פרשת בא- הרב כפיר ברוך מבורך דדון
עשיית חסד
בגמרא בבכורות (ה.) אמרו רבותינו, זכו החמורים במצות פטר חמור מפני שסייעו החמורים את ישראל ביציאתן ממצרים לטעון מכספם וזהבם של מצרים.
מצות פדיון פטר חמור היא מצוה נדירה, משום שצריך שנדע בוודאות שחמור זה הוא פטר רחם, דהיינו הראשון שיצא מן הרחם, ומשום כך צריך לגדל אתון כדי לדעת זאת בבירור.
הפטר חמור קודם שנפדה הוא אסור בהנאה בגיזה ובעבודה, ונהגו להלביש את הפטר חמור בתכשיטי זהב וכסף, ובגדי רקמה ותפארת בעת הפדיון משום חיבוב מצוה, ועושים את סדר פדיון פטר חמור ברוב עם, ונהגו לעשות סעודה לכבוד שמחה זו של מצוה (נתיבי עם), ויש אומרים שאף מברכים על מצוה זו שהחיינו.
ומפני מה זכה החמור לכל הכבוד הזה, בזכות עשיית חסד שעשה עם עם ישראל בצאתם ממצרים.
ומה עוד שבכל יום מניח כל יהודי תפילין, שם מונחות ארבע פרשיות בראש וביד, ובתוך הפרשיות כתובה מצות פטר חמור, ומי היה מכניס חמור לבית הכנסת ומניחו על ידו ועל ראשו, אלא שיש בזה לימוד גדול, ללמדנו שיש לשים על ראשנו ועל זרעינו מחשבת חסד ועשיית חסד וללמוד מהחמור דבר זה.
ובתורה נכתבה המילה חמור ללא ו' חמר, לרמז שיש לאדם לעשות חסד כדוגמת החמור ברמ"ח איבריו.
ולמדה התורה קל וחומר, חמור זה שעשה חסד עם ישראל בצאתם ממצרים זכה למצוה זו ולכבוד הגדול, העושה חסד עם יהודי כמה גדול שכרו לעתיד לבוא !
ויהי רצון ונזכה "לעולם חסד יבנה"!!
מעיינה של תורה
"ולקחתם אגודת אזוב“- נצטוו ישראל בזה לקחת דווקא ”אזוב“ שהוא אילן שפל, סוד רמז להם הקב“ה בזה, אני עושה אתכם לעצמי אגודה אחת כדבר חשוב וחביב הנלקח ונצרר ביד בקשר ואיגוד מרוב חביבותו וחשיבותו, אע“פ שאתם נראים בעיני הגויים שפלים כאזוב חסר תכלית וערך, לי אתם החשובים והחביבים ביותר, כמו שנאמר בבואם לקבל את התורה בסיני: ”והייתם לי סגולה מכל העמים“ - מכל עמי העולם תהיו אתם לי הסגולה החביבה לי מכל.(מדרש רבה)
"כל המשמר שבת, כאילו קיים את בכל התורה כולה" (פסיקתא ).
שבת שלום לכולם

ציטוט ההודעה