נטו סשה
סשה גרישקוב כבר לא מפחדת להתייחס לעצמה ככותבת ומלחינה, וברצינות. ראיון והשמעת בכורה בלעדית לפני כשנתיים העלתה סשה גרישקוב, אז פליטה טרייה מפס הייצור של "כוכב נולד 2", מופע סולו שנשא את השם "בעיניים עצומות". רוב הטקסטים היו כבר אז פרי עטה, ומלאכת ההלחנה התחלקה בין כמה כותבים (הבולט בהם אלדד ציטרין).
בגדול, גרישקוב לא התרחקה מדי מנישת בלדות הפסנתר הנוגות. המופע החדש שלה, שיושק בסוף החודש, כבר מתעתד לגלות פן מוזיקלי שונה לחלוטין. מלווה בארבעה נגנים, תחשוף סשה גרישקוב לראשונה את יכולותיה כמלחינת רוב השירים.

"אין לי בעיה עם מה שעשיתי במופע ההוא", מבהירה גרישקוב, "הוא התאים למה שהייתי נכון לתקופה בה השירים נוצרו, כשם שהמופע הנוכחי מתאר את מי שאני עכשיו. אם שומעים אלבומים של אלאניס מוריסט מגלים שכל אחד מייצג פן שונה של האישיות שלה כאמן, ועדיין זו תמיד היא. זה בעיני מודל לאמנות ואמינות אמיתית. אין ספק שהמהפך הכי משמעותי שעברתי כמוזיקאית היה כשהתחלתי להלחין ואם מצרפים את זה לשינויים באישיות, ההתבגרות, ההתפכחות, המון מוזיקה טובה ששמעתי, ההופעות שראיתי, הנסיעות בעולם והאנשים המדהימים שהכרתי אז... וואו. אם זה לא מעצב אותך מחדש אני לא יודעת מה כן".
למה לא התחלת להלחין מוקדם יותר?
"כנראה האמנתי שאני לא טובה מספיק. הייתי צריכה הרבה אומץ להעז לשבת פעם ראשונה מול טקסט שלי, השיר 'אל תרחם עלי', ולהחליט שהפעם המוזיקה באה ממני. זה היה הניסיון הראשון שלי בהלחנה, ולאלון אלבגלי (הגיטריסט, המעבד וגם בן הזוג)היה חלק מכריע בהפיכת הרעיונות שלי לשירים של ממש, אבל אחרי שקבלתי קצת בטחון הלחנים התחילו לזרום מתוכי כאילו פקק השתחרר. הטקסטים השתנו לחלוטין. נוקתה מתוכם המון רומנטיות ילדותית, והתחלתי להתמודד עם רגשות מורכבים כמו מוות, כעס, תסכול, געגועים ואפילו פוליטיקה.

"שיר כמו 'אדמה משוגעת', שנכלל במופע, לא הייתי מסוגלת לכתוב לפני שנתיים. או 'בסוף כולם לבד', שנכתב בעקבות התאבדותה של אמא של חברה קרובה שלי. גם למדתי לחבק את הטכנולוגיה, וזה מצחיק כי אני שייכת לדור שגדל בעידן הסלולרי. עובדה שעד לפני שנתיים לא היה לי אי-מייל ורק לאחרונה העליתי עמוד מיי ספייס.
"רציתי להיאחז בחוויות ילדות רומנטיות של שליחת מכתבים לאנשים מעבר לים, להאמין שאני יכולה להסתדר בלי המחשב, ולקח לי זמן להפנים שזה בעצם פן שונה ונוח יותר של תקשורת. כשאני מקבלת למיי ספייס תגובות ממאזינים מכל העולם ששומעים שירים שלי ומתחברים אליהם, נראה לי פתאום מגוחך שלא עשיתי את הצעד הזה מוקדם יותר".

בגילה הלא מתקדם מדי, 22, סשה גרישקוב טוענת שהיא כבר מתקשה לזכור את ימי "כוכב נולד" שלה. במקביל ליצירה המוזיקלית היא משחקת במחזמר "סינדרלה", בהצגת הילדים המוזיקלית "דלת הקסמים" ובמחזה "עץ הדומים תפוס", ומופיעה לצד אמה לנה גרישקוב במופע "אחלה עולם" המבוסס על שירי עמים מרחבי הגלובוס.
"זה לא מתנגש בכלל", היא מצהירה, "ההופעות עם אמא הן חזרה לשורשים, התרפקות על זיכרונות ילדות, בעוד היצירה האישית שלי היא הליכה קדימה. ל'אחלה עולם' מגיע קהל מבוגר, מבוסס, שרוצה ליהנות משירים שהוא מכיר ואוהב. במופע שלי הייתי רוצה לגעת בקהל סקרן יותר, שמעוניין שיאתגרו אותו, ושיגיע פתוח כמו לפגישה ראשונה שאני מאד מקווה שלא תהיה האחרונה".
מה לגבי קהל הביניים? מעריצים בני עשרה?
"לקח לי הרבה זמן להרחיק מעצמי את תשומת הלב הזו, ולא בגלל שהיא לא מחמיאה חלילה. פשוט, אם מישהו בוחר להתייחס אלי ככה עדיף שזה יהיה מתוך אהבה לשירים שהם לחלוטין שלי וממני. עם כל הכבוד ליכולות שלי כמבצעת, מה באמת שמעו ממני עד היום מלבד ביצועים ליצירות של אחרים? עכשיו, עם המופע החדש, אני מביאה לבמה בפעם הראשונה את עצמי נטו".
לאחרונה נפוצו שמועות שאת מתכננת לעזוב את הארץ
"דברתי על הרצון לנסוע לחו"ל לתקופה כבר לפני שלוש שנים. במהלך השנה הקרובה, גם לי עוד לא ברור מתי בדיוק, אבחן לכמה בתי ספר למשחק בניו יורק ונראה לאן זה יתפתח. לחוות עולם זה בעיני חלק בלתי נפרד מההתפתחות שלי כאדם וכאמן, ובכל מקרה זה לא יבוא על חשבון היצירה, רק יתרום לה".

סשה גרישקוב תופיע במועדון הברבי בתל אביב ב-31 בחודש בתשע וחצי בערב, וב-1 בנובמבר בעשר בלילה בפאב שוקולטה בראש פינה.