אני לא יודע למי יהיה כוח לקרוא את כל זה אבל זה יענה לכם פה על כמה שאלות
מהו הקשר בין מדע, לוגיקה, לבין אמונה?
הקשר הוא עמוק וישיר מאד!
כדי להבין שאלה זאת, צריך קודם הבין את המושג "אמונה", אמונה על פי יהדות, נגזרת ממושג של חוזק לדוגמא בתורה כתוב על משה רבנו במלחמה מול עמלק "ויהיו ידיו אמונה", או שזה יכול להיגזר גם מאמינות כמו שכתוב במגילת אסתר "ויהי אומנת הדסה", כל המילים האלו, אינם מרמזות ומדברות על אמונה ערטילאית, כמוTo belife" ", אלא אמונה זה עניין של אמינות, של חוזק.
הטענה שלנו היא: שדווקא הבסיס לאמונה, צריך להיות הכיוון הרציונאלי, הכיוון המדעי הלוגי, בעצם השלב הראשון בסולם.
ביהדות תופסים את נושא האמונה, כ"סולם", אשר "תחתית רגליו בארץ וראשו מגיע השמימה", הכוונה היא כך: המצווה הראשונה שמונה הרמב"ם ב"יד החזקה" היא: "יסוד היסודות ועמוד החוכמות לידע שיש שם מצוי ראשון. והוא ממציא על נמצא. וכל הנמצאים משמים וארץ ומה שביניהם לא נמצאו אלא מאמיתת הימצאו..", כלומר הרמב"ם כותב שצריך ל"יידע" את ה', זאת אומרת לא להאמין אלא ל"יידע", מה זה לדעת? לדעת זה קודם כל משהו לוגי, קודם כל צריך להשתכנע שהאמונה היא נכונה, מדובר על משהו אמיתי, אחרי שהשתכנענו, אחרי שהשתמשנו בשכל, אז אפשר לעלות בשלבים של סולם האמונה וזו היא גישת היהדות.
עוד נקודה אחת בהקשר הזה, ניקח לדוגמא את דניאל בגוב האריות, או אליהו הנביא, אלו אנשים שהיו בדרגות מאד מאד גבוהות באמונה, קרי: כשאדם מצוי בדרגה מאד גבוהה של אמונה, זאת אומרת דבקות בבורא, אז הכול אפשרי, אפשר לשים אותו בתוך גוב של אריות ולא יקה שום דבר, מפני שהאמונה שלו מאד חזקה, האמונה הגדולה הזו, היא תוצאה של תהליך ארוך של עבודת ה', אך היכן היא מתחילה?, היא צריכה להתחיל מאיזה שהוא בסיס, מה שאנחנו רוצים לטעון בטיעון הזה הוא, שבמיוחד בדור הזה, שקודם כל זה מתחיל בשכל, קודם כל להכיר את האמונה מבחינה שכלית ואז כשהשתכנענו משם, אפשר לעלות למעלה, בדבקות ע"י תורה, מצוות ,תפילה ותיקון המידות ואז אפשר להגיע לדרגות מאד מאד גבוהות של אמונה, של חוזק,ולכן נתחיל איה"י את ההוכחות מבחינה שכלית לוגית ואח"כ הוכחות שמתחברות יותר לנפש.
מדבריו של פרופסור גבריאל הנדל- מרצה בכיר לחקר ביצועים,
אוניברסיטת ת"א.
הוכחות להימצאות הבורא!
כל נברא מעיד שיש לו בורא, כיצד?
כל נברא מעיד שיש לו בורא, כיצד?
אם אני נברא או שנוצרתי ישנם שתי אפשרויות:
או שאני בראתי את עצמי
או שמי שקדם לי ברא או יצר אותי
אני בראתי את עצמי?
ישנם שתי אפשרויות:
או שהייתי לפני עצמי
או שלא הייתי לפני עצמי
אם הייתי לפני עצמי אז לא צריך לברוא את עצמי, כבר הייתי (ויש הרי גיל חומר!).
אם לא הייתי לפני עצמי, אז לא יכולתי להוות את עצמי כי לא הייתי כדי לברוא את עצמי.
מוכרח שאני לא בראתי את עצמי!
מה נשאר? שמי שקדם לי ברא אותי!
נלך אחורה.. אחורה.. אחורה.. עד ראשון הנבראים, מוכרח שבגלל שהוא נברא, כפי שהוסבר, היה בורא שברא אותו- מצאנו את הבורא שברא את הנברא הראשון.
שאלה: מי ברא את הבורא?
לבורא אין בורא, לא יכול להיות שיהיה לו מדוע? אם גם לבורא יש בורא אז גם הוא נברא ואי אפשר נבראים בלי בורא ואם נניח שהוא נברא אז גם לו יש בורא.
כלומר יש בורא ראשון, שאינו נברא, שברא לכל הנבראים והוא נצחי קיים תמידי, בלי התחלה ובלי סוף כיצד אנו יודעים זאת?- מזה שאנו נמצאים!
מדבריו של הרב הגאון- הרב אמנון יצחק שליט"א!
מגביל ומוגבל
המגביל לכל המוגבלים הוא גם הבורא לכל הנבראים!
כל דבר בעולם הוא מוגבל, יש לו גבול.
לדוגמא:
שולחן מוגבל הנגר הגביל אותו, המסור שחתך את עצי השולחן והמכונה מוגבלים,
המהנדס מכונות הגביל אותם, המפעל לייצור שולחנות מוגבל, הקבלן הגביל אותו.
כדור הארץ מוגבל השמש הירח הכוכבים מוגבלים, מישהו הגביל אותם!
כלומר יש מגביל לכל המוגבלים.
והמגביל לכל המוגבלים, אינו מוגבל, כי אם הוא יהיה מוגבל, אז יש מגביל מעליו
שהגבילו, נצטרך להגיע לראשון שהגביל לכל המוגבלים, שהוא גם הבורא לכל הנבראים (כי הוא ברא אותם אז הוא גם הגביל אותם!).
דבר נוסף מוכרח: שהבורא הוא כל יכול!, שהרי אם הוא לא הכול יכול, אז הוא מוגבל ואם הוא מוגבל חזרנו לבעיה הקודמת!
שאלה: אולי ישנם השניים כל יכול?
גם זה אי אפשר כיוון שאם יש לנו שניים הכול יכול- כל יכול א' וכל יכול ב'.
נשאל: האם "כל יכול א'" מסוגל להגביל את ה"כל יכול ב'"?
אם הוא יכול להגביל את "כל יכול ב'", אז יוצא שכל יכול ב' הוא מוגבל.
אם הוא לא יכול להגביל את ה"כל יכול ב'" יוצא ש"כל יכול א'" מוגבל.
כלומר אי אפשר שניים, אלא רק אחד הכול יכול!
נמצא: יש בורא שברא את כל הנבראים!, מגביל ואינו מוגבל! ושהוא אחד ולא
שניים!
לראות את ה'?!
האם ניתן?
הגיע הלך אחד, לאחד מחכמי התלמוד והודיע לו "רוצה אני לראות את הקב"ה".
אותו חכם סימן לו לצאת אחריו החוצה ובהנפת ידו הורה לו, "הסתכל למעלה לשמש, הבט בה", אותו הלך הביט למעלה ולאחר מספר רגעים הוריד את עיניו, "מה קרה?", שאל החכם, "הבט, הבט.." כשהוא משפשף את עיניו הודיע אותו הלך, "אינני יכול להביט בשמש, אינני מסוגל".
אמר לו אותו חכם "אם באחד ממשרתיו אינך מסוגל להביט, כיצד תחשוב בכלל לראות אותו שהוא האדון לכל!?"
מדבריו של הרב הגאון- הרב אמנון יצחק שליט"א
איך נוצר העולם?
העולם לא יכול היה להיווצר במקרה!
ניקח נניח שעון, השעון הזה נמצא ביער בן שמן, חיפשתי אנשים סביבו , לא מצאתי, חיפשתי עקבות, לא ראיתי, הכרזתי, אף אחד לא הודיע שזה שלו, חשבתי בליבי: הייתכן? שעון נמצא כאן לבד!, בלי אנשים!, בלי עקבות!, איך ייתכן שהוא הגיע לכאן?, אח"כ נזכרתי, שהיה ה""Big Bang- ה"מפץ הגדול", היה פיצוץ, בטח מאז היה סחף ורוחות והסתובבו כל מיני חלקים ובסוף זה הסתובב והתחבר ונהיה "Casio" מה את/ה אומר/ת זה יכול להיות או לא?
תשובה: הרי זה ברור שלא!
אז שים/י לב, אם שעון שמורכב ממאות חלקים, אולי, לא יכול להיווצר במקרה מפיצוצים!, איך את/ה שמורכב ממיליארדי תאים, איך יכול להיות שעולם ומלואו, שמורכב מאין סוף פריטים ומרכיבים, יכול להיווצר במקרה? איך תסביר/י לי את זה! תוכיח/י לי ששולחן יכול להיווצר מפיצוץ של כמה עצים וברזלים! בטריליוני לא מיליארדי שנים! כיצד?
תשובה: זה תהליך של מיליארדי שנים?.. אולי?.. מקרה?.. – מממ?.. יכול להיות.. המממ..
אז יכול להיות שהשעון או השולחן נוצרו לבד!, רק זה לקח מיליארדי שנים? זה דחית!, הרי אם אפילו כוס חד פעמית , שזה לא דבר מורכב כ"כ יחסית, לא מצאנו בטבע לבד שנוצרה במקרה, אלא רק שנוצרה במפעל ויש לה מתכנן, איך יכול להיות שבתהליכים של מיליארדי שנים, אם לא נוצרה כוס חד פעמית במקרה , יכול להיווצר אדם? איך יעלה על הדעת ועל ההיגיון, כי אדם "בר דעת", מסוגל לחשוב כך, כיצד?
מה תכלית הבריאה??
מהי התכלית שלשמה ברא הבורא את הנבראים??
אם יש לנו בורא, נשאל שאלה: האם הבורא חכם?
אם נסתכל בחכמת הבריאה נוכל לראות שכן!, חכמה מניין לנו?, החכמה שלנו נובעת מהתבונה שהוא נטע בנו, אם כן אנו רואים שהבורא חכם.
חכם עושה דברים לתכלית, הבורא ברא נבראים, מהי התכלית שלשמה ברא הבורא את הנבראים?, אם תכליתו לא תצא לפועל, אנחנו רואים שלמעשה החכמה לא מתממשת, אלא מה?, הוא צריך להודיע לברואיו, מהי התכלית!.
מהם הדרכים העומדות לפניו? או שהוא יציג את עצמו ויגיד מה הוא רוצה, או ע"י שליחים, או בדרך שלישית והיא, שהוא יכתוב בעצמו מה הוא רוצה.
בשלושת הדרכים האלה נגלה הקב"ה לברואיו:
במעמד הר סיני- לעיני מיליונים כולל אומות העולם, נגלה הקב"ה בשעת מתן תורה ואמר- "אנכי ה' אלוקיך אשר הוצאתיך מארץ מצרים.. וכ'ו".
מכתב- התורה הקדושה, היא מכתב אלוקים חיים, חרוט על הלוחות.
שליחים- גם שלח ביד עבדיו הנביאים, את אשר עתיד לקרות, גם לאורך אלפי שנים.
לאורך ההיסטוריה שעברנו, יש לנו כבר מספיק ראיות, שמה שהקב"ה שלח ביד עבדיו הנביאים ובפרט לטובה התקיים.
אנחנו צריכים לקיים את רצונו, כפי שהוא אומר, "ראה אנכי נותן לפניכם היום את החיים ואת הטוב את המוו' ואת הרע".. "ובחרת בחיים", קרי: אני נותן לפניכם, שתי דרכים, דרך אחת של טוב, דרך אחת של רע ואני אומר לכם- ובחרת בחיים!