מעמד האשה ביהדות
הטענה:
• בתשובה לשאלה "מה עם מעמד האישה ביהדות?" כתוב בחוברת ההדרכה להחזרה בתשובה שיש לענות בקול רך, לשבח את השואל ולומר שזה לא המעמד של האשה שונה, אלא התפקיד שלה.
• טריק אחר הוא להפוך את היוצרות: טוענים שהאשה נעלה על הגבר, ומכאן ממשיכים לאן שרוצים. (למשל: "ולכן יש לה פחות מצוות" או "ולכן היא צריכה ללמוד פחות")
תמצית התשובה:
הסטת נושא. גם המעמד שונה וגם התפקיד, ושהפירסומאי המטיף לא יעביר לך נושא. הסטת תשומת הלב להבדלי התפקיד השונה נועדה להסוות את הבדלי המעמד. הדתי מברך כל יום "ברוך שלא עשני אשה" והדתיה מברכת "ברוך שעשני כרצונו". הבדלי התפקיד קשורים בהבדלי מעמד.
תקציר התשובה:
• פסולה. נשים פסולות לעדות ביהדות, כי אינן נחשבות למהימנות. זה לא עניין של תפקיד אלא של מעמד. זה גם בגלל שהן נעלות כל כך, עד שאי אפשר לסמוך על עדותן.
• ירושה. אם יש לאדם בנים ובנות, והאדם נפטר, אז הבנים מתחלקים בירושה והבנות לא. הן פשוט נעלות מדי בשביל לקבל משהו.
• אמינות. אשה איננה מוסמכת לאשר ביעור חמץ, כי אין סומכים עליה שהיא לא העלימה עין מהחמץ. היא נעלה מכדי להאמין לה.
• תורה. אין ללמד את האשה תורה. מי שמלמד את ביתו תורה נחשב כאילו לימד אותה דברים תפלים. היא נעלה מדי בשביל התורה.
עוד על מעמד האשה:
• שוביניזם ברוח ישראל סבא מאת ישי שמש: http://www.hofesh.org.il/gamzo/shoovinism.html
• מעמד האשה בהלכה היהודית, מאת צופיה מלר
http://www.hofesh.org.il/articles/woman/woman.html
מעט חומר למחשבה: http://www.hofesh.org.il/papers/think_and_act.html
לזכור ולהגיד: אני מרגיש שאתה מנסה למרוח אותי. למה אישה פסולה לעדות?
סדר חברתי
הטענה: אולי הדת שקרית, אבל היא טובה לחינוך ההמונים. בלי הדת אנשים יהיו רשעים וחטאים.
תמצית התשובה:
1. זה פטרוני.
2. אה, כן? זו טענה שאין לה סימוכין ברורים במציאות.
הפרכה בדרך השלילה:
אירן. גם אירן דתית.
טבח יהודי. דוד המלך הוציא להורג בשם הדת שני שלישים מהשבויים המואביים. לאחר מעשה העגל טבחו ישראל איש את אחיו, בגלל הדת.
תקציר התשובה:
זה פטרוני. מי אתה שתקבע לאחרים מה טוב להם? מי הרבנים שיקבעו? האם היית מוכן להיות זה שקובעים בשבילו מה טוב לו? למה שאתה תקבע לי לפי מה שנח לך? בוא נתחלף.
מאיפה לך שזה טוב? אין לכך סימוכין ברורים במציאות. דוקא בקיבוצים, שברבים מהם אין אפילו בית כנסת, יחסי אדם לאדם הם טובים יותר מאשר אצל ציבורים דתיים רבים. הדת מביאה לסדר חברתי שיש בו סובלים רבים: עגונות, ממזרים, אנשים שאסור להם לעשות מה שהם אוהבים. בכלל, למה לבחור דוקא את הסדר הזה? הוא ישן ומיושן ולא מתאים לרוב האנשים החיים היום.
לזכור ולהגיד:
• אז כל מי שלא מאמין בדת הוא פושע?
• אתה מוכר את הדת בתור שקר מועיל?
שכר ועונש
שמות נוספים: הצדקה בעולם הבא, הגמול, גיהנום וגן עדן.
הטענה: לא יכול להיות שאין צדק. יש צדק והגמול הוא בעולם הבא.
תמצית התשובה:
החיים קשים. זה נכון שלא נח שאין צדק, אבל זה מאד יכול להיות. זה גם כך. אתה יכול לקבל את זה או לטמון את הראש בחול. זה שתאמין בגמול בעולם הבא זו בריחה מהמציאות הלא נעימה.
הפרכה בדרך השלילה:
הגינות בהודעות. אם כך אז זה לא הוגן מצד אלוהים שחלק מהאנשים יודעים שצריך לשמור מצוות ואל חלק המידע הזה בכלל לא מגיע. אלה ילכו לגהינום בלי שיזהירו אותם. לא יפה.
תקציר התשובה:
הרוצה לשקר – ירחיק עדותו. הפירסומאי המטיף עשה עבודה יסודית והרחיק את העדות עד העולם הבא. משם עוד אף אחד לא חזר כדי לדווח. בכלל, זה חשוד שמישהו מדבר בבטחון על מה שקורה במקום שאף אחד עוד לא חזר ממנו כדי לדווח.
יתרונות נוספים:
• עד שתמות ותגלה שרימו אותך – אתה תקיים מצוות ותצביע למפלגות חרדיות.
• לא ברור בכלל שאחרי שתמות אתה תבין שרימו אותך, כי לא ברור אם נשאר מה שיבין.
• גם אם כן – אחרי שתמות יהיה לך קשה לחזור ולהתלונן שרימו אותך.
• עד אז גם הפירסומאי המטיף אולי ימות, ולא תוכל לתבוע ממנו הסברים או פיצויים.
לסיכום: טוב לחתום על שטר ללא כיסוי ועם כיסוי תחת.
עוד על הטענה: "ציידי הנפשות", עמודים 28-29.
לזכור ולהגיד: מי בדיוק חזר מהעולם הבא כדי לספר לך מה קורה שם?
רכישת אהדה
רב המכר
שמות נוספים: נפוצות התנ"ך.
הטענה: התנ"ך הוא רב המכר של כל הזמנים.
תמצית התשובה:
1. לא נכון. הלוחות הלוגריתמיים והטריגונומטריים הודפסו ביותר עותקים.
2. אז מה? מה הקשר בין נפוצות לאמת?
3. מיליארד נוצרים. מדובר בתנ"ך עם הברית החדשה. ספרי תנ"ך בל הברית החדשה יש רק כמה מליונים.
הפרכה בדרך השלילה:
הסיפרון האדום. דבר הדפוס הנפוץ ביותר אחרי הלוחות והתנ"ך הוא הספרון האדום של מאו, אשר כולל את תמצית הקומוניזם הסיני. לכל סיני יש ספר כזה. האם זה הספר הכי חשוב אחרי התנ"ך?
לזכור ולהגיד: התנך הנפוץ זה בגירסה עם הברית החדשה, נכון?
חרדופוביה
הטענה: החילונים מנסים להרחיק את המחזירים בתשובה מעצמם ובעיקר מילדיהם כי הם מפחדים שהציבור יכיר חרדים ויבין וישתכנע.
תמצית התשובה:
1. סינון המידע: כששולחים פירסומאי מטיף זו לא יצירת הכרות, אלא יחסי ציבור. החרדים הם אלה המתנגדים למפגשי נוער, בגלל חילוניפוביה.
2. גבול הליברליזם: הנכונות לשמוע כל דעה נעצרת בדעות הרוצות לשלול את חופש הדעה או המסיתות לפשע. כאן יש לנו דעה המכוונת לשלול את חופש הדעה.
הפרכה בדרך השלילה:
מדיח הוא מדיח. אנחנו מרחיקים מהילדים גם כיתות משיחיות, סוחרי סמים, מדיחים לזנות ומיסיונרים נוצרים. החרדים ודאי תומכים בהרחקת כל אלה. אין הבדל בין הדחה לכיתה משיחית לבין הדחה לחרדות.
תקציר התשובה:
• פרסומאי: אדם הבא לנאום יכול להציג את כל מה שיפה ולהסתיר את כל מה שרע. הוא גם הרבה יותר רהוט מרוב שומעיו ומנוסה בויכוח. הוא גם יכול להתחמק מכל נושא לא נח ("הנושא הזה רחב מדי למסגרת הדיון הנוכחית" או התחמקויות דומות). אם רוצים להכיר אפשר לעשות מפגשי נוער. כך עושים בין חילונים לדתיים לאומיים, כך עושים בין יהודים לערבים. כך עושים בין קיבוצים ועיירות פיתוח. כך עושה כל מי שמאמין שכדאי שיכירו אותו. הבאַת מחזיר בתשובה לבית ספר היא הבאַת פירסומאי.
• גבול הליברליזם: מדינות דמוקרטיות לאחר גרמניה של שנות השלושים אינן מרשות יותר להשמיע דעות אשר שוללות את חופש הויכוח. גם פגיעות אחרות בחופש מסוייגות.
• אחריות הורים ומורים: אנחנו לא מרשים לילד לפגוע בעצמו מחוסר ידע. כך, למשל, אין נותנים לפעוט ללכת לבד לכביש ואין לוקחים ילדים לחופים מסוכנים. זו חובת המורה וההורה להגביל את החופש במקרים האלה. באותו אופן לא ניתן לילד (וגם לא לאדם בוגר) להשתמש בסמים. גם הצטרפות לכת משיחית או לקהילה חרדית היא נזק עצמי שיש למנוע.
עוד על חילוניפוביה:
• על אנשי מר"צ: http://www.hofesh.org.il/haredim_papers/980814.html
לזכור ולהגיד: אז למה החרדים מתנגדים למפגשי נוער בין חילוניים לחרדים?
מיתוס אהבת הבריות
הטענה: החילונים מנוכרים זה לזה וכל מה שמעניין אותם אצל זולתם זו התועלת שהם יכולים להפיק ממנו. החרדים אמונים על "ואהבת לרעך כמוך".
תמצית התשובה: זו החזות שחושף הפירסומאי המטיף. כציבור, אין יותר אהבת בריות אצל החרדים. גם אצלם יש מעשים שליליים ומעשים חיוביים.
הפרכה בדרך השלילה:
• אבנים. אז למה חרדים זורקים אבנים על מכוניות הנוסעות בשבת? הרי הם אוהבים את הנהגים ולא רוצים שהם יהרגו.
• אלימות. אז למה חרדים מכים נשים הלובשות מכנסים קצרים? האהבה הזו נראית נגועה בסטיות מסויימות.
• פילוג. אז למה החרדים מפולגים לכל כך הרבה זרמים? זה כנראה סוג מיוחד של אהבה: אהבה מפלגת.
תקציר התשובה:
• קל להגיד. שים לב כמה זה זול לטעון "אצלנו אוהבים יותר" כאשר אתה לא יודע את המציאות: אתה לא יכול להביא עובדות נגד, הפירסומאי המטיף יכול לבחור אילו עובדות הוא יספר לך ואילו לא, והוא גם יכול להמציא סיפורים. אין לך שום דבר לעשות.
• בחירתו של סבא יוסף. בקיבוץ מעין ברוך גר אדם חרדי, הסבא יוסף, עד ליום מותו. סבא יוסף עזב את מאה שערים ועבר לגור בקיבוץ. הוא אמר שאנשי הקיבוץ מקיימים הרבה יותר מצוות מאשר החרדים: הם אמנם לא מתפללים שלוש פעמים ביום, הם מחללים שבתות, הם לא שומרים כשרות ולא מקפידים על דיני טהרה, אבל הם מנצחים בתחרות בזכות הפער הגדול במצוות שבין אדם לחברו.
עוד על אהבת הזולת:
• אוסף מרשים של ציטוטים מחרדים מופיע במאמר "על השנאה" של אינג' קדיד לפר, אשר הופיע ב"העיר": http://www.hofesh.org.il/articles/sinaa.html
• אוספי ציטטות רבים מהעיתונות החרדית: http://www.hofesh.org.il/haredim_pap...im_papers.html
• צו פיהוק מאת יואל ריבק: http://www.hofesh.org.il/articles/zav_pihook.html
לזכור ולהגיד: אז אתה אומר שכל החילונים אגואיסטים?
אחדות העם
הטענה: חוסר הסובלנות של החילונים כלפי החרדים זורע פילוג בעם. בבקשה, קצת יותר סובלנות.
תמצית התשובה:
מדרון חלקלק. אין סובלנות לדחיפה במדרון חלקלק.
הפרכה בדרך השלילה:
• כיתות. גם לגבי כיתות משיחיות אנחנו לא סובלניים. גם לגבי סוחרי סמים. ההחזרה בתשובה היא לדעתנו הדחה מדרך הטוב.
• סימטריה. אם סובלנות, אז בבקשה: תהיו סובלנים ואל תתערבו לנו בחיים.
• עויינות חרדית. אם אחדות, למה אתם מכריזים על יום חג ושמחה ביום הזכרון לחללי צהל? ולמה על יום אבל ביום העצמאות?
על זה כתב חנניה רייכמן:
עקור נא, בעל תוכחה
את התככים מתוכך!
תקציר התשובה:
מדרון חלקלק: חנניה רייכמן כתב:
אם לשֵד מושטת זרת
כל היד אינה חוזרת
הויתור הקטן לא יבוא לבד. אחריו ינסו המחזירים בתשובה להמשיך את המומנטום ולצוד עוד נפשות.
נסיונות ההתקרבות של המחזירים בתשובה איננה "רק בקשה קטנה", אלא שלב ראשון בתכנית החזרה בתשובה.
כך גם ההקמה של מוסד חרדי בלב שכונה חילונית או הבאת פרסומאי מטיף של חזרה בתשובה במסווה של לימוד יהדות.
עוד על אחדות העם:
• צו פיהוק מאת יואל ריבק: http://www.hofesh.org.il/articles/zav_pihook.html
• נסיון מוזר, מאת דן מלר: http://www.hofesh.org.il/letters/strange_trial.html
• לעצור את הכפיה מאת רן כהן: http://www.hofesh.org.il/letters/maariv_lanoar1.html
• סובלנות חרדית לאנשי מר"צ: http://www.hofesh.org.il/haredim_papers/980814.html
לזכור ולהגיד: אז למה החרדים לא עומדים דום ביום הזכרון ומכריזים יום אבל ביום העצמאות?
קדושת הלשון העברית
זוהי קבוצת טענות ופלפולים המסתמכת על אמונה שהאמת מתגלה דרך המילים והאותיות של הלשון העברית.
הסיבה היחידה להאמין בכך היא רגשית: זה נותן לאנשים הרגשה של ייחוד שהם משתמשים בלשון קדושה.
פרט לכך זה חסר כל הגיון.
מבחינה דתית זו פשוט עבודת אלילים: להאמין באותיות שהעברית קיבלה מהאשורית…
הקבוצה הזו כוללת גימטריה, פסוקי נבואה, דילוגי אותיות וכדומה.
הריקנות בטיעונים אלה מומחשת בין היתר ב- ציידי הנפשות, עמודים 69-77.
אזהרה בקשר לסטטיסטיקה
אם אתה לא יודע את המחירים אז אפשר לעבוד עליך במחירים.
אם אין לך מושג במחשבים אז אפשר למכור לך בקלות מחשב דפוק. חשוב שתהיה מודע, ולא תקנה לבד מחשב.
אם אין לך מושג בסטטיסטיקה אז אפשר למכור לך לוקשים. אתה יכול לבחור לאכול את הלוקשים שמאכילים אותך או להודות שאתה לא בקי בסטטיסטיקה. השיכנוע וההתלהבות של הפירסומאי שמולך שהוא צודק אינם מהווים שיקול. גם הוא אינו בקי בסטטיסטיקה. תן לו להתלהב לבד.
לזכור ולהגיד:
• אני יודע שאפשר למכור אותי בסטטיסטיקה, אבל מה הרקע שלך בסטטיסטיקה?
• למה זה לא משכנע את הפרופסורים החילוניים לסטטיסטיקה?
גימטריה
תבנית הטענה: סכום הגימטריה של האותיות ביטוי א שווה לסכום סכום הגימטריה של האותיות ביטוי ב. מכאן נובע שביטוי א הוא ביטוי ב. כל מי שלמד סטטיסטיקה יודע שזה הרי לא יכול להיות מקרי.
תמצית התשובה:
1. יש מעט מדי מתמטיקאים. מי שלמד סטטיסטיקה יודע שזה יכול להיות יופי מקרי, תשאלו חבר שלמד סטטיסטיקה. הפירסומאי המטיף מסתמך על זה שכמעט אף אחד בקהל לא למד סטטיסטיקה.
2. אין קשר. אין שום קשר בין המשמעות של ביטוי לבין הגימטריה שלו.
3. בחירה מגמתית. יש המון ביטויים עם אותה הגימטריה. הפירסומאי המטיף בוחר אחד אשר מתאים למה שהוא רוצה לומר. מי שהיה משקיע כמוהו בחיפוש היה מוצא שם עוד דברים.
הפרכה בדרך השלילה:
• דוגמת התאונה בנתיבות, "ציידי הנפשות", עמוד 25.
• בג"ץ = המן = המלך. חלק מהמחזירים בתשובה מציינים שהגימטריה של בג"ץ (95) היא כמו של המן (95) ומסיקים מזה כל מיני מסקנות נגד בג"ץ. הם מתעלמים למשל מכך שגם הגימטריה של המלה המלך (95) היא זהה. זה לא פחות נכון (שה שטות וזה שטות), אבל זה פחות נח להם.
• הספר "החרדים" של אמנון לוי עמוד 199 למטה.
• התלמוד. ישי לוי מציין שהגימטריה נותנת את אותו המספר (524) ל- "תלמוד בבלי" ול- "הבל הבלים חסר בסיס".
תקציר התשובה:
אם מחפשים מוצאים כל דבר. הגימטריה של רוב המילים בעברית מסתכמת לפחות מאלף. יש בעברית עשרות אלפי מילים עם גימטריה של פחות מאלף מכאן שיש מקרים רבים של עשרות מילים עם אותה הגימטריה. אם מוסיפים צרופים של מילים אז מקבלים המון מילים עם אותה הגימטריה. בין המילים האלו אפשר למצוא כל דעה. היתרון של המשתמשים בגימטריה הוא שהם מטריחים את עצמם לחפש את המקרים האלה. הם פשוט בוחרים אפשרות אחת מבין עשרות מילים, ולא מזכירים את כל השאר.
עוד על גימטריה:
• גימטריה לחבר'ה: http://atheism.org.il/gymetry.htm
• הגימטריה כאמצעי לשטיפת מח: http://www.hofesh.org.il/religion_me.../gimatria.html
• עמודים 94-100 בספר ציידי הנפשות מאת דן וצופיה מלר.
• תוכנת גימטריה: http://www.hofesh.org.il/religion_me.../gimpromo.html
• לזכור ולהגיד: "תלמוד בבלי" בגימטריה זה "הבל הבלים חסר בסיס" (שניהם 524). אז הגימטריה מעידה על האמת?
דילוגי אותיות
שמות נוספים: הצפנת מילים בתנ"ך.
הטענה: אפשר לגלות מילים בתנ"ך בתבנית הבאה: מתחילים מאות מסויימת ומתקדמים בכל פעם מספר קבוע של אותיות. מכאן מסיק הטוען כל מיני דברים.
תמצית התשובה:
1. אין קשר. זה אומנם פיקנטי אבל זה לא אומר כלום.
2. עובדה מתמטית. כל מלה בת עד שבע אותיות אפשר למצוא כמעט בוודאות (ברווחים קבועים) בכל ספר עם יותר ממליון אותיות כמו התנ"ך. רק צריך לחפש.
הפרכה בדרך השלילה: דוגמאות יש בהפניות.
1. הביטו בבראשית, מ"ד, פסוקים כ"ג-כ"ה. האותיות האדומות המוגדלות הן ברווחי 6, האותיות הכחולות המוגדלות מאד הן ברווחי 20. יחד 26. 26 זו הגימטריה של "יהוה":
"וַתֹּאמֶר אֶל-עֲבָדֶיךָ אִם-לֹא יֵרֵד אֲחִיכֶם הַקָּטֹן אִתְּכֶם לֹא תֹסִפוּן לִרְאוֹת פָּנָי.
וַיְהִי כִּי עָלִינוּ אֶל-עַבְדְּךָ אָבִי וַנַּגֶּד-לוֹ אֵת דִּבְרֵי אֲדֹנִי.
וַיֹּאמֶר אָבִינוּ שֻבוּ שִבְרוּ-לָנוּ מְעַט-אֹכֵל."
2. הבלים. בפרק הראשון של ספר המנסה לתמוך בדילוגי האותיות נמצאו המילים "ביטול", "תורה", ו- "בהבלים" ברווחים של 37, שזה הגימטריה של "הבל".
3. ילדי הסופר. סופר עברי מצא בסיפוריו את כל שמות ילדיו ברווחים קבועים.
4. התנ"ך וטולסטוי. מספרים שגילו בתנ"ך שמות של 36 רבנים חשובים וימי מותם או הולדתם. אחר כך גילו את אותם רבנים גם בתרגום העברי של "מלחמה ושלום".
5. קדימה ישו! גם הנוצרים מביאים דילוגי אותיות מהתנ"ך: אם תתחיל מהאות יו"ד הראשונה בתנ"ך בדילוגים של 520 (גימטריה של המלה "כשר") תקבל: "ישוע יכול".
כמה עובדות מתמטיות: כל מלה עד 7 אותיות אפשר למצוא ברחווים קבועים בתנ"ך. זה רק עניין של זמן, מאמץ, עבודה שחורה, התמדה ועקשנות. מי שיש לו זמן – ימצא. זה לא הפירסומאי המטיף שמולך מצא לבד, אלא מערכת התיחרוד הנעזרת במחשבים לחיפוש. לעומת זאת, ביטויים בני יותר מ- 20 אותיות לא יצליחו להקריץ לך משום מקום. לכן המטיפים היהודים מביאים את "היטלר" (או, כשנח להם, הם כותבים "הטלר") ואת "שואה", והמטיפים הנוצרים מביאים את "ישוע יכול" (8 אותיות זה עוד סביר לקבל, אבל לא וודאי שתקבל). אף אחד לא ימצא בתנ"ך ברווחים קבועים את הביטויים: "מחנה ההשמדה אוושיץ בירקנאו". גם לא אף אחד מהביטויים "אני מאמין באמונה שלמה בביאת המשיח", "אין אלוהים מלבד אללה ומוחמד הוא נביאו" או "אני מאמין באב, בבן וברוח הקודש". בפעם הבאה שהפירסומאי המטיף מנסה למכור לך דילוגים, תבקש משהו עם יותר מעשרים אותיות.
עוד על דילוגי אותיות:
• האתר המוצלח ביותר בנושא, ואשר ממנו העתקתי את הציטטה מבראשית, הוא ג'מפולוגיה – הצופן התנכי: http://atheism.org.il/jumpo.htm
• האתר הסאטירי הטוב ביותר הוא האתר של אריאל ברוש: http://www.atheist.org.il/cool/baba.html. באתר זה אפשר גם להוריד דמו (שתוכנת על ידי אריאל ברוש) אשר מאפשר לך לחפש לבד דילוגי אותיות.
• שיטת דילוגי האותיות כאמצעי " להוכיח" את קיומו של "קוד אלוהי מוצפן בתורה": http://www.hofesh.org.il/religion_me.../diloogei.html
• הקוד התנכי והקבלה מאת אבי בליזובסקי: http://members.iol.co.il/blizo/bible1.html
• הספר "ציידי הנפשות" – תשובה ל"תשובה" מאת דן וצופיה מלר, עמודים 77-87.
• החיפוש אחר ניסים מתמטיים (באנגלית) http://cs.anu.edu.au/~bdm/dilugim/
לזכור ולהגיד: זה לא משכנע אף מתמטיקאי, אז למה זה צריך לשכנע אותי?
פסוקי נבואה
שמות נוספים: זה נחזה בתנ"ך, הוכחה בדיעבד, לכתחילה או בדיעבד.
הטענה: לאחר שקרה איזשהו ארוע מוצאים פסוק אשר מוצג כמנבא את הארוע.
תמצית התשובה:
חכמה לארח מעשה. המבחן הוא היכולת לנבא מראש. במבחן זה נכשלים כל המנבאים. הצדקה אחרי מעידה על יכולת למצוא דמיון, לא על קיום של חיזוי.
הפרכה בדרך השלילה:
• למה שתקתם? אם אתם כל כך חכמים, למה התעוררתם רק אחרי הארוע?
דוגמאות בספר "ציידי הנפשות":
• דוגמת המדורה, עמודים 24,25.
• דוגמת התאונה בנתיבות, עמוד 25.
• דוגמאות נוספות בעמודים 87-93.
עוד על הטענה:
עד העצם. דיונים מצויינים בטענה מופיעים ב- "ציידי הנפשות" בפרק הראשון תוך שימוש בדוגמא של אסון המסוקים ליד שאר ישוב ובעמודים 87-93.
לזכור ולהגיד: למה אתם תמיד חכמים רק אחרי שהדברים קורים?
טיעונים ממש עלובים
יש טיעונים שאינם שוים תשובה, אבל מישהו ברשת טרח וענה. אם מישהו ענה אז כנראה שיש מחזירים בתשובה אשר משתמשים בטיעון הזה. אני לא אחזור על התשובה, רק אפנה אליה לפי התבנית המקוצרת:
שם הטיעון
תמצית הטיעון:
הפניה לתשובה:
הפחדה רפואית
תמצית הטיעון: מי שלא יעשה משהו שהדת מחייבת ילקה בבעיות רפואיות. לדוגמא: מי שלא תשמור דיני נידה תלקה בסרטן הרחם.
הפניה לתשובה: הפחדות: כלי בדוק להחזרה בתשובה, "ציידי הנפשות" פרק ג'. העתק מופיע גם ברשת: http://www.hofesh.org.il/religion_me...frighten1.html
לזכור ולהגיד: אתה חושב שהחרדים יותר בריאים מהחילונים?
ספירת אי קיום מצוות מוות
תמצית הטיעון: אחרי אסון באים וסופרים משהו ומגיעים לאותו מספר של ההרוגים. אפשר לספור מזוזות פסולות, שבתות שחוללו, ימים בשבוע או כל דבר אחר שמסתדר. אם זה לא מסתדר בדיוק אז אפשר להכשיר או לפסול מזוזה או שתים. ממילא אף חילוני לא יבוא לבדוק.
הפניה לתשובה: הפחדות הקשורות במוות ככלי לחץ להחזרה בתשובה, "ציידי הנפשות" פרק ג'. העתק מופיע גם ברשת: http://www.hofesh.org.il/religion_me...frighten2.html
פינת המתנדב
טיעונים שפיספסתי
אי אפשר לאסוף את כל הדברים הלא נכונים.
אספתי כאן רק את הטיעונים שכבר נתקלתי בהם. אם נתקלתם בטיעון שעוד אין עליו תשובה כאן – תביאו אותו ונענה.
כל מי שמשתתף בסמינר תיחרוד מוזמן לשלוח לנו טיעונים שאינם מופיעים פה.
תחומים שאינני עוסק בהם
אינני עוסק בכל ההבטים של מערכת התיחרוד, אלא רק בטיעונים של המטיפים החרדיים.
בפרט אינני עוסק בתחומים החשובים:
• דרכים להתחבב על השומע החילוני או המסורתי.
• יצירת רגשי אשם.
• דרכים לניתוק החילוני מהחברה החילונית.
• טריקים של שימוש דרמטי בקול או בהבעות פנים וכדומה.
• טריקים להתחמקות מנושאים קשים.
• טיעונים להתקפה על אורח החיים החרדי.
יש הרבה חומר על כל אלה באתרים השונים ברשת כגון "חופש" או "אתאיזם", בעלונים של קבוצות כגון "עם חופשי" ובספר "ציידי הנפשות".
אני מחזק את ידיו של כל מי שמתנדב לקחת על עצמו כתיבה של מדריך מקוצר לאחד מהנושאים החשובים האלה.
הפצת המסמך
קריאה להפצה וכתב ויתור על זכויות
מטרת המסמך הזה הוא הפצת הסבר לטיעוני נגד למערכת התיחרוד.
שיכפול והפצה של המסמך הזה מותרים רק למטרה זו ולמטרות קרובות.
בכפוף לכך:
כל אדם וכל סוכן וירטואלי רשאי ומוזמן להעתיק ולהפיץ את החומר הזה בכל אמצעי, אופטי, מכני, אלקטרוני, טלפתי או אחר, לרבות איחסון במחשב, שליחה בדואר אלקטרוני, שליחה לקבוצות דיון, הצבה באתר ברשת האינטרנט או יצירת הפניה לאתרים המכילים את החומר, הדפסה, שיכפול, צילום, הקלטה, קריאה בקול או ברמקול, שידור, קליטה, המרה לפורמטים אחרים, תרגום, חלוקה בסמינרים של מחזירים בתשובה וכיוצא בזה.
אתרים ומקורות
אשר נעזרתי בהם כמה פעמים.
האתרים של חופש ושל אתאיזם (ראה הפניה לארגונים בדף הראשי) מלאים בתשובות טובות, אך תשובות אלו מחייבות קריאה רבה יותר.
נעזרתי בהם גם כדי לאסוף טיעונים של מערכת התיחרוד (זה המונח העברי למפעל של הפיכת חילונים לחרדים).
האתרים המקורות אשר נעזרתי בהם רק פעם אחת או פעמיים מצויינים ליד התשובות.
אתרים
• הויכוח הפילוסופי בשאלת קיומו של אלוהים מאת רן שלום: http://atheism.org.il/article1.htm
• דע מה שתענה כאפיקורס מאת יוסי גורביץ': http://www.hofesh.org.il/religion_me.../madrich1.html
• ברטראנד ראסל: מדוע אינני נוצרי: http://atheism.org.il/russell.htm
• הרצאה של ריצ'ארד דוקינס http://atheism.org.il/dawkins.htm וראיון איתו http://atheism.org.il/dawkins2.htm
• הספר "ציידי הנפשות" מאת פרופסור דן מלר ודוקטור צופיה מלר.
• הפניות אשר רלוונטיות רק לטענה בודדת מופיעות ליד אותה טענה.
• "העגלה המלאה" - מאמר של ליאורה שגב ב- "עיתון חופשי" של אגודת "עם חופשי", גליון 2.
• התשובות המדעיות: http://www.hofesh.org.il/yated/q_and_a.html
• אתרים אשר רלוונטיים רק לתשובה אחת או שתים מופיעים ליד התשובה.
ספרי מדע פופולרי
בשנים האחרונות יצאו כמה ספרים שתענוג לקרוא ואשר מסבירים בלשון פשוטה את עיקרי התיאוריות האלו גם לחסרי רקע מדעי.
ספרים העוסקים בפיסיקה ואסטרונומיה
• "חורים שחורים וננסים לבנים – פרקים באסטרונומיה מודרנית" מאת מאת דרור שדה, הוצאת האוניברסיטה המשודרת.
• "פיסיקה – תורות ומושגים" מאת יואב בן דב, הוצאת האוניברסיטה המשודרת.
• "מילדות לבגרות בשביל החלב" מאת טימותי פריס (Timothy Ferris). כמה מהפרקים בספר נוגעים בקונפליקט בין דת ומדע: הפרק החמישי עוסק בגליליאו והפרק השלושה עשר עוסק בגילו של כדור הארץ ובדארווין. בעמודים 86-91 מתואר המאבק בין גליליאו לכנסיה ובעמודים 218-219 מתואר ויכוח עסיסי בין איש דת לידיד של דארווין.
ספרים העוסקים בביולוגיה ואבולוציה
• "הגן האנוכי" מאת ריצ'ארד דוקינס.
• "השען העיוור" מאת ריצ'ארד דוקינס.
• "אבולוציה – מדארווין ועד ה- DNA" מאת דן גראור, הוצאת האוניברסיטה המשודרת.
• "התפתחות ותורשה – פרקי יסוד" מאת ישעיהו לייבוביץ בהוצאת האוניברסיטה המשודרת.
• "בוהן הפנדה" מאת סטיבן ג'יי גולד, איך מתפתחות בחיות תכונות אשר נראות לכאורה מוזרות.
• "הלוגיקה של החי – תולדות האבולוציה" מאת פרנסואה ז'קוב (חתן פרס נובל) על ההיסטוריה של מדע האבולוציה.
• "טווסים, אלטרואיזם ועקרון ההכבדה" מאת אמוץ זהבי.
ספר העוסק במוסר
• "מבוא לתורת המוסר" מאת נעמי כשר, הוצאת האוניברסיטה המשודרת.



ציטוט ההודעה



