הבסיס לפיקאפ טוב הוא רוגע.
בעצם, רוגע יעזור לכם בכל דבר בחיים.
הרבה אנשים פה מפרסמים פוסטים ובכמעט כולם יש מכנה משותף - אתם לחוצים כמו טמפון!
כמה שלא ידברו על זה, כמה שלא יזכירו את זה, אנשים פשוט לא מבינים שזה אחד הכלים הכי טובים שיש לכם - רוגע.
רוגע כללי בחיים וגם רוגע בסיטואציה ספציפית תורמים למחשבה בהירה יותר, מהירה יותר ולהסקת מסקנות טובות יותר. לא סתם אומרים שאסור להכנס לפאניקה במצבים מסוכנים.
אז בעצם אפשר לחלק את השיטות לשני חלקים: דרכים ליצירת חיים רגועים בכללי, ודרכים לשליטה בלחץ פתאומי.
רוגע כללי בחיים זה דבר שאפשר להשיג, גם אם אתם עמוסים מאוד בשלל פעילויות וחובות שונות.
איך משיגים את זה?
תעשו הרבה דברים שאתם אוהבים - לכולם יש את הדברים שהם לא אוהבים והחובות המעצבנות כמו בית ספר, עבודה, צבא וכ'ו. לעשות דברים שאתם אוהבים עוזר לנו להוריד מהלחצים שאנחנו צוברים מהפעילויות המעצבנות. נשמע קצת מצוץ אבל זה נכון, תפנו קצת זמן גם בשביל דברים כאלה.
תזונה - תזונה יכולה להשפיע על החיים של בן אדם. אני לא אומר לכם להפסיק לאכול כמו כל הדיאטנים, כי אני בעצמי אוהב לאכול אוכל טעים, אבל מה שאני כן ממליץ זה להוריד מהדברים הבאים: קפאין, אלכוהול, ניקוטין וסוכר. כמובן שכל דבר במינונים נמוכים יכול לעזור (חוץ מניקוטין אולי, בכל אופן במינונים ממש קטנים הוא לא מזיק יותר מדי), אבל אם אתם אנשים שצורכים הרבה מאחד מהדברים, מומלץ להוריד בכמות, זה מלחיץ נקודה.
שינה! חוסר שינה גורם ללחץ. החלומות שחולמים בלילה הם דרך של המוח האנושי לשחרר לחצים שנצברים בתת מודע. יש מספר חלקים של השינה, החלק הלפני אחרון הוא החלק בו האנשים חולמים. מה זה אומר? נניח בן אדם בן 17 שאמור לישון בסביבות ה8-9 שעות ישן רק 6 או אפילו 7, זה אומר שהוא לא הגיע לחלק הזה או שהוא הגיע אליו ולא סיים אותו כשהוא צריך לקום. אם לא ישנתם שינה מלאה, כלומר לא הגעתם לפחות לחלק האחרון, כאילו לא ישנתם בכלל והמוח לא שחרר את הלחצים האלה.
אצל מבוגרים זמן השינה הוא קצר יותר, ככל שתתבגרו תשימו לב שתצטרכו לישון פחות (שוב, זה אינדיבידואלי).
מובן שלא כולם יכולים להרשות לעצמם 8-9 שעות שינה בלילה כל הזמן, אבל תשתדלו לאפשר לעצמכם לפחות שני לילות בשבוע של שינה מלאה.
ספורט - לא כולם אוהבים ספורט, אבל מה לעשות, בני אדם נועדו להיות פעילים פיזית גם נפשית. בן אדם פעיל יהיה בן אדם יותר רגוע. אנחנו חיה בסופו של דבר, יש לנו את הלחץ הטבעי לנוע. כל ספורטאי יכול להגיד לכם שאחרי אימון קשה הוא מרגיש משהו בין עייפות לסיפוק עצמי רגוע כזה. התחושה הזאת בסוף נעלמת אבל הרוגע נשאר. חשוב גם לאזן בין ספורט לבין פעילות מנטאלית - גם יותר מדי ספורט יכול להזיק מאשר להועיל.
רוצים הסבר מדעי? כשאתם חושבים יותר מדי הנוירונים במוח שלכם פועלים הרבה ומייצרים הרבה פסולת, שלא מפונת בצורה טובה בגלל זרימת הדם הנמוכה. ספורט מאיץ את זרימת הדם ובכך הטוקסנים במוח מפונים בצורה יותר טובה. חוץ מזה, מאיפה באה התחושה שאחרי האימון (עייפות סיפוק רוגע כזה) - ספורט גורם לשחרור אנדרופינים למחזור הדם שמקנים תחושת שמחה וריצוי עצמי (אתם מרוצים ממצבכם).
ומה קורה כשאנחנו נתקלים בבחורה הכי כוסית שפגשנו, הכל מתבלבל לנו ואנחנו פשוט נלחצים?
גם לי קורה הרבה שאני רואה בחורה פשוט פצצה ואני מתחיל להלחץ, למרות שאני עושה ספורט, למרות שאני ישן טוב, אוכל טוב, יש לי בטחון עצמי גבוה וכ'ו.
מי שלמד פסיכולוגיה בטח שמע על שלושת הFים של בני אדם במצבי לחץ. מדובר פה בשלוש תגובות של אנשים כלפי מצבי לחץ שונים: Freeze Fight Flight - קפיאה, התנגדות, בריחה. אנחנו לא רוצים להגיע לאף אחד מהמצבים האלה, לכן יש כל מיני שיטות לשליטה בתגובות הטבעיות (הלא בהכרח טובות) האלה.
הנה כמה שיטות מעניינות שעוזרות לי מאוד במצבים כאלה, צריך פשוט לזכור לעשות אותן:
שיטת ה-4 על 4 - מדריך פסיכומטרי שלי לימד אותי את זה (נראה לי הוא המציא את השם...). ממש לא מסובך. אתם לחוצים? תעצרו הכל. תשאפו 4 שניות, תחזיקו את האוויר בריאות 4 שניות, תנשפו 4 שניות ותחזיקו בלי אוויר 4 שניות. סך הכול 16 שניות.
נשימה בכללי - לנשום זה חשוב, אבל גם לא לנשום יכול לעזור. על בסיס זה יש לכם את שיטת ה4 על 4. נשימה איטית ועמוקה מכניסה פחות חמצן למוח, מה שאומר שגם הדופק וגם לחץ הדם ירדו וזה הוכח מדעית כיעיל בטיפול בתגובות הFים האלה. נשימה איטית מהאף גם עוזרת, כי פחות חמצן נכנס כתוצאה מכך.
לישון - לחוצים באמצע היום בגלל איזו שטות? לכו תנמנמו אם אתם יכולים 20 דקות. גם תחדשו קצת מאגרים וגם תשחררו לגוף את הורמון השינה שמאט את הקצב.
עיגון - אני לא מומחה, אבל העיקרון די פשוט - לקבע במוח שלכם קשר בין תנועה כלשהי שאתם עושים לתחושה. מה זה אומר? כל פעם שאתם מרגישים רגועים תעשו איזו תנועה קטנה כזאת (מישוש שתי האצבעות ביד, תפיחה על הרגל וכ'ו). בסופו של דבר המוח יקשר את התנועה להרגשה ותוכלו לנצל את זה לטובתכם. אתם יכולים גם לחזק את הקשר הזה אם תתאמנו לבד על ידי הירגעות ועיגון התנועה שלכם בלי קשר לסיטואציה (ממש לשבת בערב, להרגע קצת, להרפות את השרירים, לשכוח את הכול, להרגע ולעשות את התנועה שלכם), אחרי הרבה חזרות המוח יקשר בין הדברים והתנועה הזאת תעמוד לרשותכם.
הרפיית שרירים בגוף - קל להגיד תרפו את השרירים בגוף. לא כל כך פשוט לעשות את זה, ולא תמיד זה עוזר. אז איך כן לעשות את זה נכון?
נתחיל מהבסיס, הרפיית שריר עובדת טוב יותר אחרי מאמץ מקסימלי, כלומר שלפניי שאתם מרפים את השריר תלחצו אותו חזק ורק אז תשחררו.
אחרי זה, כדי להרגיע את השרירים בגוף הדרך הנכונה היא להתחיל מבחוץ פנימה, או מלמטה למעלה. אני אישית מתחיל תמיד מהרגליים ועובד כלפי מעלה. אפשר גם מהידיים והרגליים כלפי פנימה לאזור החזה והגב.
דמיון - לדמיין מקום חמים, בטוח ונעים גם עוזר להרגע. כדאי להכין לעצמכם מקום כזה להזכר בו מראש, אני למשל מדמיין במצבי לחץ מקום יפיפה שהייתי בו בטיול עם המשפחה בהרים בצרפת.
זהו פחות או יותר. נתתי פה את כל מה שעוזר לי.
אתם מוזמנים להמליץ על דברים נוספים, כי הדברים האלה מאוד אינדיבידואלים וככל שהמאגר יהיה רחב יותר ככה הוא יעזור ליותר אנשים.
אז שיהיה המשך שבוע רגוע במיוחד![]()

ציטוט ההודעה