קצת טיפים אם אפשר :
אני אישית עובד עם TRACKS 3 תוכנה באמת מעולה
אם מישהו עובד איתה או אם אחרות
שיספר איזה שרשרת הוא עושה (של קומפרסורים EQ לימטר וכו')
קצת טיפים אם אפשר :
אני אישית עובד עם TRACKS 3 תוכנה באמת מעולה
אם מישהו עובד איתה או אם אחרות
שיספר איזה שרשרת הוא עושה (של קומפרסורים EQ לימטר וכו')
|
|
אין תיוג, ערכתי.
שים לב להבא שיש תיוג מובנה ואם אין שם את מה שתאה מחפש אז תכתוב תיוג.
בתגובתכם להודעותיי, אנא מכם, לחצו על הכפתור "ציטוט ההודעה" שנמצא מתחת לשורה זו.
טוב אני רואה שלא מבינים על מה אני מדבר
כנראה שכולם עושים פה מוזיקה עם ej וfl והכי מטורפים ומקצוענים משתמשים בקיובייס
איך אף אחד לא יודע פה מה זה מסטרינג , לא ברור...
לצערי נפלת על פורום קצת צולע עד שעונים 44 שנים...
אני מקווה שזה יעזור לך אחי
תקרא עד הסוף...
איך להגיע לסאונד שרוצים אחרי שלב המיקס !
מהו המאסטרגינג בדיוק?
מה בעצם עושה שלב המאסטרינג למיקס שלנו?
מאסטרינג:
תהליך שמתבצע ונעשה על ידי איש מקצוע (או אתם היוצרים)
בתהליך מעניקים לקובץ האודיו את אופי הסאונד שלו, ומוצאים מהקובץ את העוצמה המרבית האפשרית (לא רק שיהיה חזק אלא גם שישמע חזק).
תהליך מאסטרינג מתייחס לטיפול בגל הקול המהווה את התוצר הסופי, ושיפורו באמצעות שיטות
שונות.
מדובר בלקיחת הקטע המתקבל לאחר ביצוע המיקס הסופי, ושימוש בכלים רבים כגון:
(אקווילייזר, קומפרסור, לימיטר, מולטיבאנד קומפרסור, אקסייטר, דיאסר, סאסר, ריוורב, דית'רינג ועוד), במטרה להביא את הסאונד שלנו למצב אופטימלי .
מה עושה בעצם שלב המאסטר למיקס שלנו?
תהליך המאסטר הביתי או האולפני שאנחנו מעבירים לקטע או שסאונדמן מעביר למיקס שלנו
נותן גוון וצבע לקטע..
לאחר ששלבנו את הכלים במאסטר (איקיו קופמ לימטר..)
הקטע שלנו מקבל את הסאונד שאנחנו רוצים שהוא יקבל..או לפחות מנסים שהוא יקבל..
בשלב עשיית המאסטר אנחנו עובדים לאט ובזהירות בכדי שלא נהרוס את המיקס שלנו..
דבר חשוב:
המאסטר לא בא בכדי לתקן דברים במיקס..
אם יש טעויות במיקס אז נכנסים לשלב של המיקס בסקוינסר ומתקנים..
מיקס טוב יביא אותנו לתוצאה טוב במאסטר..
בכדי לדעת לאיזה סאונד אתם רוצים להגיע מומלץץ!! להכניס קטע שעבר מאסטר (קטע של טיאסטו אם מדבור בלקאב.. עופר.. אם אנחנו רוצים להגיע לסוג סאונד כזה)
ולנסות להעתיק בעצם.. וגם לתת את הגוון שלנו לסאונד !
אני יעלה בקרוב הסבר קטן איך להעביר את הקטע שלנו עריכה סופית ! בסאונד פרוג
אם יש לכם דברים להוסיף אז תוסיפו ונעשה משרשור זה דבר מועיל לגבי שלב המאסטר !
וזה משהו שמצאתי בפורום אחר..
הסבר על איך לתפעל מאסטר ביתי !
חסך לי הרבה חחחח..
אז קרידיט ל DX שרשם את זה..
סט-אפ
ראשית כל אני משרשר למיקסר שלי שלושה מקורות שמע.
הראשון הוא גל הקול המקורי אותו אני ממסטר. באות הזה אני לא נוגע, והוא נשאר כמות שהוא.
השני הוא גל הקול המקורי אותו אני ממסטר, אליו אני משרשר את כלי המאסטרינג שיעבדו אותו.
השלישי הוא טראק מסחרי איכותי, שלסאונד שלו אני רוצה לקלוע.
יש לי עכשיו שלושה ערוצים - אבל אני לא ממקסס אותם ביחד, אלא רק עובר מאחד לשני (switch) תוך כדי עבודה, בשביל לקבל רפרנס ("נקודת התייחסות", בתרגום צולע) למה שאני עושה. רוב הזמן אני על הערוץ השני, משנה את הפרמטרים בכלי המאסטרינג, מדי פעם קופץ לערוץ הראשון, בשביל לשמוע מה הצלחתי לעשות טוב יותר מהמקור, ומדי פעם קופץ לערוץ השלישי, לבדוק אם הסאונד שיצרתי באמצעות המאסטרינג דומה לסאונד האיכותי שאליו אני שואף. ליציאת האודיו של המיקסר אני מחבר ספקטרום-אנאלייזר, שייתן לי מידע ויזואלי לגבי התנהגות התדרים, יאפשר לי לזהות תדרים בעיתיים ויציג מיידית את השינויים המתבצעים. קריאה של ספקטרום אנאלייזר זו אמנות בפני עצמה, וברשותכם אמנע מלערב אותה במאמר.
לפני הכל, חשוב להדגיש שהאוזן שלנו היא סתגלתנית, ולכן חשוב לעשות מאסטרינג לא יותר משעה, לקחת הפסקה ארוכה, ורק אז לחזור שוב. האוזן חייבת "לשכוח" את הסאונד, אחרת היא תגרום גם למיקס הגרוע ביותר להשמע לא רע.
מוכנים לצאת לדרך? מתחילים!
על הערוץ השני, זה שימוסטר, אני מתחיל לשרשר את האלמנטים הבאים ע"פ הסדר הבא:
אקווילייזר, דיאסר, ריוורב, מולטיבאנד קומפרסור, אקסייטר, סאסר, לימיטר ודית'רינג.
לסדר האלמנטים יש חשיבות גדולה מאוד. כל אחד מהם צריך לקבל את האות בסטטוס אחר, ורק על אופן הסידור שאני מציג אפשר להתווכח שעות על גבי שעות. זה מותר ולגיטימי, שכן יש הרבה דרכים לעשות מאסטרינג. חלק מהאנשים יסדרו את האלמנטים אחרת, יכפילו אותם בנקודות מסויימות, יחזרו על תהליכים וכן הלאה. אני עושה מאסטרינג בדרך הזו. הדגש העיקרי הוא שחשוב להבין מה עושה כל אלמנט (כפי שאסביר בהמשך), ולהבין את עקרון ה"שרברבות" של עיבוד הגל. כך תוכלו להתנסות בסט-אפים אחרים, שיקלעו טוב יותר למה שתרצו להשיג. אם ההבנה הזו קיימת אצלכם - אפשר להמשיך.
אקווילייזר
האקווילייזר הוא הגורם הראשון שאליו משורשר גל הקול. כאן אני יכול להרים תדרים שחסרים לי, או להנחית תדרים שמפריעים. העבודה באקווילייזר צריכה להיות מאוד עדינה - דציבל או שניים למעלה או למטה ולא יותר. אם אתם מרגישים שאתם צריכים יותר משלושה דציבלים, תעצרו את המאסטרינג ולכו לשפר את המיקס שלכם! כלל אצבע: לא מתקנים במאסטרינג טעויות במיקס! חומר הגלם שלכם חייב להיות טוב. אי אפשר להפוך עופרת לזהב, אפשר רק לרסס אותה בספריי זול. זיכרו שמאסטרינג נועד להוסיף ברק ונפח לטראק, לא לשכתב אותו.
דיאסר
DeEsser הוא כלי שנועד לנקות קפיצות חדות בטרבלים, שקשה לסנן ולהנחית באמצעות אקווילייזר באופן דייקני. השימוש בו מומלץ יותר בשלב המיקס, אבל לעיתים יש צורך להנחית טרבלים גם בשלב המאסטר. האידיאל מבחינתי הוא להשאיר את האלמנט הזה בbypass.
ריוורב
עוד כלל אצבע לפני שמדברים על המפלצת הזאת: ריוורב הוא כלי של סאונדמנים גרועים. מומלץ להמנע משימוש נרחב בריוורב, שיש לו נטייה להפוך את הטראק לבוצי ועמום. אפשר להשתמש בו (בעדינות... בעדינות...) בשביל לנפח טיפה (טיפה!) טראקים יבשים מדי, שהסאונד שלהם חלול ומשעמם. על אחריותכם בלבד, כאמור, כי זה גובל באלכימיה. זוכרים שלא מתקנים טעויות מיקס בשלב המאסטר? אם צריך ריוורב - תחזרו למיקס ותרטיבו מה שצריך שם. אל תטביעו את כל הטראק בג'יפה הזאת.
אז למה אני משתמש בריוורב אם זה כל כך גרוע? אני משתמש בריוורב בשביל לנפח את הנמוכים. באמצעות כיוון ה-frequency responce של הריוורב לבאסים בלבד, אני מוסיף הידהוד קצרצר ועדין, וכך מייפה ומעבה את בסיס הנמוכים של הטראק. אני אעלה בזהירות בזהירות את המונח "סאונד שמן" שכבר דיברנו עליו בפורומים בעבר. זאת דרך טובה להשיג אותו (או לפחות לשאוף ולהתקרב). רק לא לשכוח - בזהירות. מקווה שהדגשתי את זה מספיק.
מולטיבאנד קומפרסור
הו הו הו... multiband compressor... בעיני זה באמת הלב של המאסטרינג. החיה הרעה הזאת יכולה לחולל ניסים. ניסים!! רק חשוב להדגיש שצריך פלאגאין/ציוד איכותי בשביל לבצע את הפעולה הזו. יש הרבה פלאגינים סוג ז' שהקומפרסורים שלהם כל כך גרועים שהשימוש בהם הוא מתכון בטוח לאסון אקוסטי. אישית אני משתמש בfinaliza לפולסאר, פלאגין חינמי שנותן תוצאות יוצאות מהכלל.
אז איך עובד מולטיבנד קומפרסור? קודם כל, אתם צריכים לדעת איך עובד קומפרסור רגיל (וגם לימיטר, לצורך העניין). מי שלא יודע, מוזמן למאמר נפרד שכתבתי בעבר:
"נפלאות הקומפרסור"
מולטיבנד קומפרסור, עובד באופן קצת שונה.
בשלב הראשון, הוא מפרק את גל הקול למספר תחומי תדרים (לצורך הנוחות, שלושה):
באס, מיד וטרבל. מולטיבנד קומפרסור טוב יאפשר לכם לקבוע בהרצים את התדר שיהווה את נקודת החיתוך (crossover point). לדוגמא: באס 20-300, מיד 300-4,000, טרבל 4,000-20,000. סתם מספרים לצורך המחשה, אל תקחו את זה כאכסיומה. הכל מאוד גמיש.
בשלב השני, לכל אחד מתחומי התדרים האלה, מקצים קומפרסור משלו! כך אפשר לרסן קפיצות עוצמה באזור המיד (כשהזמר והגיטרות מתפרעים, לדוגמא), מבלי לפגוע באחידות של הבאס, ומבלי לקלקל את המצילות באיזור הטרבל. ההפרדה הזו גם מסייעת ליצור באס-ליין פאנצ'י וצמוד, כשגיטרת-הבאס, הסינטיסייזר והקיק, דופקים כל אחד בספרה אחרת. במקביל אפשר להעלות או להוריד את העוצמה הכללית של כל אחד משלושת הערוצים המפורקים של תחומי התדרים הללו, וכך לעשות מעין "אקווילייזינג". מנסיוני, להעלות באס במולטיבאנד קומפרסור, נותן תוצאות טובות בהרבה מהרמה רגילה שלו באמצעות אקווילייזר. זה כלי מדהים, ואני ממליץ לכולם להתנסות בו. בהתחלה קשה למצוא את הידיים והרגליים, אבל התוצאות שוות את זה מרגע שמבינים מי נגד מי, כמה ולמה. אם יש כלי סאונד שבאמת גורם לי להתרגש - זה זה!
אקסייטר
אם כבר מדברים על התרגשות. exciter. אקסייטר הוא כלי שמאפשר "לנפח" באסים של טראק, ע"י הוספה של גל סינוס בתדר מסויים (לרוב בין 50hz-100hz, שהם תדרים "נייטרליים" מבחינה הרמונית, שהאוזן אוהבת לשמוע). התדר נשאר קבוע, ועוצמתו עולה ויורדת ע"פ האזנה אוטומאטית לטראק. הוא יעלה ויירד לפי ההתנהגות הכללית של הבאסים. מאוד מומלץ לעיבוי של קטעים אלקטרוניים.
סאסר
לא, לא מדובר בוירוס של השמוק הצעיר מגרמניה. הכלי הזה מוכר בכמה וכמה שמות, והתפקיד שלו הוא לתת דרייב מסויים לטרבלים. הוא גורם להם לנצוץ באור יקרות, הרבה מעבר ליכולות של אקווילייזר. הוא שימושי מאוד ליצירת שקיפות ובהירות, ומענג עד מאוד את האוזן התיכונה.
לימיטר
אחרי כל כך הרבה מניפולאציות, גל הקול עשוי להיות לא כל כך אחיד. לכן מסיימים את התהליך עם לימיטר, שמגדיר באופן ברור את המרחב הדינמי הרלוונטי, ומאפשר למשוך עוד כמה דציבלים למעלה בשביל להשיג עוצמה כללית גבוהה. אם עבדתם נכון, יהיו מעט מקומות שיזדקקו להנחתה, והלימיטר ישמש יותר כ"נורמלייזר עם רשת ביטחון".
דית'רינג
כלי שמוסיף "רעש רקע" באופן חכם, והופך את הטראק לנעים יותר, בעיקר ברגעי השקט. הוא משמש בעיקר להתמודדות עם רצפת רעש בעייתית, וכבר נכתב עליו מאמר מעולה + דוגמאות, ע"י רד-מוז האימתני (לינקים יתקבלו בשמחה).
רפרנסינג
גמרתם למסטר? יופי! איך הטראק הממוסטר נשמע ליד הטראק המסחרי? ואיך הוא נשמע על המוניטורים? ובמערכת הסטריאו שלכם? ובזאת שבסלון? ובקולנוע הביתי? ועל הרדיודיסק? ובאוטו? ובאזניות? וברמקולים של מסיבה? ובטלפון? תשמעו את הטראק על כמה שיותר מערכות, ותקנו את המאסטר בהתאם לכשלים שאתם מזהים בכל אחת מהן. השאיפה יכולה להיות או לטראק שישמע טוב בכל מערכת, או לטראק שישמע אופטימלי על מערכת מסויימת (במועדון, לדוגמא, או למערכות סטראו). לא סיימתם מאסטרינג עד שלא שמעתם את התוצאות על כמה מערכות בכמה וכמה סביבות אקוסטיות! לא להתעצל...
בהצלחה חבר![]()
נערך לאחרונה על ידי psyduck.; 14-11-2009 בשעה 19:58.
אחלה מדריך, קצר אבל מספק את מה שהוא צריך לספק...
לענייננו ...אם כבר אתה עובד עם ה-TRACKS 3
אני מעלה מדריך (סרט) מפורט עליו.....
אני מכווה שזה יעזור.
נערך לאחרונה על ידי oren6; 26-11-2009 בשעה 11:25.