ראשית, תודה על היענותך לבקשתי. למרות שעדיין אינני יודע אם אכן התשובות תספקנה אותי, במחילה; בכל זאת אני מודה ומכיר לטובה את התשובה המעידה על כוונתך להיות ענייני ובלתי נגוע.
דבר נוסף ברצוני לומר, שעל אף שטענת שאינך משתייך לפלג הדתי באופן מוצהר, בכל אופן מכיון שהינך בא להציג כאן את הדת היהודית והשקפתה, אבקש להתייחס אליך בהתבטאויותיי כמי שמאמין בה בעצמו, דבר שיקל עלי את ההתנסחות; בכל אופן אל תיקח את זה כאישי.
למרות שעדיין לא דובר אודות שום עניין מהיהדות, התגובה האחרונה עזרה לי. היא עזרה לי לסנן ולסדר לעצמי את מערבולת הטיעונים והאמרות השונות הנשמעות מהמרצים אודות היהדות.
מעתה אגש לעצם העניין.
מה לדעתך מחייב את האדם היהודי לשמור תורה ומצוות? האם צוויו של בורא עולם מחייב?
על שאלה זו מצאתי כמה וכמה נימוקים, שחלקם כאמור נראים לי לא הגיוניים וחלקם לוקים בחסר.
לא אתייחס לטיעון שהאדם הוא עבד השם. לא שמעתי שמשתמשים בטיעון הזה בפני מי שעדיין לא מכיר בתורה. אמנם בספרות ראיתי את המונח הזה כטיעון וכהנחה, אבל אני מבין שהמרצים יודעים שלא להשתמש בו לפני שישנה הכרה הגיונית.
לגבי עצם המונח, אינני רואה הצדקה שהאדם יתבקש להיות עבד או יסכים לכך. גם אם נניח שבורא האדם דורש זאת מהאדם, איני רואה כל חוצפה בסירוב. אמנם מי שחי טוב ראוי שיכיר בטובה שניתנה לו, אך אין בכך כדי לחייב אותו לאמלל את חייו בחוקים שאינו מזדהה עמם. זכותו של האדם לסרב למה שמגביל אותו מטבעו.
אחד הנימוקים ששמעתי מציג את התורה כעסקה כדאית, כלומר, אם תשמור על המצוות יהיה לך טוב, אם תהיה נאמן לתורה תקבל על כך שכר.
במחילה, אם אני מזלזל באמונתך, אבל עוד לא ראיתי סקר המצביע בצורה ברורה שיותר טוב לשומרי התורה, גם עוד לא חזר מישהו שמת שיעיד על כך שלאחר המוות הגיע הגמול והתענוג הגדול.
לא אכחיש מה שמפרסמים על חלק מאלו שעברו "מוות קליני", שחלמו על אושר או לחילופין על ענישה. אך מבחינתי אין בכך כלום. ראשית מה שהרופאים החליטו לתת את ההגדרה "מוות קליני" למצב מסוים בו אין איתותים חזקים מהמוח, לא יכול להפוך את מי שעדיין חי למת. שנית, כל מי שמסויט ממוות יעיד על חלומות כאלו גם ללא מוות קליני, כך שאין פלא למה הם חולמים חלומות כאלו. בנוסף לכך, אם באמת רוצים לשכנע בטיעון הזה שזה מה שקורה אחר המוות, הייתי מצפה שתהליך זה יעבור כל אחד שנחשב בעיניהם למת במוות קליני, המציאות ידועה לכולם שזה לא ככה. מעבר לטענות ענייניות, ממתי חלומות והזיות מוכיחים על דברים רציניים? אם מותר לי לומר, הטיעון הזה מבזה את אומרו!
כך שהטיעון והשכנוע לשמור תורה ומצוות כעסקה כדאית, לא מבוססת, לפחות לפי מה שאני שמעתי, ואין בה כדי לשכנע.
כך גם לגבי הניסוחים האחרים באותו טיעון, כמו "להתענג על ד'" לאחר המוות.
נימוק אחר ששמעתי טוען כך: כל מכונה וכל כלי צריך הוראות יצרן, בלי הוראות יצרן לא נדע להשתמש במכונה בצורה נכונה. אם נשתמש בה ללא הוראות יצרן אנו עלולים לקלקל אותה ובמקרים יותר גרועים להביא להרס מעבר למכונה עצמה. האדם בא לעולם על ידי בורא עולם, באופן טבעי מתבקשים הוראות יצרן איך וכיצד לחיות.
למרות שהטיעון הזה ענייני יותר מהטיעון הקודם, הוא מניח הנחות שאיני מסכים איתן, גם מבחינה היסטורית זה לא נכון. ראשית איני חושב שהאדם צריך להוראות יצרן. החתול גם כן נברא על ידי הבורא, הוא איננו צריך הוראות יצרן? הקוף החכם יותר מהחתול, גם הוא נברא ללא הוראות יצרן! הוא עושה מה שמוטבע בו!
מבחינה היסטורית התורה ניתנה זמן רב לאחר שהאדם נברא.
אחד ניסה לענות לי במה שלי נראה כדמגוגיה זולה. אציג לך את הדו שיח.
המרצה: אתה מכיר באלוהים?
אני: נניח
מרצה: העולם שייך לאלוהים?
אני: נניח
מרצה: היד שלך היא של אלוהים?
אני: כן...
מרצה: מותר להשתמש בדבר בלי רשות?
אני: באופן כללי לא, אך לא כאשר הבעלים מוסר את זה לרשותי ללא הסכמתי לעמוד בתנאים שלו
מרצה: אלוהים מסר את הידיים שלך לרשותך?
אני: כן! הוא נתן לי את הבחירה והצמיד אליה את היד
מרצה: אז אל תשתמש בה!
אני: אם אתה דן מבחינה מוסרית, אני מבין שאם הוא נתן לי את האופציה הטבעית לבחור ולהניע את היד, אזי המניעה היא בעצם הגבלה של בחירה טבעית המפריעה לי. מזכותי להתנהג ברשות הבחירה שלי באופן טבעי. כשם שמי ששם דלת בחצר שלי מותר לי לפתוח אותו ולנעול אותו, כך אלוהים ששם את היד בצמוד לבחירה שלי אני רשאי –גם אם תגדיר את היד כלא שלי- להניע אותו כרצוני. [אם תאמר שהבחירה היא של אלוהים, אז ודאי שאני יכול לעשות מה שאני רוצה, כי אז - אני אינני אני].
מרצה: כנראה שאנחנו צריכים דיון עמוק יותר במשמעות של אלוהים, ואולי גם בהגדרות נוספות המוכיחות את הטיעון הזה. אך הטיעון הזה לעצמו מהווה מכריח חד משמעי!
אני: בינתיים עוד לא נוכחתי. שנית, אני מצפה מהתורה ומצוות האלוהים להיות משהוא יותר רציונלי מזה. קשה לי להאמין שאלוהים בא בתביעה כזאת לברואיו.
[תוספת שכתבתי לעצמי: הקנה מידה של שייכות של בעלות תלויה, ראשית כל בייעודו של דבר. כפי איך שהעולם בנוי הרי שהעולם שייך לעצמו, כלומר הוא משרת את חלקיו. הקרקע משרתת את מה שעומד עליו, את הצמחים וכו', המזון משרת תזונה, האוויר לחיים וכו'. לכן נכון יותר לומר שהאדמה שייכת לעומדים עליה ושהאוויר לנושמים אותה. אם תשאל אותי מי שולט אני מסכים שאלוהים, אבל אינני מסכים שהעולם לא שייך לאדם, המציאות היא שהעולם משרת את האדם. העולם שייך לעצמו, כולו לכל אחד וכל אחד לכולו. הבעיה מתחילה כאשר נפגשים בסתירות. אני רוצה כך וחברי אחרת. לכן נוצרת חלוקה כדי שלא להתנגש. ביחס לאלוהים, אין התנגשות, אלוהים יכול לעשות מה שהוא רוצה ואני אעשה מה שאני רוצה. ההשתמשות של האדם בעולם כדעתו, אינה סותרת את שלטון האלוהים על העולם. נמצא שמלבד מה שהעולם שייך גם לאדם, אינני סותר ואיני יכול לסתור במעשיי את בעלותו של אלוהים על העולם.]
מצפה לתגובתך.