מהו האמר?
האמר פירושו- צבא גדול בעל יכולות צבאיות גדולות. צבא של עשרת אלפים חיילים הוא אינו האמר! (אין גבול מדויק של מספר חיילים, שמאז אפשר לומר "זה האמר". אבל ההערכה שלי שמדובר ב-100K חיילים לפחות).
האמר, בניגוד לכמה דעות בפורום, לא חייב להיות התקפי בלבד! האמר, לפי ההגדרה, יכול להיות גם צבא הגנתי בעל יכולות גבוהות.
למה בכלל יש צורך בהאמר?
בשביל לענות על השאלה הזו, יש להבין קודם את העיקרון שעל פיו פועל המשחק- המטרה שלך היא לבנות פלא עולם לרמה 100. ובכן, תיאורטית, זה נשמע קל (לאלו שאינם מבינים עד כמה זה לא, בעיקר לחדשים). בניית פלא עולם לא מצריכה רק להעלות את הפלא לשלב 100. היא מצריכה עוד 3 או 4 דברים קריטיים: משאבים (בשביל, כמובן, לשדרג את הפלא), זמן על המחשב (ודרוש הרבה ממנו, מכוון שהיבול יורד והחיילים נהרגים), צבא הגנתי וצבא התקפי (שבמקרים מסוימים אפשר פשוט לשים אותם תחת הקטגוריה "צבא").
הצבא חשוב לנו, בשביל ליצור יתרון על פני שאר הפלאים, וגם כדי להגן מפני צבאות של אנשים אחרים. לדוגמה, יש לנו פלא רמה 94, ויש עוד פלא רמה 98. הקרב אמנם יכול להיראות אבוד, אך דיי במספר האמרים שיוכלו להוריד את אותו הפלא ברמה 98 מספר שלבים גדול מספיק בשביל ליצור לפלא רמה 94 יתרון מסוים. ככה זה פועל, במעיין פרדוקס. האמר אחד מוריד פלא, והאמר מהברית היריבה מוריד את הפלא של ההאמר התוקף.
יש לשים לב שהאמר לא משמש רק להורדת פלאים, על אף שזהו מטרתו העיקרית. ההאמר משמש גם להשגת יתרונות לפני בניית הפלאים, במלחמות בין בריתות. כאשר יש מלחמה, האמר מספיק גדול יכול להכריע אותה. תלוי עד כמה הגנה יש ליריב.
איך בונים האמר?
ישנן 2 שיטות לבניית האמר, אני אתחיל עם שיטה ידועה פחות בארץ, ואגיע לשיטה היותר מוכרת:
בניית האמר בקבוצות (ידוע גם כ-Battle Groups בשרתים בחו"ל)
בניית האמר לא חייבת להיות עצמאית. בעצם, לפי כמות המשאבים, הכוח והזמן שזה דורש, אני אישית תומך נלהב של השיטה הזו. השיטה לא מקובלת כ"כ בארץ. אף על פי זאת, אין זה גורע מערכה, והיא תורמת רבות בשרתים בחו"ל.
השיטה מבוססת על חלוקה של ברית לקבוצות של שלוש. כאשר יש 3 בכל קבוצה (בברית של 60 איש, אפשר עד 20 קבוצות כאלו). החלוקה מתבצעת ע"פ השבטים וע"פ אזורים וקרבה בין השחקנים.
כל שחקן אמור לעזור לשני האחרים בבניית האמר. התפקידים של השחקנים הם : הגנה (לרוב, יהיה זה גאלי), התקפה (טאוטוני או רומאי) ומשאבים (ושוב, טאוטוני או רומאי).
כאשר ההאמר ההגנתי מספק לכל השחקנים האחרים הגנה (מלבד ההגנה שאמורה להיות בשחקן, שאמורה להיות סטנדרטית ולא מעל הממוצע), כוח התקפי (במקרה של תקיפה, מלבד הגנה יש לפעמים לנטרל את היריב ע"פ התקפתו בבליסטראות... הריסת שדות יבול וכו') ומשאבים. כמובן שאין זה אומר שלשחקן שמספק את המשאבים אין צבא, אבל זה אומר שהוא לא יקבל את אותה התמיכה לצבא שלו עצמו, ושהוא אינו אמור לבנות האמר. אותו שחקן, מאוחר יותר, יהיה מספקי המשאבים והיבול המרכזיים של הפלא, ועליו להרחיב את השדות שלו. אם הוא מסתפק בשדות, שיהיה שחקן רומאי. אם יש לו שדידות טובות, שיהיה טאוטוני. ושוב, הכול תלוי בקרבה.
בניית האמר עצמאית
השיטה הזו היא השיטה בה משתמשים לרוב בארץ, ובכלל, אנשים שלא מעוניינים לסמוך על אף אחד אחר בעניין ההאמר. השיטה היא הפשוטה ביותר להבנה, אך דורשת הרבה יותר מאמץ מהשיטה הקודמת. בשביל השיטה הזו, שחקן צריך לספק לעצמו את המשאבים (כלומר, להגדיל את השדות דיי בשביל לספק משאבים להאמר שלו).
המלצות וטיפים להאמר
- המטרה שלך, במשחק בכלל, היא להגיע לכמות הגבוהה ביותר של חיילים (בעלי הגנה או התקפה הגבוהים ביותר) בזמן הקצר ביותר. מהסיבה הזאת, יש להתחיל לבנות את ההאמר ישירות מתחילת השרת (כפר שני כקרופר)
- בנה את ההאמר בקרופר 15 או 9. לעולם לא בקרופר 7 או 6 (רגיל). אם אתה מתכנן האמר גדול מידות, עצום, בנה בקרופר 15 עם מספר נאות המדבר המצומצם ביותר האפשרי (הקרופר האידיאלי הוא קרופר 15 עם של נאות מדבר של 50%, כלומר קרופר 15 עם 150% יבול). קרופר יעזור לך להחזיק את ההאמר. במקרים שאתה מגיע למינוס עצום, שלח את ההאמר לבירה. אל תעשה את ההאמר בבירה ! (על כן ראה בסעיף הבא).
- יש לבנות את ההאמר בכפר רגיל שאינו בירה, מסיבה פשוטה מאוד- בשביל להגיע לניצול מקסימאלי של חיילים, עליך לבנות מגורי חיילים ואורווה גדולים. אמנם החיילים שם יקרים פי 2 מחיילים רגילים, אבל כאשר אתה שחקן בוזז ובעל בסיס משאבי עצום, אין לך בעיה עם זה (בשביל זה, כמובן, המלצתי על בניית האמר בקבוצות). שים לב, שלמרות שאתה בונה את ההאמר באותו קרופר 15 (שנקרא פייטר- במקרה שההאמר הוא התקפי, או דיפנדר- במקרה שההאמר הוא הגנתי) לפעמים יכול להיווצר מינוס עצום בגלל צריכת היבול של החיילים. גם אם יש קרופר 15 עם 150% מנאות המדבר. על כן, יש לעשות את הבירה בקרופר גם כן (9 או 15) עם נאות מדבר סבירים (100% מנאות המדבר לפחות) ושדות יבול ברמות כמה שיותר גבוהות (וכאן ישנו יתרון עצום למשתמשי זהב- הם יכולים לעשות השלמות מיידיות לשדות היבול. בשלבים גבוהים, שדה אחד לוקח כ-4 ימים להשלמה!!!)
- בפייטר או בדיפנדר, יש להקפיד על המבנים הבאים: שוק (ברמה סבירה), מגורי חיילים+אורווה+ מגורי חיילים ואורווה גדולים, מבנים בסיסיים (מבנה מרכזי ונקודת מפגש), בהתחלה גם אקדמיה וחרשים בשביל מחקר, אבל אחר כך יש למחוק אותם. את כל שאר הסלוטים הנותרים (מלבד אלו שנתפסו בידי המבנים שהמלצתי עליהם) אני ממליץ לבנות אסמים ומחסנים, ביחס של 3 אסמים לכל 2 מחסנים. זה מכוון שתידרש ממך השקעה עצומה במשאבים וביבול, בייחוד ביבול, אותו החיילים צורכים לשעה.
- אין לשים את כפר ההאמר לבד! בשביל להגיע לניצול מקסימאלי של הגעת משאבים והגנות בזמנים להאמר, אני ממליץ לבנות את הכפרים בצורת "קובייה" מסביב להאמר. כלומר, כל פעם שכבה חדשה מסביב, כאשר ההאמר הוא במרכז.
- העודפים מהמשאבים (אם יהיו כאלו) הולכים להגנה ולטיפול בכפרים החדשים. יהיו שחקנים שיוכלו להתרחק מעט מהאזור ולבנות עוד האמר אפילו, האמר נוסף בהתאם לשיקוליהם. כמובן, אלו שחקנים שלרוב יש להם מספיק תמיכה בהאמר עד כדי כך שיש כפרים שלמים שלהם במרחקים עצומים. עדיין, בשביל הכפרים האלו יהיה צורך בהשקעה כפולה.
- אם אין לך מספיק הגנה, אני ממליץ להחביא את ההאמר באחד מנאות המדבר שלך או של החברים שלך, או, לחילופין, לשלוח אותו לכפר של חברים שיש בו הגנה. רק יש לקחת בחשבון שגם בכפר שבו יש הרבה הגנה, ההאמר ייפגע כנראה. אמנם בשיעור מזערי יחסית לאם הוא היה לבד, אך עדיין פגיעות.
- לגבי החיילים- בהאמר התקפי משתמשים לרוב ב-3 או 4 סוגים של חיילים- בליסטראות, נגחים, פרשים (סוג אחד לרוב), ורגלים. כך, דוגמה נפוצה- האמר של טאוטונים יכיל גרזנים, אבירים, בליסטראות ונגחים. האמר הגנתי הוא קצת יותר בעייתי בשביל הטאוטונים, כי ההגנה שלהם נמוכה, אבל האמר הגנתי אצל גאלים לא יכלול בליסטראות או נגחים (שהם התקפיים), אלא סוגי חיילים כמו דרודריידרים ופלנקסים. שאלות רבות נשאלות גם כן על יחסים: ובכן, יש לזה תשובה ברורה, ואין צורך לחשב או להתעמק בנושא יחסים. כל דבר בא במקומו. כך, למשל, שבמגורי החיילים ייצרו סוג אחד בלבד, באורווה ייצרו סוג אחד בלבד, ובבית המלאכה ייצרו סוג אחד (אני תומך בהפרדה של כפרים כאשר בהאמר יש בליסטראות, ובכפר אחד, בהאמר משני, יש נגחים, אבל זו רק האסטרטגיה שלי. כל אחד והאסטרטגיה שלו).
- בשביל לבנות האמר יש צורך בהרבה (אבל הרבה!) משאבים. את המשאבים אנו משיגים לרוב ע"י כפרים הנקראים פידרים (מלשון feed, שפירושו בעברית האכלה). התפקיד של הפידרים הללו הוא פשוט מאוד- ייצור גבוהה כמה שניתן ומחסנים גבוהים כמה שניתן. כך שיהיה מצב שבו כל פידר מסוגל לאגור כמות מספקת של משאבים. בשביל לייעל את הפידר, בנו שוק ומשרד סחר שלב 20, ככה שיהיו לכם סוחרים שיוכלו לסחוב 300% מהכמות האפשרית לפני בנייתו. לדוגמה, סוחר רומאי שהיה מסוגל להעביר 1500 משאבים במהיר (500 ברגיל), יוכל להעביר 4500 משאבים (או 1500 ברגיל). סוחר גאלי שיכול להעביר 2250 (750 ברגיל) יוכל להעביר 7500 משאבים (או 2250 ברגיל), וסוחר טאוטוני שיכול להעביר 3000 מכל משאב במהיר (או 1000 ברגיל), יוכל להעביר הפעם 9000 עם משרד סחר שלב 20 (או 3000 ברגיל).
כמו כן, ככל שיהיו לכם יותר פידרים, תוכלו להגיע לייצור רציף יותר של חיילים בהאמר. 27 פידרים מסוגלים לייצר מספיק משאבים בשביל 24 שעות של ייצור חיילים במגורי החיילים. כמובן שזה לא כולל בזיזות, שגם הן חשובות ויכולות להוסיף כמויות עצומות של משאבים שיעזרו לכם.
מכל מקום, אני מקווה שמספיק העמקתי את הידיעות בנוגע להאמר, וסידרתי את זה במרוכז במקום אחד. כמובן שיש הרבה דברים חדשים שהומצאו מאז פרשתי, ולא אוכל לכתוב אותם, אך בכל זאת כתבתי כל מה שאני יודע על האמר. מקווה שזה מספיק למתחילים. אם ישנו מידע מוטעה, ששגיתי כנראה, אני אוכל לתקן.
קרדיט לפורום אחר!

ציטוט ההודעה