מפיו של טל רודס(מטאליסט)

השנה החולפת הייתה שנת מטאל עמוסה וגדושה בכל טוב. את רוב השנה האחרונה ביליתי בחו"ל כך שלשמחתי יצא לי לראות מספר הופעות לא מבוטל של להקות שקשה לי להאמין שידרכו בקרוב בארצנו הקטנטונת. מבחינת ניתוח של השנה, אז הייתה באופן כללי דעיכה בעוצמתם של אלבומי הפרוג מטאל השנה, כאשר הבכורה ניתנה לניאו פרוג שהפתיע דווקא לטובה וחיזק את מעמדו בקרב המאזינים.

מהנקודה הישראלית: Orphaned Land המשיכה לקרוע את העולם בהופעות ובמיוחד בטור היוקרתי יחד עם Paradise Lost ובפסטיבל היוקרתי ProgPower באר"הב, כאשר על הפרק הופעה באותו פסטיבל באנגליה במרץ 2006. להקת הפרוג האלטרנטיבי Solstice-Coil הוציאה אלבום בכורה ומחפשת כעת לייבל זר שישווק את האלבום בחו"ל. להקת סימפוזיון על סף הוצאת אלבום הבכורה שלה בתחילת ינואר 2006. להקת Stormy Atmosphere פרצה לתודעת קהל הפרוג מטאל הישראלי ובלטה מאד השנה, תוך תהליך השתפרות מתמיד.

ידוע לי שיש עוד מספר להקות פרוג מטאל מתחילות בארץ, וכולי תקווה שהן תתפתחנה בשנה הקרובה. להקת Trespass אוטוטו מוציאה את האלבום השני, ומאחר ומדובר בלהקת הרוק המתקדם הטובה ביותר בישראל כיום, הרי שהציפיות גבוהות. דניאל יעקובוביץ' (הבן של ירוסלב) שחי כיום בניו יורק הוציא אלבום בכורה מעניין מאד בלייבל Progrock Records וקצר שבחים. השנה לא היו בארץ מספיק הופעות רוק מתקדם, למרות מספר אירועים שאורגנו ע"י מושל ושאול גרוסברג, הקהל צמא לעוד.

5 אלבומי המטאל של השנה
Neal Morse - ?

אשמח לציין לטובה את אלבום הסולו האחרון של ניל מורס, שמוציא את אלבומיו לקראת סיום השנה ומחדיר אותם חזק אצלנו בתודעה לקראת סיכומי השנה, ומורס מפיק מרגליות באלבומיו. גם הפעם מורס הוציא אלבום ניאו פרוג סימפוני, עם מסר נוצרי חזק. אין צורך להיות מאמין אדוק כדי להנות מהמוזיקה הממכרת של מורס, מספיק להאזין להלחנה המצוינת שלו.

Dream Theater – Octavarium

דרים ת'יאטר הוכיחו באלבומם השמיני שהם עדיין שולטים ללא עוררין בפרוג מטאל. דרים ת'יאטר חזרה באלבום הזה למקורות הפרוג מטאל ולמקורות הרוק המתקדם, תוך שילוב השפעות חדשות של Muse ו- U2. באלבום מספר קטעים חזקים במיוחד והדגש הוא על יצירת הנושא באורך 24 דקות.

Opeth – Ghost Reveries

האלבום החדש של אופת' היה מצוין והוכיח שהלהקה הפכה פרוגרסיבית יותר מאשר בעבר. השילוב של פר וייברג כחבר מן המניין בלהקה, תרם רבות לכתיבה ולהשפעות באלבום הזה. מיקאל אקרפלדת' הבלתי נלאה ממשיך לשחק בצורה מושלמת בין שירת הגראול לקלין. אתם תזכו לראות את הלהקה לראשונה בארץ באפריל 2006.

Arena – Pepper’s Ghost

ארינה הראתה שהניאו פרוג השנה חי ובועט בשיא העוצמה. קלייב נולאן הקלידן והמוח שמאחורי הלהקה, הצליח ליצור אלבום נהדר שמשלב הן את השפעות שנות השמונים יחד עם ההבי מטאל של שנות ה-90. האלבום אמנם יצא בתחילת השנה, אך הוא חקוק עמוק עדיין בתודעה.

Circus Maximus – The 1st Chapter

הקינוח באלבומי השנה שלי מגיע בדמותה של הפתעת השנה, להקת הפרוג מטאל מנורבגיה, שהוציאה אלבום בכורה מוצלח במיוחד והוכיחה שנורבגיה זה לא רק בלאק מטאל. השפעות של גדולות הז'אנר יחד עם השפעות הארד רוק, יצרו אלבום מצוין בזכות כתיבה וביצועים קבוצתיים נהדרים בלי דומיננטיות של נגן זה או אחר.

אלבומים מומלצים נוספים:
אלבום הסולו של Tomas Bodin שנקרא I Am היה משובח. גם אלבום הסולו John Petrucci שנקרא Suspended Animation, הוכיח מדוע ג'ון פטרוצ'י הוא אחד הגיטריסטים הטובים והמגוונים ביותר כיום. האלבום החדש של Salem Hill שנקרא Mimi’s Magic Moment הצליח לגרום לחיזוק ההגמוניה של הניאו פרוג השנה. גם אלבום הסולו של Oliver Wakeman שנקרא Mother’s Ruin, בנו של ריק וייקמן, היה מפתיע ומוצלח במיוחד.

3 אלבומי המטאל המאכזבים של השנה
Kaipa - Mindrevolutions

זאת הייתה שנה גרועה במיוחד לרויינה סטולט. ההרכב השבדי Kaipa היה ברובו לא מוצלח ומאכזב, ובעקבותיו התפרק שיתוף הפעולה בין לונדין לסטולט, וסטולט עזב את ההרכב.

Roine Stolt – Wall Street Voodo
לא היה לסטולט הרבה זמן לנוח והוא הוציא אף אלבום סולו כפול שנשמע עייף, בחלקו הגדול מיותר ולא נחוץ, פרט לכמה שירים סבירים. האלבום הזה סיים מבחינת סטולט שנה שהוא אישית ירצה לשכוח, אבל זה לא מסתיים כי סטולט כרגע עובד על אלבום האולפן החדש של Flower Kings שיצא באביב הקרוב.

Spock’s Beard – Octane
האלבום החדש של הספוק'ס בירד היה מאכזב למדי, הלהקה הוכיחה שאין לה מה למכור מבחינה מוזיקלית בלי ניל מורס – ההלחנה לא טובה, משחקי הקולות חסרים, ובכלל, הלהקה נטשה את הפרוג ועברה להארד-רוק. יותר טוב היה אם היו מפרקים את הלהקה.

3 ההופעות של השנה
Dream Theater בבודפשט

כפי שציינתי בפתיחה יצא לי לראות השנה הופעות רבות. לשמחתי לא הייתי צריך לנסוע לפסטיבלים כדי לראות חצאי הופעות, כי היכן שהייתי היו הופעות מלאות של מיטב הלהקות. את Dream Theater ראיתי השנה בבודפשט במסגרת נסיעה של מועדון המעריצים הישראלי של הלהקה, ונהניתי כרגיל.

מ-Europe ועד Opeth בעיר לונדון
השנה זכיתי לראות את להקת Europe שהתאחדה והוציאה דיסק חדש. היה לי את העונג לצפות גם ב- Evergrey ו-James Labrie שהוציא אלבום סולו ממש טוב, במופע משותף שהיה אנרגטי מאד. לא ויתרתי גם על מופע אינסטרומנטלי מיוחד של Flower Kings שהציגו לראווה את המתופף החדש, מרקוס ליליקוויסט, וחוממו ע"י הלהקה הבריטית Magenta. את Porcupine Tree ראיתי השנה בפעם הראשונה בהופעה חיה בטור החדש של האלבום Deadwing ונהניתי במיוחד מהחומר הישן יותר מאשר החדש שלא שכנע אותי. בספטמבר הייתי בהופעה נפלאה של להקת Opeth שהוציאה בדיוק אלבום חדש, Ghost Reveries.

Pain Of Salvation בלונדון
גולת הכותרת של כל ההופעות שראיתי הייתה Pain of Salvation שנתנה הופעה איכותית של שעתיים שגרמה לאדרנלין לזרום בגופי כפי שלא ציפיתי, המון אנרגיה ,שואו מצוין, ודניאל גילדנלאו אחד שמוכיח שהוא זמר ענק ותיאטרלי, כותב חריף, ובעל אישיות מרתקת אף כי שנויה במחלוקת.

ציפיות משנת 2006
הציפיות בעולם הפרוגרסיב הן תמיד גבוהות ויומרניות: להקת ה- Flower Kings אמורה להוציא אלבום חדש במהלך אביב 2006 כאשר לראשונה כל החומר יוקלט וייכתב ע"י הנגנים בסטודיו גדול בדנמרק, ולא כמו בעבר כאשר כל נגן כתב את החלק שלו בסטודיו הפרטי. להקת Symphony X שהופיעה בארה"ב סוף סוף לצד Dream Theater, תוציא את האלבום החדש המיוחל שלה שצפוי להיות מעניין מאד. גם האלבום השלישי של The Tangent (הפעם ללא סטולט) אמור להיות מרתק לא פחות מקודמיו. להקת Andromeda עם אלבום שלישי שייצא באמצע ינואר ברחבי העולם תעמוד למבחן כאחת מההבטחות הגדולות של הפרוג מטאל. גם להקת Adagio שמוציא בסוף השנה את האלבום החדש שלה תרכז תשומת לב אחרי האלבום המצוין השני שהוציאה. להקת Evergrey תוציא במרץ 2006 את האלבום החדש שלה. להקת Dream Theater צפויה לערוך הופעה מיוחדת לרגל 20 שנה להקמת הלהקה, כאשר ההופעה תיערך בניו יורק (מוצא הלהקה) בתחילת 2006 ותצולם ל-DVD מיוחד שישוחרר במהלך השנה.

כמובן שההופעה של Opeth לראשונה בישראל, תמקד את תשומת הלב של חובבי המטאל בישראל בשנה הקרובה, ונקווה שזה הפתח להגעתן של להקות בסדר גודל כזה. מהלהקות הישראליות אני מצפה לכתיבת חומר מקורי ותעוזה אומנותית, ומן הצד השני אני מקווה שהקהל יידע לתמוך ולפרגן ויגיע להופעות שמתקיימות,במקום לשבת ולקטר בפורומים שאין הופעות בארץ.