אנ חייב לומר שזה ממש לא התשובה שציפיתי לה חשבתי שאפשר לתת לך גמרות ולא יהיה לך בעיה להבין, משום מה היתה לי הרגשה שאני מדבר עם מישהו שלא תהיה לו בעיה להבין מה אני בא להגיד. הגמרא בנידה היא ממש פשוטה. ואתה ממש ממש רחוק מהפשט.
טוב אז אני אענה לך לפי הסדר:
אני מבין שיש לך תפיסה רציונאלית יותר מלרוב הדתיים שאני מכיר, באמת נחמד. הבעיה היא שמעטים מאוד האנשים שמחזיקים מדעת הרמב"ם בנושא הזה והרוב הגדול מסביר כמעט את כל האגדתות כדבר שקרה במציאות. בעיקרון הם צודקים, כי ברוב האגדתות משמע שהסיפור הוא מציאות שקרתה ומנסים ללמוד ממנה משהו שקשור לסוגיא. וחוץ מזה, ידוע ששיטת הרמב"ם חולקת על הרבה הרבה ראשונים אחרים שלמדו את האגדתות כפשוטם, ידוע ששיטת הרמב"ם מסתדרת רק בדוחק רב מאוד עם כל הטקסטים שהוא מנסה להסביר בצורה רציונאלית. (הוא בעצמו מודה בזה, בהקשר מסויים הוא קורה לזה "לאנוס הפסוקים" או משהו כזה.) אתה ודאי יודע שהרמב"ם נקרא כופר גמור ביחס לכל תורת הקבלה. והיום אף אחד לא מעז לדבר נגד זה בכלל, למרות שזה הכי לא רציונאלי שיש. אתה מבין, אם הקבלה היא חרטא אז כל המקובלים הם חרטא החל מהאר"י והמהר"ל ועד הבבא סאלי והרב כדורי. תראה לי דתי אחד שמעז להגיד אני סובר כמו הרמב"ם בזה.
ספר הברית הוא ספר שהיה קצת יותר מפורסם בעבר מאשר היום. יש עליו ערך (ולא כ"כ מועיל) בויקיפדיה אם תרצה:
http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A1%...A8%D7%99%D7%AA
הדוגמא מהספר הזה רק באה להגיד לך גישה מסויימת, אני לא אומר שאי אפשר לחלוק על דברי הספר הזה או משהו.
לגבי הגמ' בנידה אני באמת מופתע שלא הבנת אותה. היא לא מסובכת בכלל.
ר' ישמעאל אמר שלוקח 40 יום ליצירת הוולד הזכר ברחם האישה (כלומר שיהיו לו איברים של ממש) ו80 יום ליצירת וולד נקבה. (הוא אומר שלכן אישה שיולדת זכר ימי טהרתה 40 יום מהלידה ואישה היולדת נקבה ימי טהרתה 80 יום מהלידה, אבל זה לא חשוב כרגע)
הגמ' מקשה עליו ממקרה שקרה במציאות, היו שני שפחות למלכה קליאופטרה, את השפחות האלה המלכה דנה למוות. אבל היא רצתה לנצל אותם לפני שהם מתות והיא עשתה בהם ניסוי. היא גרמה לכך ששניהן יכנסו להריון באותו יום, ולאחר 41 יום פתחו את הבטן שלהם וראו מה מצב הוולדות, והם ראו שגם הזכר וגם הנקבה כבר יש להם איברים והכל, בניגוד למה שאמר ר' ישמעאל שלנקבה לוקח 80 יום.
ר' ישמעאל לא קיבל את זה ואמר שיש לו ראיה מן התורה שלנקבה לוקח 80 יום להיווצר, וזלזל בסיפור שספרו לו. במילים שלו - "אני מביא לכם ראייה מן התורה ואתם מביאין לי ראייה מן השוטים?"
אח"כ הגמ' ממשיכה שם עוד ושוב מביאה מקרה מהמציאות ומזלזלת בו. אין לי כח להאריך. אם לא ברור לך קח שוטנשטיין או משהו ותראה לבד.
בקיצור רואים שם שלמרות שלחז"ל יש ראיה אמפירית שהם טועים הם ממשיכים ללמוד דברים שקשורים לטבע מדרשות בפסוקים ולא ממדענים שבזמנם.
לגבי הגמ' בחולין, אין לי שום בעיה עם העברית, מה נראה לך שאני ישאל שאלה כ"כ לא קשורה לנושא?
מה שאני הדגשתי בגמ' שם זה שרב הונא בר תורתא אומר שנחש שמזדווג עם צב נולד מזה ערוד (ד"א אני יודע שהכוונה לנחש ולא לחמור אני לא דפוק)
כאן הוא בעצם נותן לך ידע מדעי. שים לב שהוא אומר שהוא ראה בעצמו שמהזיווג של הנחש עם הצב נולד ערוד, וזה סותר את טענתך שהידע המדעי המוטעה הגיע מהמדענים שבזמנם.
כנ"ל לגבי הסלמנדרא שאף מדען לא אמר שיש חיה כזו שנוצרת מהאש, חזל קיבלו את הטענה הזו (שמקורה באגדות של גויים) ואפילו הלכו רחוק ואמרו שבגלל החיה הזו חזקיה ניצל מהאש.
אבל בעיקרו ענית לי על שני אלה כשאמרת שאתה מסביר כהרמב"ם שזה לא קרה במציאות.
נ.ב. סתם מעניין אותי איך אתה לומד את הנושא של הסלמנדרא ע"פ דרך הרמב"ם? זאת אומרת מה המסר שהגמ' באה להעביר בסיפור שלה עם חזקיה?