נכתב במקור על ידי
asaf preiss
בס"ד
השלום והברכה,
ראה נא. שנינו בנים לאותו העם,לאותו אב. אני מודה לך על כך שאתה מכבד את דבריי ואף מכבד את אי ההסכמה בינינו. איני מחפש את דרך הגישור כאן, דווקא משום ששנינו מחפשים דרכים שונות לזהות היהודית. לשנינו הזכות לחיות כיהודים ומאמינים בקב"ה ובתורת ישראל. אלא שכאן, נחלקות דרכנו.
אני לא חושב שאתה תולה את יהדותך בסממנים כמו כיפה ואני בטוח שזהותך היהודית מגיעה ממקומות עמוקים הרבה יותר. כמו כן איני חושב שאתה מגלה סימני רדידות, שאמונתך שטחית ואף אני מעריך ביותר הלהט בו אתה מגן על דרכך ועל אמונתך ועל הדברים שהעלית.
אלא, שמנגד, ישנם יהודים אשר לא גדלו בבתי הכנסת ואינם שומרים את השבת כהלכתה. האם יש למישהו הזכות לקרוע אותם מהעם היהודי? האם יש למישהו הזכות לצוות עליהם כרת? האם למישהו יש איזה שהוא מונופול על התורה ועל היהדות?
כל שאני מבקש הוא, לפתוח פתח ליהודי בימינו, אשר לא גדל בבית סבא, אשר אינו שומר את השבת, אך בניגוד לאחרים, הוא כן מחפש את הזהות, את השייכות. האם לקרוע אותו או לגרוע אותו מהעם היהודי בגלל שדרכו אינו שמירת תרי"ג או שבת כהלכתה? או שמא לתת לו גם אפשרות אחרת, אולי פחות מחייבת בעיניך, אך עדיפה על פני התבוללות וניתוק מהעם.
כיום, המצב בו שרוי העם היהודי, הוא מהגרועים ביותר מבחינת הזהות היהודית, הציונית והישראלית. ישנם כאלה שתולים את סלידתם מזהות יהודית (ברוך השם, לא רבים) דווקא בגלל דתיים, אלא שהם אינם מוכנים להודות בכך. עכשיו, בנוגע ל-"דתיים" – תתפלא עד כמה אני לא מאמין למי שאומר את זה. ישנם ביניהם כל כך הרבה שפשוט ביותר לא מבינים את הסיסמאות שהם מפריכים אבל תקועים עם כל מיני אמרות כנף, שכשאתה מגיע לדון בהם – הם מתפוגגים במהלך הדקה הראשונה של השיחה.
אבל, אני מחפש את החיבור. את הזהות היהודית של כל אחד מאתנו ואת החיבור בין כולנו. אמת – אני מאמין שהאדם שמגיע לבית הכנסת שלי מגיע מתוך רצון חופשי לזהות עצמית ואמונה כנה. לא שזה לא קיים בבתי כנסת רגילים, אבל לראות את הצימאון של כל אחד מהם לזהות וערכים יהודיים מחמם את הלב וממלא אותו באהבה.
אני מבקש שלרגע, תסיט מבטך מכל מה שאתה כל כך מגנה, מהאוטו בשבת, מהמנורה, מכל אלה ותיישר מבטך למה שבאמת אתה רואה – אתה רואה קהל יהודי אשר מגיע לבית כנסת, אתה רואה אחדות, אתה רואה קהילה פועלת למען ציבור ולמען העם, אתה רואה את ההתנדבות, אתה רואה איך מול עיניך "כל ישראל ערבים זה לזה" ו-" ואהבת לרעך כמוך" חי, נושם ובועט לכל עבר.
אז, יהודי שומר מצוות לא ייסע בשבת, ישמור אותה כהלכתה וכו'. יהודי שאינו שומר שבת יפעל למען השבת בדרכים אחרות. כולנו יהודים, לכולנו אותה זכות על התורה ולכולנו אותו אב – אברהם אבינו, שממנהגיו ודרך חייו יש הרבה מה ללמוד על החיבור, על הנתינה, הכנסת האורחים והחשוב ביותר – על הדרך בה עשה נפשות למען החיבור בין אדם לרעהו.
על כולנו לנהוג בכבוד זה בזה, לקבל בזרועות פתוחות כל יהודי המחפש את זהותו ואת ערכיו ומאידך, אף לחבק כל יהודי אשר בחר בדרך אחרת. יודע אתה הרי מה נאמר על אהרון הכהן – אוהב שלום ורודף שלום ומקרב את הבריות.
המשך שבוע נעים,
אסף חיים פרייס
ראשון לציון, ישראל