דופמין זהו הורמון\כימיקל[המופרש במוח] שבזכותו אנחנו חיים ועדיין לא שלחנו יד בנפשנו...
דופמין אחראי ל"הרגשה הטובה" שאנחנו מקבלים כשאנחנו עושים משהו, מה שגורם ל"אופוריה" ובין היתר להפחתה ברגישות לכאב, עלייה בקשב וריכוז[אחד מהמרכיבים העיקריים של ריטלין, שיכול להיות ממכר אם משתמשים בו יתר על מידה] והתמכרות.
כל פעולה שגורמת לנו להרגיש טוב, או בכלל, כל פעולה שאנחנו רוצים לעשות קשורה בדופמין, בזכותו הגן שלנו עדיין ממשיך להתקיים ולא נכחד.
מכאן נובע..... שאנחנו לא באמת עושים את הפעולה X Y Z כדי לעשות אותה.. אלה כדי לקבל את ההרגשה הטובה ממנה>דופמין.
דופמין פועל בצורה של פעולה>ציפייה להצלחה>שחרור דופמין. כשאנחנו לא מצליחים דופמין לא מופרש למוח, ואנחנו עצובים[שזה לא טוב].
כמו כל דבר שקשור בנו בני האדם המודרנים והאינטליגנטיים עדיין יש קשר לעבר הרחוק[מליוני שנים] ובזמנים קשים אלה היה חשוב שיהיה מורה דרך להגדיל את סיכויי ההישרדות שלנו [מה לעשות הגן שלנו עדיין רוצה להתקיים מסיבה כלשהיא שעדיין לא ברורה לי], וכאן נכנס הדופמין.
כשאנחנו עושים משהו שמעלה את סיכויי ההישרדות שלנו[וימשיך את קיומו של הגן]>דופמין משתחרר>גורם לתחושה טובה.
כשאנחנו לא עושים משהו שמעלה את סיכויי ההישרדות שלנו>דופמין לא משתחרר>אנחנו עצובים.
כל הרגשה טובה קשורה בשחרור דופמין למוח, וכל פעם כשאנחנו עצובים משמע ישנה כמות קטנה של דופמין במוח.
מכאן נובע..... שאין הורמון שגורם לנו להרגיש עצובים\מתוסכלים\מדוכדכים\חסרי מוטיבציה וכ'ו [אנחנו כאלה ב"רגיל"] אלה רק חוסר של דופמין[שעושה אותנו שמחים] הוא שגורם לנו להרגיש רע. מכאן נובע... אנשים שבדיכאון>רמות דופמין נמוכות במוח.
אתם יושבים עכשיו וקוראים את זה ומרגישים מדוכדכים\שליליים\מתוסכלים? אל דאגה, כל מה שצריך לעשות זה להעלות את רמות הדופמין במוח ואתם תרגישו נהדר~!
קמים בבוקר ומרגישים רע? לא צריך לנסות לשקר לעצמכם ולהגיד:"איזה יום נפלא, השמש זורחת ציפורים מצייצות אני שמח שיש לי 2 רגליים יש לי משפחה חרטא ברטא חרטא ברטא ועוד חרטא ברטא.... אולי זה כן ירומם טיפה את מצב הרוח שלכם.... אבל מה באמת גורם לכם להיות במצב רוח טוב? [נחשו אני כבר חופר על זה כל המאמר]
כשאתם אוכלים משתחרר דופמין, אם אתם אוכלים סיכויי ההישרדות שלכם גדלים [באמת? כן], כשאתם עושים סקס וגומרים יש הרגשה טובה בגוף, נחשו מה גורם לזה? למה ספורט כל כך ממכר? ולמה ספורטאים שבפציעה\פרישה חווים תסמינים דומים כמו גמילה מסמים? כשאתם מקבלים תגובה חיובית מאינטרקציה חברתית אתם מרגישים טוב? ככל שערך הבן אדם מבחינה הישרדותית\רביה גבוה יותר, יותר דופמין משתחרר, במקרה שלנו הגברים תשתחרר כמות גדולה יותר של דופמין אם נקבל תגובה חיובית מכוסית בת 20 מאשר סבתא בת 80[שום דבר אישי נגד סבתות] והביטחון העצמי יעלה [ביטחון עצמי>קשר ישיר בדופמין, בהמשך פירוט). אם נסתכל על זה מבחינה לוגית, מה גורם לעלייה גבוה כל כך[אצל הגברים] של דופמין באינטרקציה עם נשים? אם נתסכל על זה בצורה לוגית נשים זה בעיקרון שקיות שומן עם מסת שריר כמעט אפסית, באותם ימים מה תרם כל כך להיות בקשר עם "יצור" שלא יכל לשרוד בעצמו?אם לא ניחשתם עד עכשיו יש לי בשורה רעה בשבילכם..... אבל אם אמרתם סקס צדקתם! רק בזכותן הגן שלנו יכול להמשיך להתקיים.
עכשיו בקשר לביטחון עצמי, נחשווווווווווו מה גורם לזה..
עכשיו יש 2 "סוגים" של ביטחון עצמי, אחד שמבוסס על רמת דופמין גבוה ואחד שאנחנו "מזייפים" [אני מדבר פה מבחינה סטטיסטית, כמובן שיהיו המיוחדים עם רמות דופמין בשמיים ועם הפרעה חברתית או משהו כזה].
דוגמא קלאסית:בדיוק אחרי הגמירה רמות הדופמין אצל הגבר בשמיים, בכמה דקות שאחרי הגמירה תנסו להבין את ההרגשה, אתם שמים זין מה הבחורה חושבת? אתם מפחדים להגיד משהו? אתם מרגישים נפלא בלי שום קשר לשום דבר.. סתם ככה[וממש מעניין לכם תביצה האמצעית מה חושבים עליכם באותם רגעים]. באותו הזמן רמות הדופמין בשמיים, מחקרים מוכיחים שניתן למצוא עדיין כמות קטנה של דופמין שהשתחרר מהגמירה אפילו 24 שעות לאחר מכן. כנ"ל עם הקטע של להסתכל על נשים יפות בלי סיבה, אנחנו פשוט יכולים להסתכל על כוסית ערומה ולהנות מזה, רק מלהסתכל רמות הדופמין עולות. לכן גם פורנו ממכר.
כל דבר שגורם לעלייה ברמות הדופמין ממכר, מפני שאם רמות הדופמין עולות אנחנו תורמים לסיכויי ההישרדות שלנו והמוח רוצה שנעשה את זה עוד ועוד ועוד. אנחנו מכורים לדופמין, בדרך זו או אחרת אנחנו צריכים לקבל מנה מסויימת של דופמין, בין אם זה גמירה, ספורט, סמים\סיגריות\אלכוהול[מחקרים מוכחים שמבחינה סטטיסטית ככל שלאדם רמות דופמין נמוכות גודל הסיכוי שיתמכר לסמים\סיגריות[סיגריות יש גם ניקוטין שזה דיי מיחד את ההתמכרות הזו, אך גם דופמין משתחרר ומחזק את ההתמכרות]\אלכוהול כי המוח מחפש כל הזמן לעלות את רמות הדופמין], אינטרקציה חברתית חיובית, לשמוע מוזיקה, לאכול, תחביבים, הצלחה בXYZ וכל מה שגורם להרגשה טובה ממכר. ככה שאם אתם מקבלים הרבה דופמין מאינטרקציות חברתיות חיביות אתם תיהיו תלויים פחות בסמים\ספורט [לדוגמא], אם אתם מקבלים דופמין ממקור אחד [שאליו אתם מתמכרים] תיהיו תלויים פחות במקור אחר לקבל דופמין.
אני יסביר בפשטות:
הגוף רגיל לקבל 100 דופמין ביום[המוח מכור לדופמין, ההורמון הזה משתחרר בכמות גבוה כשלוקחים סמים לדוגמא], ברגע שהוא מקבל 20 האדם מדוכדך יותר שלילי וכ'ו.
אם אותו אדם יחשף לרמות דופמין 20 במשך כמה שבועות [נגיד חודש] המוח כבר לא יהיה "מכור" ל100 ויהיה "מכור" ל20. ואז והאדם חוזר להרגיש "רגיל"[למרות שהוא יהיה יותר מדוכדך מב100].
ולכיוון ההפוך, אדם רגיל לקבל דופמין 50, כשהוא מקבל 80 הוא מרגיש "תחושת אופוריה" ותחושה טובה, אם הוא ימשיך לקבל דופמין 80 הוא ירגיש פחות ב"היי" כל פעם כשהוא מגיע לרמה הזאת, וירצה עוד ועוד ועוד ועוד דופמין עד אין סוף [המוח שלנו תמיד רוצה עוד דופמין]. דוגמא מאוד טובה עם סמים, כמו שרשמתי למעלה, סמים גורמים לרמות הדופמין בגוף להרקיע שחקים, לאט לאט בן אדם שרגיל לקבל דופמין 80 לוקח סמים ורמת הדופמין עולה ל-150, אם הוא ימשיך לקחת אותה כמות סמים הוא יהיה בפחות ופחות "היי" וירגיש רגיל, ואז הוא יקח עוד יותר סמים כדי להרגיש "היי" ואז כבר הגוף מתרגל לרמות דופמין 200. וככה עד אין סוף [עד שהוא מת ממנת יתר]. הסיבה שכל כך קשה להיגמל מסמים היא בגלל שהם גורמים לשחרור כמות דופמין גדולה, שהמוח מכור לו. ואם הם יפסיקו לקחת סמים רמת הדופמין תרד ל-80 והם יהיו מדוכדכים וכ'ו, לאט לאט המוח "נגמל" מרמת דופמין 200 ומתרגל לרמת דופמין 80, והבן אדם חוזר להרגיש רגיל בלי הסמים. אך תמיד יש את הפיתוי לחזור אך ורק בגלל הדופמין שגורם ל"תחושה הטובה" ויגרום לבן אדם לחזור לקחת סמים. דופמין הוא ההורמון שמניע את העולם, זה שגורם לך לרצות לאכול, לזיין, להצליח בחיים. אתה נהנה מלראות את השפיך שלך יוצא מהגוף? או מההרגשה שזה נותן [שכוללת דופמין, יש גם סרוטין ואוקסיטוסין הם פחות קריטיים אבל גם להם יש השפעה אבל מהרבה יותר קטנה מדופמין], מה גורם לך לרצות להצליח בחיים? ההרגשה הטובה שזה נותן [דופמין].
עכשיו הקטע הכי חשוב, מה גורם לרמות הדופמין לעלות???? כל מה שגורם לנו להרגיש טוב. זאת תשובה כללית ודיי מתחמקת... ועכשיו למפציצים הגדולים שגרמים לשחרור כמות דופמין גדולה (לפי הסדר):
סמים
גמירה\אורגזמה
אינטרקציה חברתית חיובית
ספורט:הרמת משקולות וריצה זה פיצוץ אמיתי, עזבו אותכם יוגה או ספינינג או להרים 5 קילו. תפציצו כמו שצריך ואתם תודו לי.
[כל תחביב שממכר\גורם להרגיש טוב-סיגריות\אלכוהול\גולף\טיסה\לשחק במחשב\לשמוע מוזיקה\להצליח בXYZ וכ'ו]
אם אתם עדיין קוראים את זה, זה מפני שדופמין משתחרר במוח.
עכשיו שקיבלתם את הידע והכלים לאושר בחיים, תוכלו להרגיש טוב ולהבין מה באמת גורם לזה, בהצלחה.
מקורות:
http://bigthink.com/ideas/23923
http://www.reuniting.info/science/sex_in_the_brain
http://www.health-science-spirit.com/neurosex.html
http://thenextweb.com/entrepreneur/2...-expectations/
http://www.livestrong.com/article/25...mine-exercise/

ציטוט ההודעה