כשמתחילים לבנות עיצוב, יש שלושה דברים חשובים ועיקריים שמלווים אותנו לאורך הדרך - שימוש בצורות, בחירת הצבעים ובניית הקומפוזיציה
עליהם אדבר במדריך זה.
השלב הראשון כשניגשים לעיצוב חדש הוא שאילת שאלות -שלב זה בבניית עיצוב מאוד מאוד חשוב וכדאי לא לוותר עליו מתוך לחץ זמן או מתוך שכחה.
- מה אני רוצה להעביר?
- האם אני רוצה ליצור רושם מסויים ואם כן - איזה?
- מה ההרגשה שאני רוצה לייצר אצל המתבונן?
בואו נענה יחד על השאלות לצורך הדוגמא -
- מה אני רוצה להעביר -
יש דרכים שונות להעביר בצורה ויזואלית רגש ותחושות אצל הצופה.
למשל - שימוש בצורות - צורות מעוגלות ורכות יתנו הרגשה "זורמת" יותר ועדינה, של רכות. לעומת צורות קשיחות וחדות שיתנו בדיוק את התחושה ההפוכה. שימו לב בתמונות איך רקע יכול להרגיש אחרת לגמרי למרות שהוא לא כל כל שונה, הכל תלוי בין השאר בבחירת הצורה.![]()
האם אני רוצה ליצור רושם מסויים ואם כן - איזה?
ליצירת רושם יש חשיבות בעיצוב, הוא אמור להשאר בזכרונו של הצופה ולהשפיע עליו לכל מיני מטרות - אם בפרסום מדובר ברכישת המוצר המפורסם, אם בעיצוב עטיפת דיסק (למשל) לתת את ההרגשה של המוזיקה. הרושם הוא אחד הדברים היותר משמעותיים בעיצוב.
ליצירת רושם נכון אנחנו צריכים לבנות קומפוזיציה נכונה ומתאימה.
מהי קומפוזיציה? קומפוזיציה היא למעשה בשפה פשוטה - ארגון העיצוב על ה"דף", ההחלטה איפה לשים מה, סידור העיצוב.
יש כל מיני טיפים ליצירת קומפוזיציה שתעביר את המסר, הנה כמה מהם :
יצירת תחושת מרחק ועומק -
הסתכלו בתמונה מצד ימין. בתמונה הזאת יש נקודת שאליה אמור הצופה למקד את תשומת הלב שלו (מוקפת בעיגול).
כדי ליצור תחושת מרחק השתמש האומן במין קו אלכסוני שחצה את התמונה מהפינה העליונה הימנית אל הפינה התחתונה השמאלית - כל האובייקטים מסודרים ומתקצרים בהתאם לקו. אם תסתכלו מהחלון על רחובות ובניינים תראו שגם במציאות כל מה שרחוק נראה קצר יותר וקצת בהיר יותר.
שימו לב שקו הקרקע גם הוא במין אלכסון מנוגד לאלכסון השמיים - זה יוצר פרספקטיבה (עומק) ומרחב ריאליים.
כשאתם בונים עיצוב אתם יכולים לשחק עם הכללים האלה, לנטרל אותם או להפוך אותם כדי ליצור רושם מסויים.
תחושת "זרימה"
שימו לב בתמונה מימין - האומן השתמש במוטיב שחוזר על עצמו בכל הציור - קווים אופקיים.
משיכת מוטיב הקווים בכל שלבי הציור (בשמיים, בפס האופק, בקו האדמה של האגם) יוצרים תחושה של "זרימת העין" יחד עם קו האופק.
הצייר חילק את התמונה לשלושה קוי רוחב - בראשון הנמוך יותר הוא צייר את העצמים שכביכול קרובים אליו, בשני את הרחוקים יותר ובשלישי את השמיים והאופק - שם מוטיב הקו המאוזן מודגש ביותר ליצירת הזרימה.
התאמה צורנית
שימו לב בתמונה מימין - קו השולחן הצהוב מגיע בדיוק לאמצע החלק המרכזי בפרח - שניהם באותו הצבע.
אנחנו צריכים לשים לב כשאנחנו בונים קומפוזיציה איך משפיעות הצורות אחת על השנייה. כל אובייקט משפיע על האחר - אם בצבע ואם בצורה ואנחנו יכולים לנצל את זה לטובתנו.
אם נשים צורה חדה ליד רקע רך נקבל אפקט שונה מאשר אם נשים את אותה הצורה ליד רקע חד גם כן.
אם המעצב בתמונה מימין היה מרים את השולחן רק במעט מעלה והאמצע של הפרח לא היה בדיוק בשפתו - יתכן והפרח היה נבלע בתוך השולחן ולא מושך מיד את העין.
נסו כל מיני מיקומים של האובייקטים עד שתגיעו לרושם אותו אתם רוצים ליצור.
- מה ההרגשה שאני רוצה לייצר אצל המתבונן?
הדרך הכי טובה ליצור רגש היא שימוש בצבעים. לצבעים יש השפעה מיידית על העיין והרגש שלנו והרושם שהם יוצרים הוא מיידי.
השימוש בצבע הוא אמנות בפני עצמה ויש הלומדים זאת שנים רבות, אביא לכם את הבסיס.
יש למעשה שתי דרכים מנוגדות ליצירת אפקט רגשי בשימוש בצבע - שימוש בצבעים מנוגדים מול שימוש בצבעים קרובים מאותה המשפחה.
זהו גלגל הצבעים -
שימו לב איך כל צבע משפיע על הצבע שנמצא בדיוק מול על הגלגל.
אלו הם למעשה זוגות של צבעים מנוגדים שאם נשים אותם אחד ליד השני בעיצוב הם יצרו אפקט דרמתי מאוד וחזק על המתבונן.
כחול מול כתום (למשל) יצרו אפקט הרבה יותר מרשים מאשר סגול וכתום.
כשמשתמשים בעיצוב בצבעים מאותה המשפחה (כתומים, ירוקים וכו') מקבלים אפקט רך יותר והרמוני יותר, התמונה יותר "נעימה" לעין ומביעה מסר עדין יותר.
הנה שתי תמונות שמראות את השימוש בשתי בשיטות כדי שתוכלו לראות את ההבדלים -
![]()
(הימנית עם צבעים מאותה המשפחה והשמאלית עם צבעים מנוגדים)
לסיכום -
כשאתם מתכננים עיצוב השקיעו מעט מחשבה, השקיעו מעט זמן בתכנון נכון של העיצוב שיצור את ההרגשה והרושם שאתם רוצים להעביר אל הצופה.
בהצלחה!

הסתכלו בתמונה מצד ימין. בתמונה הזאת יש נקודת שאליה אמור הצופה למקד את תשומת הלב שלו (מוקפת בעיגול).
שימו לב בתמונה מימין - קו השולחן הצהוב מגיע בדיוק לאמצע החלק המרכזי בפרח - שניהם באותו הצבע.

ציטוט ההודעה