יש הרבה אנשים שלא יודעים את זה אז אני יכתוב פה
בקיראת שמע שאומרים את שמע ישראל
צריכים להגיד מילה במילה ולכוון ין כל מילה במחשבה כמה מילים מסויימות
"שמע ישראל ה' אלוהנו ה' אחד".
"שמע" – פירושו קבלה, וגם פירושו הבנה, דהיינו שכשאומר "שמע ישראל" יכוין פירוש הפסוק "קבל והבן ישראל", כלומר, קבל דברים אלו והבינם ותדעם שתאמין בהם, ומה הם דברים אלו? "ה' אלוקינו ה' אחד", כלומר, ה' הוא אלוקינו, וגם ה' הוא אחד.
וכשמזכיר שם הוי"ה (שם ה') בקריאת שמע, יכוין פירוש קריאתו – שהשם יתברך הוא "אדון הכל" ופירוש כתיבתו, שהשם יתברך "היה הווה ויהיה" (כי שם ה' נקרא בלשון אדנות, ואילו כתיבתו היא מלשון הויה, באותיות יו"ד וה"א וו"ו וה"א). וכשאומר תיבת "אלוקינו", יכוין שהשם יתברך הוא "תקיף ובעל היכולת ובעל הכוחות כולם".
"אחד"- כשאומר אות אל"ף של תיבת "אחד" יכוין שהשם יתברך הוא אחד, וכשאומר אות חי"ת, יכוין שהשם יתברך יחיד בשבעה רקיעים וכן בארץ. (שביחד הם שמונה, כמנין ח'), וכשאומר אות דל"ת של אחד, יכוין שהשם יתברך מושל בארבע רוחות העולם.
וכל זה הוא על פי מה שכתבו גדולי הפוסקים והמפרשים בדורות המאוחרים, אולם רבותינו חכמי הש"ס, לא ביארו לנו כלל פסוקים אלו, רק כתבו שכל אדם חייב לכוין בפזוקים אלו, ושאם לא כיון לא יצא ידי חובתו. ומכאן אנו למדים, כי אין חיוב מעיקר הדין לכוין בכל הכוונות שכתבנו, ועל כן, מי שקשה עליו הדבר, די לו בהחלט, שיכוין רק הכוונה הפשוטה ביותר של פסוק זה, דהיינו, שמע (עם) ישראל, ה' שהוא אלקינו, ה' הוא אחד. ודיו בכך. וכן הורה לנו מרן הרב שליט"א לענין כוונת הברכה הראשונה של תפילת העמידה, שאין חיוב מן הדין לכוין בכל שם ה' "אדון הכל היה הווה ויהיה", רק די מעיקר הדין לכוין שהוא שם ה' כפשוטו, כמו שאר הכינויים לה' יתברך, ודי בזה מן הדין.
ולסיכום: מי שלא כיון בפסוק ראשון של קריאת שמע (וכן באמירת ברוך שם כבוד מלכותו כמו שנבאר), לא יצא ידי חובתו במצות קריאת שמע. והכוונה שיש לכוין בז הבכדי לצאת ידי חובה, היא הכוונה הפשוטה, כלומר, שמע (עם) ישראל, ה' שהוא אלקינו, ה' הוא אחד. נמצאת כוונת פסוק זה כך היא: "שמע" – קבל והבן, "ישראל"- "ה' " - אדון הכל היה הוה ויהיה, "אלוקינו" – שהוא תקיף ובעל היכולת ובעל הכוחות כולם, "ה' " – אדון הכל היה הוה ויהיה, "אחד" = א' – ה' הוא היחיד, ח' – יחיד בשבעה רקיעים ובארץ, ד' – מושל בארבע רוחות העולם.
כוונה זו אינה מסובכת כלל וככל שמתרגלים אליה היא נעשית בנקל.



ציטוט ההודעה