי בכל דיבור ודיבור שהוא מדבר לפני העולם, תלויים בו כל העולמות עליונים ותחתונים". (חיי מוהר"ן שע"ד).
סיפור מופלא נורא-הוד אשר היה עד שמיעה להתרחשותו, סיפר אחד מגדולי תלמידיו, סיפור זה מובא בספר "כוכבי אור" להגאון הקדוש רבי אברהם חזן זצוק"ל ממעתיקי השמועה של תורת ברסלב "פעם אחת, נסע אחד מגדולי התלמידים רבי שמואל יצחק מטשערין לרבינו ז"ל לברסלב, ולן בביתו הגדול שהיה מקום האורחים, ומחדר רבינו ז"ל לא נמצא שום פתח אל החוץ, רק לזה הבית, ומהבית נמצא פתח אל החוץ מצד מערב, ופתאום באמצע הלילה, שמע הרב הנ"ל קול רעש גדול מחדר רבינו ז"ל, קול רעש גדול ונורא, כמו שמדברים בפעם אחת כמה אלפים רבבות אנשים, והרב ידע בברור שלא נמצא שום אדם חוץ מרבינו ז"ל, יען אשר לא נמצא כלל מזה החדר הקטן שום פתח אל החוץ, רק דרך זה הבית ששכב שם הרב הנ"ל, והבית היה סגור מבפנים בלילה כנהוג, וגם חדר רבינו ז"ל היה קטן מלהכיל כל הרבה אנשים, ומכל שכן וכל שכן אלפים ורבבות אנשים כפי הרעש הנ"ל שיצא משם, ונפל על הרב פחד ורעד גדול ועצום מקול הרעש הזה עד שמרוב הרעד והחרדה שחרדו בו כל אבריו, נפל מהמשכב על הארץ, וגם נתיירא אחר כך מלהזיז את עצמו ולקום מהארץ, עד שנשקע הרעש, ויקם אחר כך מהארץ, ויצא אל החוץ, ונתעכב שם בחוץ עד שהאיר היום, וגם אחר כך נתבייש ונתיירא מרבינו ז"ל, לשאול אותו מה זה ועל מה זה כי הבין שאין זה רצונו שישאלנו. (כוכבי אור שיחות וסיפורים חלק ו' סי' ו').
תלמידו רבי נתן זיע"א מוצא טעם נכון ותועלת בפרסום כל הקורות את רבינו בענין זה "ובכל ענין זה יש הרבה לספר, כי יש בכל זה דברים גנוזים מאוד, גניזיא דמלכא, אשר זכה להשיג בכל הענינים האלה, אשר בשביל זה הוכרח להטלטל כל-כך ולסבול יסורים כל-כך. והכל בשביל תיקון העולמות תיקון הנשמות והנפשות של החיים, ובפרט נשמות המתים. שבזה עסק ביותר בסוף ימיו כאשר אמר בפירוש שמה שעושה עמנו דבר קטן אצלו, וזה אנו צריכים לעשות (זאת אומרת לקיים עצותיו), אבל הוא צריך לעסוק בתיקון נשמות המתים, כי יש נשמות ערטילאיים וכו'.
"...כי הוא טובה גדולה להחפצים באמת השוקדים על דלתותיו, כשיודעים מה שיודעים ממה שעבר עליו ואשר יצא מפיו בענינים האלה, והמשכילים המעיינים בדברינו בעין האמת, יבינו מעט מגדולת הבורא יתברך על ידי כל זה, וגדולת הצדיקים, וכמה יסורים וצרות הם סובלים בשביל תיקון נפשותינו, אולי נתעורר על ידי כל זה לילך בדרכיו הקדושים אשר הורה אותנו בספריו הקדושים ונשוב אל השם יתברך באמת. במהרה בימינו אמן.
ונפל על הרב פחד ורעד גדול ועצום מקול הרעש הזה עד שמרוב
הרעד והחרדה שחרדו בו כל אבריו, נפל מהמשכב על הארץ, וגם
נתיירא אחר כך מלהזיז את עצמו ולקום מהארץ, עד שנשקע הרעש

"מקומי הוא רק בארץ-ישראל"
בשנת תקנ"ח ערך רבינו את עלייתו ונסיעתו הידועה והמפורסמת לארץ ישראל, בדרך שהיתה רצופה סכנות ומכשולים נוראים. בתקופה של מלחמות עקובות מדם, אשר התנהלו בארץ ישראל כאשר היה בכוונת נפוליאון מלך צרפת לכבוש את ישראל ולשם כך ניהל קרבות עזים עם תורכיה.
"וגודל עוצם השמחה שהיה לו באותה הרגע שנכנס ועמד על אדמת
הקודש, אי אפשר לשער במוח אילוכל הימים דיו וכו', לא יספיקו לבאר
אפס קצה מזה, כי תיכף מיד השיג מה שהשיג. כי אמר שתיכך שהלך
ארבע אמות בארץ ישראל פעל מיד מה שרצה להשיג" באופן כזה נסע רבינו לארץ ישראל במסירות נפש ממש, והשליך נפשו מנגד והפקיר עצמו לגמרי בכדי לזכות לבוא לארץ ישראל. (כל פרטי המאורועות המופלאים מובאים באריכות בספר "שבחי הר"ן" ח"ב).
בערב ראש השנה של שנת תקנ"ט, דרכו רגליו של רבינו בארץ ישראל בעיר הקודש חיפה למרגלות הר הכרמל, מול מערת אליהו הנביא.
"וגודל עוצם השמחה שהיה לו באותה הרגע שנכנס ועמד על אדמת הקודש, אי אפשר לשער במוח אילו כל הימים דיו וכו', לא יספיקו לבאר אפס קצה מזה, כי תיכף מיד השיג מה שהשיג. כי אמר שתיכף שהלך ארבע אמות בארץ ישראל פעל מיד מה שרצה להשיג". בארץ ישראל יצאו לקראתו וקיבלוהו בחיבה מופלגת כל גדולי הצדיקים שהתגוררו רובם ככולם בעיר טבריה, וביחוד התחבב על הרב הקדוש רבי אברהם קליסקר זיע"א, אשר רבינו העריצו ביותר ושיבח אותו מאוד ואף התבטא ואמר עליו "ששלימות היה רק להצדיק מוה"ר אברהם קליסקר זיע"א!". וכמים הפנים אל פנים, כן הוקיר רבי אברהם את רבינו, ובליל שבת כאשר התאכסן אצלו רבינו וכופף את ראשו לקבל ממנו ברכה, קפץ רבי אברהם לאחוריו ברעדה גדולה, תוך שהוא זועק בהתלהבות גדולה "איך אין אנו מתביישים בפני זרע הבעל שם טוב ז"ל".
לאחר שובו של רבינו מארץ ישראל הפליג ביותר ויותר בשבחה, ובהכרח ובחיוב החל על כל אחד לעלות אליה ולחון את עפרה. והרי כמה משיחותיו הנפלאות שיצאו מפיו הקדוש בענין זה: "מי שרוצה באמת לבוא לארץ ישראל צריך לילך גם רגלי". לא נחה דעתו של רבינו עד שקבע ואמר אשר "מי שרוצה להיות יהודי, דיינו לילך מדרגא לדרגא אי אפשר כי אם על ידי ארץ ישראל".
ומה לנו יותר מדבריו אלו: "המקום שלי הוא רק ארץ ישראל, ומה שאני נוסע, אני נוסע רק לארץ ישראל, ולפי שעה אני רועה בברסלב".
אילו לא באתי לברסלב אלא בשביל לקרב את רבי נתן, די
באלול תקס"ב העביר רבינו את משכנו לעיר ברסלב, בשם עיר זו מצא רבינו רמז על פי הפסוק אשר נאמר על הגאולה העתידה "והסירותי את לב האבן מקרבכם ונתתי לכם לב בשר" - לב בשר אותיות ברסלב.
סמוך לכניסתו לברסלב מזגו לו כוס יין לקידוש, ונשפך לארץ, ומזגו לו כוס אחר וקידש עליו ואח"כ אמר: "היום נטענו שם ברבסלביר חסידים ושם זה לא ישתקע לעולם, כי לעולם יהיו אנשי שלומינו נקראים על שם "ברסלב". וכן נתקיים לדורי דורות כמפורסם. ומיום שקבע דירתו בברסלב, היה דרך המקורבים אליו להיות אצלו בשלושה זמנים באופן קבוע: 1. ראש השנה, 2. שבת שבתוך חג חנוכה, 3. בחג השבועות.
בחודש זה התקרב אליו תלמידו הגדול והמסור רבי נתן, אשר רק על ידיו נשתמרה ונשתיירה תורתו של רבינו ומורשתו לדורות, עליו סמך את ידיו, והעיד עליו שהוא לבדו יודע ומבין בו, ואת כוונות תורתו, לאמיתתה.
בט"ו בשבט שנת תק"מ - נולד רבי נתן בקהילת נעמירוב. מיוחד ומופלא היה בתמימותו הישרה כבר מימי עלומיו, ולמרות היות שכלו חריף ולבו מבעית בבקיאות בכל חדרי תורה, וגם היה מתמיד עצום בלימודו ושמו הלך לפניו אודות יראתו הקודמת לחכמתו, הרי היה כל כולו שפל רוח אמיתי, והחזיק עצמו לאין ממש.
בהגיעו לפרקו לקחו לחתן אחד מגדולי הדור הגאון הצדיק המפורסם רבי דוד צבי ז"ל.
המכונה רבי דוד צבי הגדול - חותנו זה היה קדוש וצדיק נשגב, אך התנגד מאוד לדרך החסידות, גדולי למדני החסידות בעיר שמו עינם על החתן הצעיר לקרבו לחסידות, ומחמת ריבוי הדיבורים התקרב אט אט לחסידות. מאוחר יותר אף זכה לשמש את גדולי מאורי החסידות שבדורו, כרבי לוי יצחק מברדישטוב זיע"א, ורבי זושא מאניפולי זיע"א ועוד מגדולי זמנו. על תקופת חייו זאת כותב רבי נתן בספרו "ימי נתן".
"אחר כך מריבוי הדיבורים של חברי ושאר האנשים הבחנתי האמת, וזכיתי לכנוס באמונת חכמים, והסכימה דעתי עם החסידים שטוב להתקרב להצדיקים המפורסמים גדולי החסידים, כי הם אנשי אמת והשם יתברך עמם, ואז נמשך עלי יראה קצת ונשתניתי לטובה בכמה דברים הידועים לי ועם כל זה עדיין הייתי תועה בדרך. ולא ידעתי בין ימיני לשמאלי כי לא היה לי מנהיג כראוי, וכל מה שעבר עלי בימים אלו קצרה היריעה לספר".
"בשנת תקס"ב בחודש אלול זכיתי להתקרב לאדמו"ר הקדוש והנורא הרב האמת מוהר"ן זצוק"ל, והוא אחז בידי וקרבני ברחמיו המרובים ונשא אותי כאשר ישא האומן את היונק".
רבינו אף אמר: "אשר אילו לא באתי לברסלב אלא בשביל לקרב את רבי נתן, די!" מעת התקרבותו של רבי נתן החל רבינו להרגילו בכתיבת תורתו לאחר שנשמעה מפיו הקדוש. ככל שהתקרב רבי נתן אל רבינו, נתן אל ליבו להבין את גדולת כל תנועותיו של רבינו, ושיחות חולין שלו ("הצריכים לימוד") ומחמת כן העלה על הכתב ורשם גם הרבה משיחותיו, וכן כל המאורעות אשר התרחשו מסביב לרבינו. וסדר אמירת תורתו. כל אלו כתובים בספרים, שיחות הר"ן, חיי מוהר"ן וימי מוהרנ"ת.
ואכן כשנתקרב רבי נתן לרבינו שח רבינו עליו לפני מקורביו ואמר: "ברוך השם, שהזמין לי רך בשנים אחד, שאפילו דיבור אחד מדיבורי לא יהיה נאבד עוד".
בשנת תקס"ה החלה איסוף הקונטרסים של כתב יד המאמרים והתורות של רבינו, ובשנת תקס"ח בר"ה רמז רבינו בעת אמרית התורה, על רצונו להעלותם על מזבח הדפוס. בשנה זו סמוך לר"ה תקס"ט נגמר בעיר אוסטרהא הדפסת הספר הקדוש והנורא הנקרא בשם ספר "ליקוטי מוהר"ן".
בעניין זה הפליג רבינו ביותר משאר עצותיו ואמר:
"אני חזק מאד בכל הדברים שלי, אך בזה אני חזק ביותר שאלו
העשרה קפיטל (מזמורי) תהילים מועילים מאד מאד"

ציונו של רבי נתן זי"ע על גדות נהר ה"בוג", על שפת נהר זה בילה רבי נתן לילות שלמים בשאגות לה' :"בברסלב בוערת אש הבער אותה בליבי"
יש המשך לא להגיב