האיי פי המוכר לכולם הוא איי פי גירסה 4 שיכול להכיל 4,294,967,296 כתובות יחודיות לפני 30 שנה שהאינטרנט התחיל להתפתח מחוץ ל-ARPAnet החליטו שצריך להחליף את ה-UUCP (Unix to Unix Copy Program) שהיה אז משהו בסיגנון כתובת איי פי אז פתחו את הTCP/IP, וכשפיתחו את האיי פי אז בזמנו, 4,294,967,296 כתובות היה ניראה להם מספיק וחשבו שהוא לא יגמר לעולם, אבל בימינו כשכל דבר הכי פשוט מחובר לאינטרנט הכתובות לאט לאט מתחילות להיגמר, אז בימקום שיהיה אחרי זה בעיה גדולה של חוסר כתובות איי פי החליטו לפתח שיטת איי פי חדשה: איי פי גירסה 6.
קצת על איי פי גירסה 4 (האיי פי הרגיל)
בסטנדרט הTCP/IP מוקצת לכל מחשב כתוכת איי פי יחודית שהיא ה"כתובת" שלו ברשת כתובת איי פי בנויה מארבע חלקים בני 8 סיביות (byte) כל אחד, לדוגמה:
194.233.34.158
בייט 1 = 8 ביט (bit) מה שאומר שיש לנו 32 ביטים ששווה ל 4,294,967,296 כתובות יחודיות כל חלק מארבעת החלקים יכול להגיע מ0 עד 255
כדי שיהיה סדר בחילוק ומציאת כתובות איי פי באינטרנט וברשתות גדולות חילקו את האיי פי ל3 קלאסים (class)
Class A 255.0.0.0 מכיל 50% מתוך כל הכתובות האפשריות
Class B 255.255.0.0 מכיל 25% מתוך כל הכתובות האפשריות
Class C מכיל 12.5% מתוך כל הכתובות האפשריות
למה כתובות האיי פי גירסה 4 ניגמרות?
סיבה ראשונה - חברות שהיו צריכות לחבר פחות מ-65,536 (Class מחשבים לאינטרנט קונות כתובות Class A (תבינו שיש בקלאס A יותר מ16 מיליון כתובות) חברות שצריכות לחבר פחות מ255 מחשבים לאינטרנט קונות כתובות קלאס B, וכן הלאה...
סיבה שניה - היום כמעט כל מחשב ביתי מחובר לאינטרנט, בחברות ובמישרדים שמכבדים את עצמם בכל חדר יש לפחות מחשב אחד שמחובר לאינטרנט פלאפונים ומחשבי כף יד עם אינטרנט, בבתים חכמים יש אפילו מקררים שמחוברים לאינטרנט!
כך יוצא לנו שכל דבר הכי קטן מחובר לאינטרנט מה שאומר שיש לו כתובת איי פי, כך שהם הולכות וניגמרות
איי פי גירסה 6
בכובות איי פי גירסה 6 יש 128 ביטים (bits) והוא ניכתב בצורה שונה מאיי פי גירסה 4 דוגמה:
x:x:x:x:x:x:x:x
כל X מיצג משתנה בן 16 ביטים (כפול מאיי פי גירסה 4) וניכתב בהקסאדצימל כתובת איי פי גירסה 6 תיראה ככה:
FC4B:29C4:7EA9:88BD:916E:FBA7:6D4C:3790
(ארוך ומפחיד אהה...)
לאיי פי גירסה 6 יש שיטה חכמה יותר לחילוק הכתובות למחשבים מאשר לאיי פי גירסה 4 כך שלא יהיו בעיות כמו שהיו בגירסה 4 אם תחשבו את הכמות שיש ב128 ביט אתם תגיעו למספר 340 מיליארד מיליארד מיליארד מיליארד (340 כפול 10 בחזקת 38) שזה המון המון המון כתובות. מי יודע, אולי גם הם יגמרו בסוף אבל כבר עכשיו שמעתי כמה דברים על איי פי גירסה 8 כך שאין מה לידאוג
קיצור כתובות
אם לדוגמה יש לנו כתובת שמיכלה אפסים כמו זאת:
0000:0000:0000:0000:73F0:0064:02C1:000D
אז בשביל לקצר ולעשות לנו את החיים קצת יותר קלים ניראה אותה כך
::::73F0:64:2C1
אם אתם דואגים שהמערכת שלכם לא תוכל להתקשר לאינטרנט או להיתקשר אם מחשבים אחרים אם איי פי גירסה 6 אז תפסיקו לדאוג למשתמשי ווינדוס יש עידכונים לזה, למשל בווינדוס אקס פי, Service Pack 1 בה אם תמיכה לאיי פי גירסה 6 למשתמשי לינוקס אני יודע שכיום ההוצאות הכי חדשות כמו רד-האט 9, סלקוור 9, מנדרייק 9.1 וכו' באים אם תמיכה לזה
סיכום
איי פי גירסה 6 יחליף בקרוב (שנתיים - שלוש בערך) את כל כתובות האיי פי גירסה 4 ויפתור את בעיית האיכסון כתובות איי פי הרגילות, ומה לעשות, אנחנו צריכים להתכונן וללמוד לחיות ולעבוד איתו בידיוק כמו שלמדנו לעבוד אם איי פי גירסה 4 אם אתם רוצים להעמיק קצת יותר בנושא ולבדוק אם יש למערכת הפעלה שלכם תמיכה באיי פי גירסה 6 אז תיכנסו לאתר הרישמי: www.IPv6.org
זהו, סיימתי, מקווה שלמדתם משהו, כי זה היה מטרת כל המדריך
הערה חשובה - אני למדתי את כל זה מהספר SAMS Teach Yourself Networking
שאלות ותשובות
הנה כמה שאלות ששאלו אותי בפורום רד-בורד לאחר שפירסמתי את המדריך הזה שם, חשבתי שזה יענה גם לכם הקוראים על כמה דברים אז הוספתי את זה
Q: האינטרנט יהיה יותר איטי בגלל הכמות של bits?
A: האינטרנט לא יהיה יותר איטי....המחשבים של היום מאוד חזקים והחישובים של הכתובות זה דבר "פשוט" בשבילם
Q: איך יחלקו הפעם את האיי פיים?
A: הכתובות יחולקו באותה שיטה כמו של היום - שרתי DHCP
Q: למה לא עושים גירסא שבה יש 64 bits?
A: אני מאמין שלא עשו גירסה שיש בה 64 ביט כי 128 ביט זה יותר כתובות והם לא רוצים שתיהיה עוד בעיה שיגמר כתובות האיי פי.....אז הפעם הם חשבו רחוק
Q:מחשבים שיהיה לכם IP4 יהיו יכולים לתקשר עם מחשבים שיש להם IP6 בלי לשנות את הIP4?
A: כן, הם יוכלו אבל כל הרעיון של IPv6 זה להחליף את הIPv4, ולא לעבוד איתו במקביל הם מתכננים להחליף את כל הכתובות תוך כ2-3 שנים
Q: האם אני (בתור אחד שיש לו IPv4) אפגש עם זה? (עוד כשיש לי IPv4)? לא יודע איך, כשאני אסרוק, כשאני אראה את האי פי של השרת או כל דבר אחר... המחשב שלי יהיה מסוגל להבין את זה?
A: סביר להניח שתיפגש אם זה בסריקות לא תראה את זה.....כי הסורקים פשוט לא מתאימים :\ כשזה יכנס לרשות אז ברור שיבנו סורקים בשביל זה אם יש לך תמיכה ב-IPv6 אז ה-IPv4 שלך מתורגם בשיטה מסויימת ל-IPv6 למשל האיי פי 4 שלי כרגע זה.....אתה מנהל אז אתה יכול לראות אותו והאיי פי 6 שלי זה - 2002:d4c7:dc02::d4c7:dc02 פשוט תיכנס ל- www.ipv6.org ומתחת לכותרת יהיה רשום לך ה-IPv6 שלך