פרשת שמות - הרב כפיר ברוך מבורך דדון
"ומשה היה רועה"
מובא במדרש רבא, אמרו רבותינו, כשהיה משה רבינו ע"ה רועה צאן יתרו במדבר, ברח ממנו גדי ורץ אחריו עד שהגיע למקום צל ומים, ובריכה של מים ועמד הגדי ושתה, כיוון שבא משה אצלו, אמר אני לא ידעתי שרץ אתה מפני הצמא, עייף אתה, הרכיבו על כתפו והיה מהלך, אמר הקב"ה יש לך רחמים לנהוג צאן בשר ודם, חייך אתה תרעה צאני - ישראל, הוי אומר ”ומשה היה רועה“.
מבחנו האמיתי של משה רבינו היה במדבר, מקום מרוחק מבני אדם ברעותו צאן יתרו, אז נבחן במעשיו כיצד דואג הוא אפילו לגדי קטן לדעת מה חסר לו ובורח מהצאן, ונוהג עימו ברחמנות להרכיבו על כתפו, וכמו שהביא הרמ"א: שיזכור תמיד, "שויתי ה' לנגדי תמיד", גם בהיותו לבדו.
משה רבינו מנסה לדעת מה מביא את הגדי לברוח ממנו ומהעדר למקום מדבר ושממה ולהחזירו לצאן. גם כאשר רואים יהודי שבורח מהצאן ועוזב את דרך התורה ללכת למקום מדבר ושממה, הוא אינו עושה בסתם, כנראה צמא הוא לחפש טעם למצוא הנאה וסיפוק במדבר, ומשום כך צריך לרוץ אחריו לנסות להבין מה חסר לו ולהחזירו לצאן.
משה רבינו יודע להודות על האמת, אינו נוהג בגאווה ואפילו בענווה אפילו כלפי גדי, זאת דרכו של מנהיג להודות על האמת ולא יבוש. משה רבינו מגלה רחמנות על גדי זה להרכיבו על כתפו ולהחזירו לעדר, זו דרכו של מנהיג לרחם על החלשים והנדכאים, וכך אמרו במדרש (שם) על דוד המלך, שגם הוא זכה להנהיג את ישראל ,בזכות שהיה מרחם על הקטנים שבצאן והיה מוציאם למרעה לפני הגדולים כדי שיאכלו את העשב הרך.
ה' יזכנו למנהיגים בהם נאמר "וירעם כתום לבבו ובתבונות כפיו ינחם" !
מעיינה של תורה
"ויקם מלך חדש על מצרים אשר לא ידע את יוסף..... ויעבידו מצרים את בני ישראל בפרך“, סמך הכתוב קימת המלך החדש על מצרים אשר לא ידע את יוסף ועבודת בני ישראל בפרך, למה שישראל פרו ורבו במאוד, לומר לך שזו הייתה סיבה לדבר זה, כיון שראו המצרים שישראל פרים ורבים במאוד, חידשו גזירות עליהם כדי להמעיטם ולאבדם, זהו שאמר הכתוב: ויקם מלך חדש, נחלקו רב ושמואל על משמעות המילה ”חדש“, רב אמר חדש ממש שהמלך הקודם מת וקם מלך חדש תחתיו, והוא אשר עשה את כל הרעה האמורה בפרשה, וחד אמר אותו מלך היה, אלא שנתחדשו גזירותיו להפוך מלהטיב לבני ישראל להרע להם, ולכן אמר הכתוב ”חדש“ - שמחדש עליהם גזירות ופורעניות מפעם לפעם, טעם מאן דאמר חדש ממש, שכתוב חדש הרי שהמלך חדש היה, וטעם מאן דאמר שחדש גזירותיו משלא כתב כאן וימת מלך מצרים, וימלוך תחתיו מלך חדש, אלא ויקם מלך חדש -המלך קם להרע להם בגזירות חדשות.
"אלמלא משמרין ישראל שתי שבתות כהלכתן מיד נגאלים"(תלמוד בבלי, שבת קיח, ע"א.).
שבת שלום לכולם



ציטוט ההודעה