. אתחל את המחשב ע"י לחיצה על התחל -> כיבוי -> הפעלה מחדש.
2. עם עליית מסך הטעינה של Windows, לחץ על F8, לפני הופעת הלוגו של Windows.
הערה - לעיתים מסך הטעינה של Windows מופיע לפרק זמן מאוד קצר. במידה ואתה מפספס את ההזדמנות ללחוץ, אתחל שוב את המחשב וישר לאחר עליית המסך של ה BIOS (המציג את בדיקת הזיכרון ואת שמות ההתקנים המחוברים) התחל ללחוץ על מקש F8 שוב ושוב.
3. מופיע לפניך מסך בחירת אפשרויות BOOT. בחר באפשרות "Safe Mode".
הבחירה היא באמצעות חצי המקלדת ולחיצה על Enter‏ (XP או 2000) או הקשה על הספרה 3 (98/95). האפשרויות ב-XP או 2000 קצת שונות מאילו ב95/98, אבל בכולן תוכל למצוא את האפשרות Safe Mode.



4. לאחר עליית Windows עלולה להופיע הודעה המספרת לך שאתה ב"מצב בטוח". לחץ על [Yes] או [OK] על מנת להיכנס ל"מצב בטוח".


כעת אתה ב"מצב בטוח" וניתן להתחיל לאבחן ולתקן בעיות.



הסבר


מצב בטוח הוא מצב פעולה מיוחד של Windows, המאפשר ניתוח בעיות ותיקונן. הוא קיים בכל הגרסאות מ-Win95 ומעלה.
הפעלת Windows במצב זה גורמת לנטרול עלייתן של כל התוכנות והרכיבים השונים שאינם קריטיים לפעולת Windows. כל תוכנה שאינה נחוצה אינה נטענת במהלך העלייה של Windows והוא עולה עם הגדרות החומרה המינימאליות המאפשרות עבודה. לדוגמא, במקום הרזולוציה הרגילה של 1024X768 עם 16 מיליון צבעים שמרביתנו עובדים איתה, ב"מצב בטוח" Windows יעלה עם רזולוציה של 640X480 ועם 256 צבעים.
הסיבה העיקרית לכך היא שאי טעינת תוכנות, דרייברים ושאר רכיבים, מאפשרת לנו לשנותם, להתקינם או להסירם, להחזיר את המערכת למצב קודם במידה ובצענו משהו שגוי או במידה והמחשב קפא או התרסק במהלך התקנת/הסרת רכיב כלשהו. במקרים כאלה הפעלת את המחשב מחדש (כרגיל) תוביל להתנהגויות מוזרות או לכך ש-Windows לא יתפקדו תקין או בכלל לא יעלו. "מצב בטוח" הוא פתרון למקרים כאלה.
לאחרונה, עקב התגברות בעיות הוירוסים והרוגלות, "מצב בטוח" הפך להיות חלק מפתרון הבעיה. הסרה של רוגלה במצב רגיל לא תמיד מסירה אותה לגמרי, כיוון שהרוגלה טעונה בזיכרון ובעוד מקומות. ביצוע אותה הסרה ב"מצב בטוח" יסיר לרוב את הרוגלה באופן מלא.
כאשר סורקים את המחשב לשם הסרת רוגלות (ראו "המדריך להסרת רוגלות") מומלץ לבצע את הסריקה ב"מצב בטוח" מסיבה זו. גם הסרת וירוסים ב"מצב בטוח" יותר אפקטיבית לרוב מהסרתם במצב עבודה רגיל.



מגבלות ב"מצב בטוח"


1. כאמור, Windows לא טוען את הדרייבר הגראפי הרגיל - כתוצאה, הרזולוציה פוחתת למינימום והתצוגה היא ב-256 צבעים בלבד. בפינות המסך מוצג הכיתוב "Safe Mode" ובמרכז המסך למעלה מוצגת הגרסה של Windows.
2. תוכנות לא נטענות אוטומטית בעליית Windows.
3. לא ניתן להתחבר לאינטרנט* - אם אתה רוצע לבצע משהו ב"מצב בטוח" וצריך הוראות מהאינטרנט, שמור אותן על ה-HD או הדפס אותן קודם לאתחול.

*הערה - ניתן להעלות ב"מצב בטוח" ולהתחבר לאינטרנט, אבל עדיף לא לעשות זאת, כיון שתוכנת האנטי-וירוס אינה אקטיבית לרוב, ועצם החיבור לאינטרנט יכול לסכל ניסיון להסיר רוגלות ווירוסים.



מה ננסה לעשות ב"מצב בטוח"?


• קודם כל - להבין למה אנחנו פה. האם Windows לא ביצע boot תקין? האם הייתה התרסקות לאחר התקנה/הסרה כלשהי? האם התקנו חומרה חדשה והמחשב לא קיבל אותה והתרסק? האם ערכנו שינוי כלשהו ברישום (Registry) שהוביל לבעיה?
• אם התקנו דרייבר חדש (לכרטיס המסך, מודם, וכו') שהוביל לקפיאה, התרסקות או התנהגות חריגה של Windows, ניתן להסירו באופן מלא כעת.
• אם התקנו תוכנה כלשהי והיא גרמה לבעיות, או שאנחנו נתקלים בבעיות הסרה של תוכנה קיימת, יש לנסות להסיר אותה כעת.
• אם הוספנו חומרה חדשה, אפשר לנסות להתקין את הדרייבר שלה כעת או להסיר דרייבר קיים.
• אם פגענו ברישום (registry) אפשר לנסות לשחזר אותו לערכים תקינים כעת.



הסבר מקצועי יותר


בעבודה במצב בטוח המערכת מבצעת את השינויים הבאים:
1. הקבצים autoexec.bat וגם config.sys אינם נטענים.
2. הקובץ Himem.sys שאחראי על טעינת זיכרון, מורץ במצב מיוחד הבודק את הזיכרון לפני טעינת Windows (מה שלא קורה בד"כ).
3. Windows בודק את הקובץ msdos.sys. במידה הוא מכיל הפנייה ליתר הקבצים של Windows הם נטענים ומופעל "מצב בטוח". במידה והוא לא מוצא הפניות, הוא מריץ את הקובץ command.com המביא אותנו לשורת פקודה רגילה (C:\).
4. הקובץ system.ini (המפרט את תצורת Windows) אינו נטען ובמקומו נטען הקובץ system.cb. רק לאחר טעינת system.cb, Windows ממשיך עם טעינת יתר הקבצים הרגילים תוך כדי שהוא מדלג על כל חלק בקבצים שנוגע להפעלת תוכנות עם העלייה. הקבצים הם system.ini, win.ini וגם כל ערכי הרישום (Registry).

מקווה שנהנתם!