R.U.S.E

אחרי שעות מרובות של משחק, ואחרי הפסדים וניצחונות, וירידה על הצבא הצרפתי הגיע הזמן לבקרוב.

RUSE הוא משחק שקורה בחזית האטלנטית (אירופה ושות') לאורך כל שנות מלחמת העולם השנייה, מהבליצקרינג ועד הסוף הידוע שלה. נשמע כמו עוד משחק אסטרטגיה רגיל של WW2? ובכן זה אומנם נשמע ככה, אבל זה רק נשמע.
בRUSE, לראשונה בהיסטוריה של משחקי האסטרטגיה כפי שהיא ידועה לי, יש לכם את האפשרות להשתמש בכל מיני תחבולות מיוחדות שבשל המכניקה של המשחק (אין Fog of War, או כל דבר אחר שיסתיר לכם את המפה ואת היחידות הנעות עליה) הופכות לקריטיות. שימוש נכון בתחבולות יכול לנצח לכם את המשחק גם אם זה לא נראה ככה, או שהן יכולות לגרום לכם לבזבז זמן במקום לא נכון.

לא היו לי ציפיות גבוהות במיוחד מהמשחק הזה. כלומר, כן קיבלתי תחושת הייפ עצומה בגלל הטריילר שלו אבל כשראיתי את המשחקיות זה דיי צינן אותי, אבל הבטא גרמה לי רק לחכות למשחק הזה ולקנות אותו מהר ככל האפשר.

אומנם בטא היא בטא, משמע - לא גרסא סופית של המשחק, ורק במהלך השבוע האחרון (לכתיבת הכתבה - ה15 בדצמבר) הוסיפו את כל הצבאות (שרק גרמו לי ליהנות עוד יותר), עם עוד מפות, וזה גרם למשחק להיות יותר טוב.

במשחק יש 6 צבאות: ארצות הברית, גרמניה, בריטניה, ברית המועצות, איטליה וצרפת; לכל צבא יש התמחות משלו:

איטלקים: יחידות חלשות באופן כללי, אבל מהירות. ניידות ומתקפות מהירות זה שם המשחק פה. לא משנה איך מסתכלים על זה, מהניסיון המועט שלי איתו, גיליתי צבא של נמושות שזזות מהר, הם יהיו כלי מצוין בידיו של קוראני מטורף.

בריטים: חיל האוויר של בריטניה הוא ללא ספק חיל האוויר הכי מטיל אימה במשחק, המטוסים החזקים ביותר במשחק. שם המשחק פה הוא חיל האוויר, החילות האחרים יכולים להיות מאוד לעזר, המטוס היחידי שיכול איכשהו לאיים על ההגמוניה של מטוס הספיטפייר בשמיים הוא הME262 הגרמני, שהוא הרבה פחות נגיש ממנו מבחינת עלות ועלות פיתוח. לבריטים בניגוד לצבאות האחרים אין בעיה להתבסס על חיל אורי בצורה כמעט בלבדית.

צרפתים: מאחר שהצרפתים הושפעו מדוקטרינה של הגנה נייחת, הצבא שלהם הוא ללא ספק הכי איטי במשחק. הטנקים שלהם אומנם חזקים מבחינת שריון אבל הם איטיים בצורה אגדית, המטוסים שלהם מקבלים ציון נכשל, ארטילריה לא מדויקת בעליל, מחסור ביחידות מתקדמות ועוד הפכו את הצבא הזה באופן פרדוקסאלי לצבא החביב עליי. סיבה: ההגנות המפלצתיות של הצבא הזה, קו מז'ינו הוא ללא ספק ההגנה הכי חזקה במשחק הזה, הטנקים שלהם מסוגלים להתמודד בכבוד מול טנקים דומים להם, הצבא הצרפתי בכללי הוא מאוד הגנתי ומומלץ למי שאוהב לשחק במגננה והתקפה מטווח רחוק, אבל הם סובלים ממחסור רציני בAA.

גרמנים: צבא ממוצע מאוד, הם בעלי שילוב מצוין בכל התחומים, חיל האוויר שלהם מטיל מורא (הם הצבא היחידי בעל מטוסי סילון), שריון טוב ויחידות מגוונות, הופכות את הצבא הזה לצבא מאוזן בכללי וכמו במציאות, לצבא שכל האספקטים חשובים לניצחונו, מה'מאוס' האדיר ל'פנת'ר'. הבעיה היא שהיחידות שלהם יקרות באותה המידה שהן חזקות, במיוחד היחידות המתקדמות (והחזקות) יותר, מה שגורם לנחיתות מספרית מובהקת בקרבות מול צבאות שמתבססים על מאסות (רוסים ואמריקאים).

סובייטים: כמו במציאות, מתבססים על כח אש טהור ומאסות של יחידות, הטנקים שלהם הם הטנקים הכי מאיימים במשחק (IS2 וIS3, וכל מילה מיותרת) בעלי אריטלריה (קטיושה זה דבר הרסני) טובה, המטוסים שלהם נחותים מרוב המטוסים שקיימים במשחק (חוץ מהIL2 שהוא מטוס מצוין), ולמעשה, זה צבא שמתבסס על שריון ועל מאסות, לפני שהצרפתים הופיעו הוא היה הצבא האהוב עליי.

אמריקאים: כמו הגרמנים, מאוזנים באופן כללי, עם שריון שהוא מתחת לכמעט כל ביקורת, אבל בניגוד לגרמנים, הם בעלי יכולות ייצור מדהימות, ציטוט של גנרל גרמני למקבילו בצבא האמריקאי "טייגר 1 שלנו שווה 10 שרמנים שלכם, הבעיה היא שתמיד יש לכם 11" וכל מילה מעבר לזה מיותרת לחלוטין.

במשחק יש מגוון רחב של יחידות, שבחלוקה גסה אפשר להגיד שהן חי"ר וחי"ר ממונע, שריון, אנטי טנק, מטוסים, ארטילריה וAA, ונשקים ניסיוניים; גם בתוך קטגוריות אלו יש חלוקה לקטגוריות משנה. חלק נרחב מהיחידות ניתנות לשדרוג/החלפה ביחידות יותר מתקדמות ויותר חזקות, יש גם הגנות שאפשר לבנות (הסוג שלהן משתנה מאוד מצבא לצבא).

הכלכלה מתבססת על קווי אספקה שצריך מבנים בשבילם, מה שמונע לדעתי את הראשים (Rush) שהיו כמעט תמיד מנת חלקם של משחקי C&C באשר הם, והבעיה הכי גדולה שלהם עד היום מאחר שמקור ההכנסה הזה שברירי בצורה מפחידה, והוא מוגבל בכמות שלו, תמיד כדאי לשמור עליו למרות שזה הוא לא המקור היחיד, האלטרנטיבה יקרה פי 2 ומפיקה פחות כסף (מבנה יקר המספק הכנסה באופן קבוע).

החלק שמייחד את המשחק מכל המשחקים שהכרתם: התחבולות (ייקראו רוז' מעכשיו).
יש 10 רוז'ים במשחק שקיימים בכל הצבאות:

צבא מזויף: כמו השם שלו, יגרום לצבא מזויף של יחידות להופיע ולהטעות את היריב, אף יחידת סיור לא תוכל לדעת שזה זיוף עד שהיא לא תתקיף אותו. יכולת מאוד מעצבנת כאשר מפעילים אותה נגדך.

מבנה מזויף: כמו הצבא המזויף - במקום יחידות, מבנים.

בליצקריג: גורם ליחידות בחלק מסוים של המפה להיות מהירות ב50% מהמהירות המקורית שלהם. מאוד יעיל כשרוצים לגרום לצבא לזוז במהירות, או להרוויח יותר כסף מקווי האספקה.

פנאטיות: גורם לכל היחידות שלך בחלק מסויים של המפה לקבל בונוס למוראל. במקום לברוח כשהן סופגות נזק קשה (ואצל הצרפתים אפילו לפני) הן ילחמו על המוות.

טרור: יגרום להפעלת לוחמה פסיכולוגית על האויב שתגרום לו לברוח מוקדם מהרגיל.

הסוואה: מסווה את כל המבנים שלך בחלק מסוים של המפה. מעולה להסתרת הגנות ודברים שלא רוצים שידעו על קיומם, או להטעיית ארטילריה, חסר תועלת מול יחידות סיור.

דממת אלחוט: גורמת לכל היחידות בחלק מסוים של המפה להיות בלתי נראות. מעולה אם רוצים להבריח צבא אל מתחת לאף של היריב. שימושי להפליא אבל חסר כל תועלת מול יחידות סיור.

פיענוח: יגיד לך את כל הפקודות שצבא היריב יקבל באיזור מסוים.

מרגל: מגלה את כל היחידות הבלתי מזוהות/החבויות באזור מסוים.

הסוואת יחידות קלות ככבדות: במפה, בלי יחידות סיור, אתה תדע את גודל הצבא של היריב ואת הסוג שלו, האם הוא קל או כבד (בצורת דגל קטן או גדול, בתאמה). היכולת הזו תסווה יחידות קלות ככבדות ולהיפך.

אני יכול להגיד שיותר מחצי מהרוז'ים עובדים ויעילים; במיוחד הבליצקריג - יכול לגרום ליתרון מוקדם בשביל התקפה או הגנה. דממת האלחוט תפסה אותי הרבה פעמים לא מוכן וגרמה לי להבין בצורה נחרצת את נחיצותם של מטוסי הסיור במשחק. יחידות שתחת טרור יגרמו לכם להתקף עצבים כשתגלו שהן בורחות. חבל שאפשר להפעיל רק 2 רוז'ים לכל איזור, למרות שהסיבה מובנת...

הגראפיקה במשחק מעולה, אפשר לראות דברים בצורה מדהימה (לראות בית מרחוק ואז לעשות זום אין ולראות את כל החלונות, ואריחים וכו') וגם אפשר פשוט לעשות זום אאוט לכל המפה ולשלוט מלמעלה על הכל, הוא גם זז דיי טוב (ויש לי מחשב עגלה מסוג סוסיתא דגם 67).

האיזון במשחק הפתיע אותי לטובה מאוד, יש פה ושם כמה מקומות שצריך לטפל בהם (במיוחד בנושא של Tank Destroyers, ועצם העבודה שחיילים לא הכי יעילים שיש, אלא אם אתה אחד שאוהב לארוב), אבל ההרגשה הכללית היא של משחק שעבדו עליו המון. רוב מי שאני יודע שהוא בבטא, אומר שהמשחק הזה מצוין ומאוד נהנה ממנה. לפעמים אני לא שם כ"כ לעובדה שזה בטא מרוב שהמשחק טוב (למרות שיש פה ושם באגים שיכולים לשגע פילים), הוא כמעט בביטחון מלא יותר יציב ויותר מוכן מאפייר כשהוא יצא.

לדעתי המשחק הזה יהיה מצוין, כשהוא יהיה מוכן, השאלה היחידה היא מתי... התשובה: איפשהו בQ1 של 2010= בקרוב מאוד!