הספורטאים האולימפיים חויבו לחתום על אמנה שמונעת מהם להשתמש בשמם והישגיהם עבור ספונסרים - הבכירים מתנגדים. זאבי: "אבסורד שאין כדוגמתו".
עוד פחות מתשעה חודשים תצא לדרך אולימפיאדת בייג'ין. עיני כל העולם יהיו נשואות לסין לקראת הרגעים המרגשים ביותר, ההישגים החדשים, ההצלחות וגם האכזבות.
לקראת היציאה לבייג'ין ערך הוועד האולימפי מפגש גיבוש ביום ראשון האחרון. הספורטאים, שרובם כבר מכירים האחד את השני, שמעו את דבריהם של אנשי הוועד האולימפי אך נדהמו לקבל לידיהם טיוטת מסמך בשם: "אמנת ספורטאי חבר במשלחת ישראל למשחקים האולימפיים".
המסמך, עב הכרס, בן 11 דפים, הכולל גם נספחים באנגלית, לא ממש מצא חן בעיני הספורטאים האולימפיים, בעיקר הבכירים שמצאו הרבה מאוד סעיפים שעימם הם לא מסכימים.
הספורטאים הוותיקים, בראשותם של יו"ר ועד הספורטאים, השייט, אודי גל והג'ודוקא, אריק זאבי, החליטו לפנות לעו"ד עודד סלע במטרה שזה יעזור להם לא "ליפול בפח" מול הוועד האולימפי.
העניין העקרוני שעליו מוחים הספורטאים הוא הגבלת הקניין הרוחני האישי שלהם והאיסור על שימוש בתוצאות שלהם ובשמם כלפי הספונסרים שלהם.
בעוד שבמהלך השנה הספורטאים האולימפיים בד"כ אוספים כל גרוש ללירה ומקיימים את עצמם, נוסעים מתחרות לתחרות ומגייסים בעצמם את הספונסרים שלהם, הרי שדווקא בזמן של האולימפיאדה, בו הספורטאים יכולים להגיע להישגים, עליהם אח"כ הספונסרים יכולים לבנות מסעות פרסום – דווקא כאן חושבים בוועד האולימפי שאין לספורטאי זכויות על ההישגים שלו.
זאבי, מדליסט הארד מ-2004, אמר ל ONE: "זה הרי אבסורד שאין כדוגמתו. הוועד האולימפי החליט שמום מה אנחנו לא יכולים להשתמש בהישגים שלנו ובשם שלנו כלפי הספונסרים. זו החלטה לא מנומקת ולא מוסברת ואין סיבה שאנחנו נסכים. כמובן שמרבית אי ההסכמה עם הוועד האולימפי מגיעה מהכיוון שלנו, הספורטאים הבכירים כי לנו יש ספונסרים ולנו יש יותר מה להפסיד".
"זה לא מקובל - מה גם שזה לא עניין חדש שיש לנו בעיות מול הוועד האולימפי. מעבר לזה שאין לנו גם יחסי עובד מעביד ועוד כל מיני תנאים שלא ראויים. הפעם זה כבר ממש מוגזם".
מסתבר שגם לפני אולימפיאדת אתונה 2004 הוציא הוועד האולימפי אמנה שכזו אך אז, היקף האמנה היה רק עמוד אחד והיה בו סעיף אחד עימו לא הסכים זאבי, אז הוא החליט לצאת ל"מלחמה" נגד הוועד האולימפי ולשנות את הסעיף, שלמרבה הפלא, גם אז היה קשור בזכויות הספורטאים כלפי הספונסרים שלהם. זאבי הצליח לשנות את הסעיף באמנה ולאחר שהתרצה הוא חתם עליה.
אנשי הוועד האולימפי יגידו כי המסמך המדובר הוא רק מסמך טיוטה וכי המהומה היא על לא מאומה אך הספורטאים נוטים שלא להאמין לדברים אלו של הוועד האולימפי.
רשימת הספורטאים המתנגדת לחתימה על האמנה: בראש אודי גל אשר מכהן כיו"ר ועד הספורטאים האולימפיים, אריק זאבי, אנדי רם, יוני ארליך, שחר פאר, גיא סטריק.
השייט אודי גל: "מדובר באמנה שמעמוד 1 הפכה להיות 200 עמודים. אנחנו לא מתכוונים לחתום על משהו שהוא לא הגיוני ולא תואם לאמנה של הוועד הבינלאומי. הוועד האולימפי שכח שהחובה שלו היא לשלוח את הספורטאים שעמדו בקריטריונים, לנו הספורטאים זו זכות להשתתף בתחרויות.
אני מאמין שבסוף הכל יסתדר, לא נגיע למצב אחר בו לא נחתום. בסה"כ האמנה אמורה להיות מקובלת על שני הצדדים, ולכן נגיע למצב ששני הצדדים מקבלים את האמנה".
בוועד האולימפי הגיבו: "ייצוג והשתתפות במשחקים האולימפיים הינם שליחות לאומית וכגוף מייצג עלינו לוודא קיומן של קוד התנהגות ואמות מידה, לכן היועץ המשפטי של הוועד האולימפי חיבר טיוטת אמנה אשר הועברה לעיונו של נציג הספורטאים, אודי גל שלבקשתו הועברה גם לספורטאים בדגש על כך שזוהי טיוטה ראשונית שחוברה על סמך הפקת לקחים מהעבר וכמקובל בוועדים אולימפיים אחרים בעולם".
"סוכם כי הערות הספורטאים יועברו לנציגם וכי הכל ייעשה תוך הידברות והסכמה מלאה בין הוועד האולימפי והספורטאים".
"המשלחת האולימפית עתידה לכלול 32–36 ספורטאים, ולצערנו רק הבכירים שביניהם נהנים מתמיכת נותני חסות ועלינו לדאוג לרשת ביטחון כלכלית גם לשאר הספורטאים. כאשר הבכירים שביניהם זוכים מאיתנו לתמיכה כספית משמעותית מבלי לקחת בחשבון את הכנסותיהם הנוספות אותן הן מצליחים לגייס באופן אישי".
"הוועד האולימפי הבינלאומי מגביל את תקופת השימוש בדמות הספורטאי לתקופה של חודש אחד ואנו מאריכים זאת בחודש נוסף בלבד כאשר אין כל הגבלה על עשיית פרסומות אלא רק בזיקה אולימפית. הוועד האולימפי גאה שיש ביכולתו להעניק לכלל חברי הסגל האולימפי תנאים שעולים על המקובל במדינות אחרות באירופה, יחד עם זאת היינו שמחים לראות מעורבות גדולה יותר של חברות מסחריות במתן חסות לספורטאים האולימפיים".



ציטוט ההודעה