זיווג חוצה גבולות: ערוד נדיר מישראל עובר לצ'כיה



לאחר מסע חיפושים בן שלוש שנים, מצאו בספארי ברמת-גן שידוך לצמד הערודים הנדירים. הערוד הבוגר יועבר לצ'כיה כדי להתרבות עם הנקבות בגן החיות המקומי ובתמורה, נקבת ערוד צ'כית תגיע לישראל בשבועיים הקרובים. כיום מצויים הערודים בסכנת הכחדה עולמית

שני ערודים אחים זכרים שנולדו בשמורת החי-בר יטבתה ועברו בשנת 2006 לביתם בספארי ברמת-גן, יאלצו להיפרד זה מזה בקרוב. הבוגר בחבורה, ערוד בן תשע שנים, נבחר להשתתף בתוכנית אירופאית להצלת מינים בסכנת הכחדה ויוטס השבוע לצ'כיה, במטרה להרביע את נקבות הערודים בגן החיות המקומי.

"הוריהם של שני הערודים שנולדו בחי-בר יטבתה הובאו בשנות ה-70 מאתיופיה לישראל, כך שמדובר באוצר עולמי בסכנת הכחדה", מסבירה ד"ר אמיליה טרקל, זואולוגית הספארי. "מאז ששני האחים הגיעו אלינו, ניסינו למצוא לזכר הבוגר מקום מתאים בו יוכל להתרבות ובשאיפה להביא אלינו נקבה בוגרת מינית, בכדי שנוכל להקים גרעין רבייה מקומי, בנוסף לנוכחי שקיים בחי-בר".



הערוד, אבי חמור הבית שבויית לפני אלפי שנה, זוכה למראה ייחודי תודות לפסים והצלבים החינניים המעטרים את רגליו. כיום החשיבות הזואולוגית של הערודים הינה גבוהה במיוחד לאור הציד הנרחב שנערך בהם בטבע, התקרבות האדם לשטחי בר וכתוצאה מכך, הם מוגדרים כבעלי חיים בסכנת הכחדה חמורה בטבע. כיום ישנם פחות מ-600 פרטים בלבד בסומליה, אתיופיה ואריתריאה. בגני החיות ובשמורות טבע ברחבי העולם מנסים להציל את המין מהכחדה מוחלטת בטבע, באמצעות גרעיני רבייה. מספר הערודים בשבי עומד כיום על 130 ערודים בלבד.

הערוד מישראל - המרביע הראשי של הנקבות בצ'כיה

בגן החיות הצ'כי ישנו עדר מרשים המכיל שני זכרים ושלוש נקבות, שהובאו מגני חיות בגרמניה בתחילת שנות ה-90. בשנה שעברה חגגו בגן החיות את הסייח ה-16 שנולד בגרעין הרבייה המקומי ולדברי הזואולוגים הצ'כיים, רק בחמש השנים האחרונות נולדו שמונה ערודים, שעברו לגני חיות אחרים בעולם כדי להתרבות.

כיצד מגלים מי מבין חמורי הבר בספארי מתאים יותר לשמש כאבא לדור העתיד של הערודים? לאחר סדרת בדיקות גנטיות, התברר כי הבוגר בחבורה גבר על הצעיר בן החמש.



הערוד הבוגר נמצא בעל מטען גנטי רחוק מהערודים המצויים בגן החיות בצ'כיה, דבר שיסייע להפחית את הסיכוי לזיווג בין ערודים קרובים ולמחלות גנטיות בעתיד.
הצעיר בן 5

טרקל מציינת כי עם שיעורי רבייה מוצלחים, גן החיות הצ'כי נמצא מתאים לזכר הישראלי. "הצ'כים הבטיחו לנו כי כאשר הערוד הישראלי יגיע אל משכנו החדש, הוא יזכה לכבוד הראוי. הוא יופרד מהזכרים האחרים ויהיה הערוד המיועד להרביע את הנקבות ולהזרים "דם חדש" לאוכלוסיה האירופאית", היא אומרת ומציינת כי במסגרת תוכנית השידוכים העולמית, נקבה צ'כית תועבר לספארי בשבועיים הקרובים.




לדברי טרקל, מרבית מהאוכלוסיה שהובאה לישראל, פוזרה במרוצת השנים לגני חיות באירופה ובארה"ב. מספרם של הערודים הטהורים מבחינה גנטית בגרעיני רבייה ברחבי העולם עומד על פחות מ-150 פרטים.

בספארי מעריכים כי הערוד שיוטס היום (ב') להונגריה, משם יועבר לגן החיות בצ'כיה, ישהה מספר ימים בבידוד כדי לוודא שהוא מתאושש מהטיסה ולא סובל מבעיות רפואיות.

לאחר מכן, ישתלב בהדרגה עם נקבה אחת ואז עם שאר הנקבות בעדר. למרות שהערודים חיים בטבע במזג אוויר צחיח יותר, טרקל מציינת כי לא צריך לדאוג שהערוד יסבול מתנאי קור קשים. "בגן החיות הצ'כי ישנן אורוות פנימיות מקורות ולערוד תמיד יש אפשרות להחליט באם הוא רוצה לצאת לתצוגה החיצונית או להישאר בפנים בטמפרטורה יציבה", היא מרגיעה.


בספארי ניסו במשך שנים רבות להצטרף לפרוייקט רביית הערודים כדי לסייע במלאכת השבת מינים בסכנת הכחדה לטבע. לפני מספר שנים הגיעה לספארי נקבת ערוד מבוגרת, אך היא מתה לאחר זמן קצר. במהלך השנים נוצרו בטבע הכלאות רבות בין החמורים לערודים ומספר הערודים הטהורים מבחינה גנטית נמוך במיוחד. בספארי מקווים כי הנקבה בת התשע שתגיע מצ'כיה בשבועיים הקרובים, תפתח צוהר לדור חדש של ערודים בישראל.


קרדיט לאתר Ynet